Dieta fara gluten și beneficiile ei în endometrioză
Glutenul este un subiect la modă în zilele noastre. Fie că este vorba de emisiuni de discuții sau bloguri, există o supraabundență de sfaturi cu privire la dieta fără gluten și mulți oameni cred că glutenul este cauza principală a multor probleme de sănătate, de la balonare la indigestie și obezitate. Mulți aleg alimente fără gluten în speranța de a mânca mai bine sau ca să piardă în greutate. Însă, eliminarea din alimentație a unui ingredient fundamental cum este glutenul nu este atât de simplă și poate fi chiar dăunătoare pentru sănătatea ta. Acest lucru este și mai îngrijorător în cazul adolescenților, deoarece mulți dintre ei, în funcție de vârstă și greutate, nu sunt pe deplin dezvoltați.
21.01.2021
Timp estimat de citire:
16 minute, 59 secundeCe presupune dieta fără gluten?
Fiecare dietă are propriile limitări, iar dieta fără gluten nu face excepție. Excluderea glutenului din alimentație poate părea simplă la început, dar este de fapt mult mai complicată decât pare!
Cerealele sunt prezente în aproape toate alimentele, iar eliminarea lor implică o schimbare radicală a obiceiurilor alimentare. Pentru început, trebuie să gătești acasă, ca să fii sigură de ingredientele pe care urmează să le folosești!
Spune la revedere mâncărurilor gata preparate care conțin deseori făină de grâu! Grâul, ovăzul, orzul și secara sunt prezente și în pâine, prăjituri, paste, dar și în mezeluri, bere și anumite dulciuri.
Adoptarea dietei fără gluten necesită, prin urmare, un efort, dar fenomenul ia amploare și este din ce în ce mai ușor să găsești pe piață produse fără gluten.
Ce beneficii îți aduce dieta fără gluten?
La punerea în aplicare a dietei fără gluten s-au văzut îmbunătățiri semnificative, cum ar fi performanța atletică crescută și o digestie mai bună. Ceea ce pare normal, deoarece glutenul conține o proteină care face pâinea pufoasă și să crească. Prin urmare, ne putem imagina că același fenomen are loc în momentul digestiei.
Dar, dacă balonarea, gazele și indigestia scad în intensitate, putem spune că dieta fără gluten ne oferă și o stare mai bună de sănătate?
În orice caz, persoanele care suferă de intoleranță la gluten sau de alergii ar trebui să nu îl mai consume. Persoanele care suspectează că glutenul are efecte dăunătoare asupra sănătății lor ar putea, de asemenea, să îl evite.
Pentru unii specialiști, dieta fără gluten are multe avantaje pentru sistemul digestiv, dar nu numai. Beneficiile dietei fără gluten sunt mult mai multe decât s-ar putea crede la prima vedere. Glutenul afectează calitatea vieții la diferite niveluri: somn, imunitate, confort digestiv și aport nutrițional.
Care sunt beneficiile unei diete fără gluten?
O digestie mai bună
Amidonul și glutenul conținut în anumite cereale favorizează creșterea în volum în timpul preparării anumitor produse. Desigur, putem presupune că același fenomen are loc în timpul digestiei. Suntem mai mult sau mai puțin sensibili la reacțiile care au loc în stomac și intestine în timpul digestiei și în timpul asimilării substanțelor nutritive. În general, persoanele care au redus sau au eliminat glutenul din alimentație au observat o îmbunătățire a confortului digestiv. Și, o digestie mai bună, are, de asemenea, beneficii extraordinare în sensul îmbunătățirii calității vieții, pe lângă reducerea durerii, balonării și a gazelor.
Promovează pierderea în greutate
Mulți oameni se întreabă dacă o dietă fără gluten te poate ajuta să slăbești. Aceasta este o întrebare pe care ne-o punem pe bună dreptate atunci când luăm în considerare numeroasele efecte nocive ale glutenului asupra sănătății. Scopul unei diete fără gluten nu este, cu siguranță, acela de a pierde în greutate, dar promovează eliminarea grăsimilor. Într-adevăr, cum glutenul este prezent în majoritatea produselor industriale, este necesar să adoptăm un stil de viață sănătos și să gătim din nou acasă ca să eliminăm glutenul din alimentație. Acesta este motivul pentru care dieta fără gluten este adesea asociată cu un stil de viață mai bun și o scădere în greutate, uneori semnificativă.
