Dieta în copilărie, hotărâtoare pentru sănătatea viitoare
O alimentație cu conținut crescut de grăsimi și zaharuri în copilărie poate determina modificări la nivelul florei intestinale pe termen lung, influențând astfel starea de sănătate în viața de adult. Asta chiar și în condițiile în care obiceiurile alimentare se schimbă ulterior.
17.02.2021
Timp estimat de citire:
1 minut, 56 secundeCercetătorii de la Universitatea din California, Riverside (UCR), din SUA, și-au propus să identifice impactul alimentației din prima parte a vieții asupra calității microbiomului adulților, știut fiind faptul că acesta au un rol fundamental în menținerea sănătății. În acest scop, ei au recurs la o serie de experimente pe cobai din primele săptămâni de viață. O parte dintre aceștia i-au hrănit cu mâncare considerată sănătoasă, iar pe ceilalți cu o dietă nesănătoasă. Totodată, în fiecare dintre cele două grupe, câte jumătate dintre șoareci au avut acces la o roată pentru exerciții.
După o perioadă de trei săptămâni, toți cobaii au fost readuși la o dietă obișnuită și nu au făcut exerciții fizice. Apoi, la 14 săptămâni, oamenii de știință le-au analizat diversitatea și abundența bacteriilor intestinale.
Dieta sănătoasă și exercițiul fizic, pe placul bacteriilor „bune”
Testele au scos la iveală o scădere semnificativă a cantității unor bacterii intestinale „bune” în grupul cobailor care au avut parte de alimentație nesănătoasă. Printre acestea se numără Muribaculum intestinale, o bacterie implicată în metabolismul glucidelor. De asemenea, s-a constatat o sensibilitate crescută a bacteriilor intestinale la cantitatea de activitate fizică realizată. De pildă, bacteriile Muribaculum s-au înmulțit în cazul șoarecilor care urmat dieta sănătoasă și care au exersat mai mult pe roată de alergat. Pe de altă parte, populația acestora a scăzut considerabil la cobaii hrăniți cu dieta bogată în grăsimi, indiferent dacă au făcut sau nu efort fizic.
Mai mult, cercetătorii au fost uimiți să observe că efectele pe care le-a produs dieta dezechilibrată timpurie asupra microbiomului s-au menținut chiar și maturitate. Ei vor să facă acum analize suplimentare pentru a înțelege mai bine cum și când anume apar modificările microbiomului.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024