Dieta Dukan – provocări și limite
Dieta Dukan este una dintre numeroasele diete de slăbit apărute în ultimele decade. Acest regim de slăbit a fost creat în anii ‘70 de către medicul francez Pierre Dukan și este similar cu dieta Atkins, ambele fiind regimuri de alimentație „ketogenice”, bazate pe un consum ridicat de proteine și pe un aport scăzut de carbohidrați.
23.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeCe este dieta Dukan?
Dieta Dukan presupune consumul de alimente bogate în proteine și reducerea aportului de carbohidrați și grăsimi. Principiul acestei diete (ca și al altor diete ketogenice) este următorul: aportul scăzut de carbohidrați va forța organismul să treacă de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor, iar asta va duce la scădere în greutate.
Dieta Dukan are 4 faze
Faza de atac
Faza de atac din dieta Dukan durează 2-7 zile. În această perioadă nu se consumă deloc carbohidrați (nici măcar legume care conțin puțini carbohidrați, cum sunt varza sau spanacul). Sunt permise numai alimente bogate în proteine, dar sărace în grăsimi: pui (fără piele), vită, pește, ouă și lactate cu conținut scăzut de grăsime.
Faza de croazieră
În această fază din dieta Dukan sunt introduse treptat unele surse de carbohidrați (legume precum spanacul, ardeii, castraveții, țelina, roșiile, fasolea verde, ridichile și ciupercile). Baza alimentației va fi compusă din produsele de origine animală bogate în proteine. Durata acestei faze variază între 1 și 12 luni.
Faza de consolidare
Alimentele care nu erau permise anterior (de exemplu, fructele) sunt reintroduse treptat într-o cantitate de maxim 100 grame/zi, iar persoanele care urmează dieta Dukan pot „sărbători” mâncând orice le place de două ori pe săptămână. Scopul fazei de consolidare este de a menține greutatea atinsă în faza de croazieră.
Faza de stabilizare
Dacă reintroducerea carbohidraților nu a dus la creștere în greutate, această fază din dieta Dukan poate dura teoretic toata viața. Se va mânca „normal”, dar cu o zi pe săptămână în care se vor consuma numai proteine. În plus, persoanele care urmează regimul Dukan trebuie să meargă pe jos cel puțin 20 de minute pe zi și să mănânce 3 linguri de tărâțe de ovăz în fiecare zi, iar băuturile alcoolice sunt interzise.
Dieta Dukan – avantaje
- Scăderea ponderală poate fi rapidă.
- Caloriile nu trebuie numărate și alimentele nu trebuie cântărite.
- Alcoolul este interzis.
- Alimentele bogate în grăsimi și zahăr sunt eliminate.
- Aportul de sare este scăzut.
Dieta Dukan – dezvantaje
- Dieta Dukan nu este echilibrată și nici sănătoasă.
- Unele studii au arătat că un aport mare de proteine poate duce la probleme cardiovasculare.
- Nu este indicată persoanelor cu boli de inimă, colesterol mare, boli de rinichi sau gută.
- Pe termen lung, eliminarea cerealelor integrale, a oleaginoaselor (nuci, migdale, semințe, alune), a fructelor și a anumitor legume poate duce la diverse deficite nutriționale și la creșterea riscului de cancer, infarct miocardic și altor boli cardiovasculare.
- Dieta este monotonă și plictisitoare și poate cauza respirație urât mirositoare, oboseală, constipație, dureri de cap, greață și insomnie.
- Cele 3 linguri de tărâțe de ovăz obligatorii în dieta Dukan conțin mai puțin de 5 grame de fibre, în condițiile în care aportul zilnic recomandat este de 25-38 grame pe zi.
În concluzie, dieta Dukan poate să ajute la scădere în greutate, dar poate să determine mai multe probleme de sănătate. Va sfătuim să cereți ajutorul unui nutriționist dacă vreți să slăbiți sănătos.
Mai multe informatii despre regimul Dukan AICI!
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024