Pe de altă parte, trebuie subliniat, de asemenea, că dieta fără gluten aduce modificări reale la nivel metabolic. Provoacă o creștere a kinureninei și a acidului 3-amino-izobutiric. Aceste elemente joacă un rol cheie în oxidarea grăsimilor, dar și în reglarea răspunsului autoimun care ajută la eliminarea grăsimilor.
Mai multă energie și mai puțină oboseală
Efectele unei diete fără gluten pot influența pozitiv calitatea vieții. Dacă elimini glutenul din alimentație, vei avea cu siguranță mai multă vitalitate. Mulți sportivi elimină glutenul tocmai din acest motiv. Dieta fără gluten favorizează sursele bune de nutrienți și produsele sănătoase. Te alimentezi astfel cu minerale, vitamine, aminoacizi și acizi grași esențiali. Trecerea la o dietă fără gluten îți permite să îți îmbunătățești starea generală de sănătate și tonusul. Prin reducerea efortului digestiv la fiecare masă, economisim energie care poate fi dedicată altor sarcini intelectuale sau fizice.
Bucură-te de un somn mai bun
Există, în mod clar, o relație între aportul de gluten și calitatea somnului. Un număr mare de persoane sensibile la efectele glutenului sunt de acord asupra unui lucru: somnul lor a fost mai profund și de calitate superioară după oprirea consumului de gluten. Pe lângă optimizarea aportului nutrițional și creșterea vitalității, dieta fără gluten îți permite să te bucuri de un somn de calitate mai bună.
Beneficiază de un sistem imunitar mai bun
Mâncarea este principalul nostru medicament dar contribuie și la protecția imunitară, acționând asupra florei intestinale. Flora intestinală este prima noastră linie de apărare și este strâns legată de sistemul imunitar. Este bariera care trebuie păstrată pentru a evita bolile și alte afecțiuni. Ceea ce numim flora intestinală reprezintă 70% din eficiența sistemului nostru imunitar. Bacteriile care o compun beneficiază de un mediu favorabil atunci când eliminăm glutenul din alimentație.
O mai bună asimilare a nutrienților
Unul dintre efectele nocive ale glutenului asupra organismului vizează permeabilitatea peretelui intestinal. Este evident că, dacă permeabilitatea intestinului nostru este deranjată sau modificată, asimilarea nutrienților nu mai este optimă. Reducând consumul de gluten sau eliminându-l complet, îți poți asigura corpului o mai bună asimilare a nutrienților. Drept urmare, putem evita problemele de sănătate legate de hiperpermeabilitatea intestinului, dar și multe tulburări și probleme legate de aportul nostru nutrițional.
O dietă cu mai puțin zahăr
Cerealele conțin o cantitate de zahăr care nu trebuie neglijată. Este important să controlezi aportul de zahăr și să îl reduci cât mai mult posibil. Limitarea sau eliminarea consumului de gluten îți permite să consumi mai puțin zahăr zilnic. Și asta, într-un mod foarte simplu! Pentru a evita glutenul, va fi, de asemenea, necesar să eviți să mănânci un număr mare de produse procesate. Prin urmare, zahărul și ingredientele nocive pe care le conțin aceste produse, cum ar fi aditivii, de exemplu, sunt de asemenea de evitat.
Ameliorarea simptomelor endometriozei
Endometrioza este o boala ginecologică frecventă dar puțin înțeleasă de medici și pacienți.
Un adevărat tabu de zeci de ani, despre endometrioza începe să se vorbească tot mai mult in public în întreaga lume, în special datorită vedetelor care militează pentru cercetarea bolii și îngrijirea pacientelor cu endometrioză.
Deși în prezent niciun tratament nu permite vindecarea acestei boli, s-a constatat că dieta fără gluten reduce foarte mult durerea. Un plus incontestabil pentru confortul zilnic al multor femei afectate.
Care este relația dintre dieta fără gluten și endometrioză? Din punct de vedere științific, niciuna. Cu toate acestea, multe paciente care încearcă dieta fără gluten constată ameliorarea simptomelor endometriozei. De ce? Pentru că, în endometrioză, tractul digestiv este afectat în majoritatea cazurilor, fiind victima aderențelor, fie din cauza leziunilor cauzate de endometrioză, fie din cauza intervenției chirurgicale care îl împiedică să se miște corect pentru a-și face treaba și, prin urmare, provoacă durere.
