Dieta economică – subțiază-ți silueta, nu portofelul!
Se știe că cele mai sănătoase alimente sunt și cele mai scumpe. Fileul de somon, fructele exotice sau cele de pădure, brânzeturile ecremate sau unele fructe oleaginoase nu sunt la îndemâna tuturor, mai ales în această perioadă extrem de complicată din punct de vedere financiar. Vă oferim o dietă economică, de 5 zile, care poate fi ulterior repetată atât cât veți considera că este necesar.
07.09.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 28 secundeDesigur, dieta poate fi îmbogățită în timp și de alte preparate care vă sunt pe plac, cu condiția ca valoarea lor calorică să nu depășească necesarul zilnic, iar compoziția să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional.
„Secretul” acestei diete este faptul că e compusă exclusiv din alimente autohtone. Dacă locuim la oraș și nu ne putem bucura de roadele pământului cultivat de noi înșine, vom putea măcar să fim siguri că tot ce este prevăzut în dieta economică poate fi cumpărat la prețuri modice și/sau preparat acasă.
La anumite feluri de mâncare se va urmări rețeta de la final.
Vă urăm succes și vă asigurăm că silueta perfectă poate fi dobândită și fără subțierea simultană a… portofelului!
Dieta economică – Ziua 1
- Mic dejun: lapte degresat 1,5%, 250 ml, 1 lingură fulgi de ovăz, 1 linguriță de miere;
- Ora 11: un măr mic;
- Prânz: 100 g fasole uscată bătută (vezi rețeta), 2-3 castraveți murați, varză murată, 4-5 nuci;
- Ora 16: 3 prune uscate;
- Seara: supă de legume (vezi rețeta) cu o lingură de iaurt de casă.
Dieta economică – Ziua 2
- Mic dejun: o cană de ceai verde, 1 linguriță de miere, 50 g urdă de vacă, o felie de pâine integrală;
- Ora 11: 5 nuci;
- Prânz: mâncare de spanac (vezi rețeta), 1 ou românesc, 2 cuburi de ciocolată amăruie;
- Ora 16: 100 g iaurt de casă (vezi rețeta) cu 5-6 căpșuni/vișine congelate;
- Seara: ciorbă de varză (vezi rețeta).
Dieta economică – Ziua 3
- Mic dejun: 150 g iaurt de casă, 2-3 nuci tăiate mărunt, 2-3 prune uscate, tăiate mărunt;
- Ora 11: o pară;
- Prânz: 200 g varză cu carne (vezi rețeta);
- Ora 16: gustare cu cereale germinate (vezi rețeta);
- Seara: 150 g mămăliguță cu brânză de vaci degresată.
Dieta economică – Ziua 4
- Mic dejun: o cană de ceai verde, 1 linguriță de miere, un ou fiert, o felie de pâine Graham;
- Ora 11: 50 g orez cu lapte;
- Prânz: 150 mâncare de fasole verde (vezi rețeta) cu 100 g grătar de piept de pui, un măr copt;
- Ora 16: limonadă (cu zaharină);
- Seara: supă de rădăcinoase cu o lingură de iaurt de casă.
Dieta economică – Ziua 5
- Mic dejun: lapte degresat 1,5%, 250 ml, 20 g telemea de vacă, 1 felie de pâine integrală;
- Ora 11: 3-4 nuci;
- Prânz: salată de rădăcinoase, un macrou la cuptor (vezi rețeta);
- Ora 16: un măr mic;
- Seara: ciorbă de varză.
Rețete economice cu produse autohtone
Ciorbele, supele de legume (inclusiv varza)
Se folosesc legume aflate la îndemână (proaspete sau congelate), cu excepția cartofilor. Cantitatea de legume se fierbe rapid, în maximum 15 minute, într-o cantitate de trei ori mai mare de apă. La final, după ce stingem focul, se adaugă o lingură de ulei vegetal la 500 ml supă, sare și condimente după gust (inclusiv usturoi, ardei iute etc.). Dacă avem la dispoziție, putem toca pătrunjel sau leuștean verde. La ciorbă se adaugă cantitatea dorită de borș sau oțet. O porție reprezintă 250 ml din produsul final.
Varză cu carne
Se toacă varza proaspătă sau murată (în acest caz spălăm varza bine pentru a îndepărta excesul de sare). Se unge o cratiță cu 2 linguri de ulei și se scade varza, adăugându-se 2-3 căni cu apă în care s-au dizolvat 2 linguri de pastă de tomate. Se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, apoi se adaugă carne slabă (de vițel sau pulpă de porc) și se mai ține pe foc până când este bine pătrunsă și carnea. Cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 1/3 din cantitatea de varză.
Fasole uscată
Se pune cantitatea dorită de fasole la fiert într-o cantitate de trei ori mai mare de apă. Se adaugă o ceapă și un morcov mic. Dacă dispuneți de o cratiță pentru fiert sub presiune, este momentul cel mai potrivit să o folosiți. La final, adăugați o lingură de ulei vegetal la 500 g de fasole fiartă. Evident, se pot adăuga sare și condimente după gust.
Mâncare de spanac
Se brunifică o lingură de făină într-o tigaie uscată, împreună cu o ceapă mică, tocată fin. Făină și ceapa se pun peste spanacul curățat și opărit (se poate folosi și spanac congelat) și amestecul se fierbe foarte scurt. Se pune și o lingură de pastă de tomate. La final, se adaugă o lingură de ulei vegetal la jumătate de kilogram de spanac fiert, dar și sare și condimente.
Mâncare de fasole verde
Se aplică exact aceeași metodă ca la mâncarea de spanac. Nu uitați să adăugați mujdei de usturoi. Este sănătos și substituie cu succes eventualul gust fad, specific mâncărurilor preparate fără multă grăsime. In mod similar puteți prepara mazăre, amestec mexican de legume, urzici, ștevie etc.
Pește la cuptor
Curățați peștele sau folosiți un fileu/porție. Dați cu puțină sare și cu piper proaspăt măcinat, adăugați o felie de lămâie cu coajă cu tot și înveliți în folie de aluminiu. Preparați la cuptor până este bine pătruns.
Gustare cu cereale germinate
Folosiți grâu de la care nu s-a scos germenele. Se pune la încolțit cu puțină apă, în bucătărie. Îl lăsăți un interval variabil, o zi și jumătate până la trei, depinde de cât de cald este. Apoi se mixează (sau nu) și se combină cu nuci tocate și miere sau magiun de prune (¼ magiun, 3/4 grâu).
Iaurt de casă
Folosiți numai lapte degresat. Insamantati-l cu o linguriță de la un iaurt, sana, kefir preparate anterior, acoperiți-l și lăsăți-l să se prindă pe marginea aragazului. Dintre toate variantele, cea mai gustoasă este cea a kefirului, dar va trebui să faceți rost de cultură specifică de drojdii.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024