Evitarea anumitor alimente dificil de digerat, cum ar fi cele care conțin gluten sau lactoza și, prin urmare, facilitarea funcționării sistemului digestiv, poate reduce într-adevăr durerea. Până ce lumea științifică descoperă mai multe despre endometrioză, singura modalitate este, prin urmare, să încerci o dietă fără gluten timp de câteva săptămâni și să observi sau nu daca există îmbunătățiri!
Totuși, este bine sa faci un test de depistare a bolii celiace înainte de eliminarea glutenului din alimentație.
Endometrioza – informații generale
Endometrioza se caracterizează prin migrarea endometrului în afara locației sale normale, adică a uterului. Acest țesut poate coloniza ovarele, vezica urinară, intestinele, rectul sau chiar plămânii și provoacă leziuni.
Endometrioza poate afecta orice femeie care are menstruație, chiar și pe cele foarte tinere. Se estimează că 10-20% dintre femei suferă de această boală. Cu toate acestea, prevalența acesteia ar putea fi mult mai mare din cauza tabuului din jurul bolii și a dificultăților în stabilirea unui diagnostic (5-10 ani în medie).
Deși uneori rămâne asimptomatică, endometrioza se caracterizează cel mai adesea prin dureri pelviene recurente cu vârfuri de intensitate în timpul menstruației.
Mai mult, endometrioza este diagnosticată la 40% dintre femeile care suferă de dureri acute în timpul menstruației. Acest lucru se datorează faptului că țesutul endometrial ectopic reacționează în același mod ca și endometrul original. Acesta răspunde la fluctuațiile hormonale declanșând o reacție inflamatorie în timpul menstruației.
Întârzierea punerii diagnosticului se datorează adesea faptului că durerile menstruale sunt considerate normale și că fetele tinere sunt trimise foarte târziu la un ginecolog. În funcție de zonele afectate de endometrioză, unele femei pot suferi și dureri în timpul sexului, urinării sau al mișcărilor intestinale. În plus, endometrioza poate induce uneori infertilitatea, prezența aglomerărilor de țesut constituind o barieră mecanică în calea fertilizării.
DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENTE
Endometrioza poate fi detectata prin ecografie sau RMN, dar diagnosticul final se bazează pe o intervenție chirurgicală, prin analiza țesutului endometrial.
Nici un remediu nu poate vindeca definitiv boala. Tratamentul principal rămâne intervenția chirurgicală care permite eliminarea leziunilor vizibile și dispariția durerii timp de câțiva ani. Însă localizarea împrăștiată a leziunilor face uneori operația dificilă sau chiar riscantă. Pentru a reduce durerea, se utilizează frecvent tratamentele antiinflamatorii și hormonale. Cu toate acestea, aceste tratamente acționează doar ca pansamente și nu împiedică progresia silențioasă a endometriozei.
Ce spun studiile despre legătura dintre alimentație și endometrioză?
Iată o întrebare delicată: glutenul din anumite tipuri de alimente poate provoca endometrioză? Unii profesioniști din domeniul sănătății susțin că excluderea glutenului este necesară doar în cazul bolii celiace.
Alți cercetători consideră că glutenul este responsabil pentru inflamația sistemului digestiv. Acest lucru poate agrava durerea și simptomele endometriozei pe termen lung. Alți experți spun că glutenul trebuie restricționat numai dacă toleranța la gluten este slabă la femeile cu endometrioză. Ceea ce, în acest din urmă caz, pare destul de logic.
Ce să faci în acest caz?
Singurul mod în care poți să afli este să adopți o dietă fără gluten ca să observi posibila reducere a durerii asociate endometriozei. De aceea, sfaturile anterioare trebuie adaptate în funcție de fiecare persoană.
Există puține studii pe această temă
Studiile pe această temă sunt încă prea puține pentru a avea certitudini. Se pare, potrivit unui studiu din 2012, că eliminarea glutenului pe o perioadă de un an a redus semnificativ durerea asociată cu endometrioza.
În cadrul studiului, dieta fără gluten pe termen lung a redus durerea cauzată de endometrioză la 75% dintre femei. Deși nu vindecă boala, dieta fără gluten oferă o ameliorare a durerii. Spre deosebire de operație sau medicamente, această cale nu prezintă niciun pericol sau efecte secundare, rămâne simplu de aplicat și este relativ ieftină.
Studiul realizat în 2012 a implicat 207 de femei afectate de o formă severă de endometrioză (durere foarte puternică). La sfârșitul celor 12 luni de dietă fără gluten, cercetătorii au evaluat evoluția stării de sănătate a subiecților lor:
- 75% (156) dintre femei au avut mult mai puțină durere decât înainte,
- 25% nu au văzut o diferență,
- Durerea nu a crescut în intensitate la niciuna dintre femei.
ATENȚIE!
Dacă dorești să îți testezi toleranța la gluten, cel mai bine este să apelezi un dietetician pentru monitorizarea nutrițională. Să știi că dieta fără gluten în lupta împotriva endometriozei este destul de restrictivă și poate duce la deficiențe în fibre, vitamine esențiale și minerale. Ca substitut, dieta poate fi completată cu orez brun, ovăz, quinoa sau hrișcă.
Alimente recomandate femeilor care suferă de endometrioză
Dacă eliminarea glutenului ameliorează durerea asociată endometriozei, trebuie limitate și alte alimente pro-inflamatorii:
- Lactatele
- Zaharul rafinat
- Alimentele bogate în acizi grași saturați precum untul, carnea și mezelurile, brânzeturile
- Cofeina și alcoolul
- Alte alimente greu de digerat
Alimente recomandate:
- Grăsimi bune
- Proteină slabă
- Fructe și legume
- Fibre dietetice
Cereale fără gluten
Când începi o dietă fără gluten, te gândești ce înlocuitor găsești pentru gluten ca să nu mai mănânci pâine, paste, fursecuri etc. Cu toate acestea, multe cereale nu conțin gluten în mod natural și îți permit să mănânci bine fără să cheltui mai mulți bani.
Iată o listă a cerealelor fără gluten și a derivaților lor pe care le poți mânca.
- Orez – Făină de orez, tăiței de orez, tărâțe de orez, prăjituri de orez
- Porumb – Mălai, amidon, făină de porumb, mămăligă, amidon de porumb, germeni de porumb și tărâțe de porumb
- Cartofi – Făină de cartofi, amidon de cartofi, piure
- Tapioca Făină de tapioca, amidon și amidon de tapioca
- Soia – Făină de soia, proteine din soia, fulgi de soia, boabe de soia
- Năut – Făină de năut
- Quinoa – Făină de fulgi și quinoa
- Hrişcă – Făină, fulgi de ovăz, fulgi de hrișcă
- Amarant – Făină de amarant
- Mei – Făină și fulgi de mei
- Sorg – Făină de sorg
Exemple de meniuri pentru dieta fără gluten
Iată un exemplu de meniu pe o săptămână pentru cineva care urmează o dietă strictă fără gluten.
Luni
Mic dejun:
- Ceai, cafea sau cicoare fără zahăr
- 10 bucăți de caju
- 30 g pâine integrală cu 10 g unt
- ½ pomelo
Prânz:
- Morcovi rași cu vinegretă (1 linguriță ulei de nucă)
- 125 g friptură 5% grăsime
- 30 g fasole roșie fiartă
- O conservă de roșii zdrobite (1 linguriță de ulei de măsline)
- 3 prune uscate
Cina:
- 1 ou omletă cu ceapă roșie și ciuperci
- Salată verde cu oțet (1 lingură ulei de rapiță)
Marţi
Mic dejun:
- Ceai, cafea sau cicoare fără zahăr
- Clătite cu quinoa: pentru 4 clătite, amestecă 125 g de făină de quinoa, 40 g de fulgi de mei, 1 lingură drojdie inactivă, 1 linguriță ulei de măsline, 160 ml suc de mere, 1 ou bătut, 1 pahar cu apă. Se fac intr-o tigaie la foc foarte mic.
- 100 g de compot fără adaos de zahăr
Prânz:
- 200 g țelină rasă (+1 linguriță ulei de rapiță + oțet + pătrunjel tocat)
- 120 g cotlet de vițel
- 30 g orez basmati
- Andive brezate (1 linguriță ulei de măsline)
- 100 g brânză de vaci
- 100 g salată de fructe proaspete
Cină:
- 250 ml supă de țelină și dovlecei
- 100 g cod în folie
- Salată de varză (cu 1 linguriță de ulei de măsline + ceapă roșie)
Miercuri
Mic dejun:
- Ceai, cafea sau cicoare fără zahăr
- 30 g fulgi de hrișcă (sau hrișcă muiată în apă de seara)
- 2 iaurturi mici, fără grăsime
- 1 portocală roșie
Prânz:
- 100 g scoici prăjite la tigaie (1 linguriță ulei de măsline + 1 ceapă mărunțită)
- 30 g linte roșie fiartă
- Salată verde cu vinegretă (cu 1 linguriță de ulei de nucă)
- 2 clementine
Cina:
- Salată mixtă: ½ avocado, 100 g de creveți, salată mixtă, ½ pomelo (1 linguriță de ulei de rapiță)
Joi
- Mic dejun:
- Ceai, cafea sau cicoare fără zahăr
- Clătite cu făină de castane cu 10 g piure de alune
- 1 pară
Prânz:
- Legume de sezon la aburi cu 30 g năut
- 120 g piept de curcan (1 linguriță ulei de măsline)
- 30 g de cașcaval
- 2 clementine
Cina:
- Gratin de cod (100 g)
- Salată de valeriană (1 linguriță de ulei de nucă)
Vineri
Mic dejun:
- Ceai, cafea sau cicoare fără zahăr
- 30 g fulgi de quinoa
- 200 ml lapte de migdale
- 5 bucăți caju
- 6 litchi
Prânz:
- 100 g pulpă de porc
- Piure de păstârnac (100 g) si țelină (1 linguriță de ulei de măsline)
- 1 portocală
Cina:
- Praz și somon afumat (2 felii) vinegretă (1 linguriță de ulei de rapiță)
- Andive brezate cu ciuperci (1 linguriță ulei de măsline)
Sâmbătă
Mic dejun:
- Ceai sau cafea fără zahăr
- 1 ou fiert moale
- 30 g pâine integrală cu 10 g unt
- ½ grapefruit
Prânz :
- Andive (1 linguriță ulei de nucă)
- Grătar de vită și 2 cartofi (1 linguriță ulei)
- 100 g de brânză slabă
- 1 măr copt
Cina
- Supă de ceapă
- Varză brezată (1 linguriță ulei)
- 1 felie de șuncă de Praga
Duminică
Mic dejun:
- Ceai sau cafea fără zahăr
- Piure dintr-o 1 banană, ½ lămâie stoarsă, 2 linguri ulei de rapiță + 1 linguriță susan și 2 linguri de semințe de in măcinate, 20 g semințe oleaginoase și 1 fruct tăiat în bucăți.
Prânz
- Felii de apio – 1 tijă (1 linguriță de ulei)
- 1 pulpă de pui
- Varză de Bruxelles (1 linguriță de ulei)
- 30 g de quinoa
- 100 g ananas proaspăt
Cina:
- Piure de sfeclă roșie
- Ciuperci și broccoli gătite la aburi (1 linguriță de ulei de măsline)
- 1 iaurt de soia
Concluzii
Beneficiile dietei fără gluten sunt apreciate de sute de mii (sau poate milioane) de oameni din întreaga lume, și aceasta nu e o coincidență. Pe de altă parte, trebuie întotdeauna să considerăm că dovezile științifice sunt esențiale înainte de a face afirmații de această natură. Deocamdată, nu există niciun studiu științific capabil să demonstreze cu certitudine și precizie că dieta fără gluten este mai bună pentru sănătate. Și asta, parțial din cauza riscului de deficiență pe care îl reprezintă, dar nu numai. Efectele glutenului și modurile sale de a acționa asupra sănătății noastre nu au fost încă identificate clar.
Dorind să eliminăm toate sursele de gluten din dieta noastră, riscăm să stricăm echilibrul nostru nutrițional. Identificarea principalelor surse de gluten este importantă, dar, dacă știm cum și cu ce să le înlocuim, este și mai important. Desigur, consumul de alimente fără gluten nu înseamnă că trebuie să apelăm sistematic la alternative industriale (produse etichetate „fără gluten”) ci mai degrabă să ne întoarcem la valori simple, cum ar fi gătitul acasă.
Ca să limitezi riscul de deficiență nutrițională, gătește singură ceea ce mănânci. Bineînțeles, controlul regulat la medic este esențial. Nu în ultimul rând, dacă suferi de o boală autoimună, diabet sau orice altă patologie, trebuie să soliciți sfatul medicului înainte de a-ți schimba obiceiurile alimentare.
Respectarea unui echilibru nutrițional bun, alegerea alimentelor potrivite care nu cauzează inflamație și testarea noilor abordări dietetice prin concentrarea asupra sănătății prin alimentație îți vor permite să reduci foarte mult durerea în caz de endometrioză.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024