Dieta Latino-Americana
De multa vreme s-a dovedit ca dieta mediteraneeana reprezinta un ideal de nutritie corecta, gratie alimentelor cu calitati deosebite si virtuti terapeutice, mai ales in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara. Replica ei asiatica este dieta japoneza, cu ale sale dovezi incontestabile in ceea ce priveste longevitatea populatiei. Insa si dieta latino-americana este un regim de slabire demn de luat in considerare!
30.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 20 secundeMai exista insa zone ale lumii in care soarele, oceanul, solurile fertile ii binecuvanteaza pe oameni cu alimente dintre cele mai sanatoase – de exemplu America Latina.
Dieta Latino-Americana a fost creata de specialistii in nutritie pe baza obiceiurilor alimentare sanatoase traditionale din Mexic, America Centrala si de Sud. Latino-americanii pun accent pe alimentele de origine vegetala, mai ales pe porumb si cartofi.
Pestele, crustaceele, plantele din care se extrage ulei (porumb, soia, masline), lactatele si carnea de pasare se consuma zilnic, iar carnea rosie, dulciurile si ouale sunt limitate la o data pe saptamana sau mai rar. La fiecare masa sunt recomandate fructele, legumele si leguminoasele, cerealele integrale. Cele 6 pahare de apa pe zi pentru o hidratare optima, alcoolul recomandat cu moderatie si exercitiul fizic zilnic completeaza dieta, rezultand un stil de viata sanatos ce poate fi aplicat oriunde in lume.
Alimente specifice dietei Latino-Americane
- Oleaginoase, cereale, leguminoase
- Porumb, cartofi, cartofi dulci, orez, fasole neagra, fasole Garbanzo, fasole Pinto, dovleac, alune, nuci de Pecan.
- Fructe
- Lime, banane, avocado, cacao, prune, mere, fructe de padure, papaya, mango, portocale, guava, kiwi
- Legume
- Napi, vinete, dovlecei, ceapa, broccoli, spanac, rosii, ardei dulci
- Uleiuri
- Ulei de porumb, soia si masline
- Peste si fructe de mare
- Peste oceanic, calamari, scoici
- Carne, oua si lactate
- Pui, vita, branzeturi cu putine grasimi
Elementul cheie in dieta latino-americana: leguminoasele
Soiurile de leguminoase au fost aduse in Europa in secolul XVI, din America. Ele reprezinta o piesa de baza in dieta latino-americanilor, fiind recomandate zilnic. in clasa leguminoaselor se includ foarte multe soiuri, de la fasolea si mazarea uscata, pana la linte si naut. Sub termenul de „fasole” intra multe tipuri, divers colorate si cu mare valoare nutritiva. Chiar soia este un tip de fasole (fasole Soya).
Toate leguminoasele sunt adevarate mine de nutrimente, avand si avantajul enorm al pretului redus. Ne aduc un nivel ridicat de proteine vegetale cu o valoare biologica apropiata de a proteinelor din carne. Au grasimi nesaturate, antiaterogene, sunt lipsite complet de colesterol, contin fitosteroli care influenteaza pozitiv activitatea inimii. Sunt bogate in fibre, elemente minerale (potasiu, fier), vitamine atat lipo-, cat si hidrosolubile – vitamina E din germene si intreg complexul B, inclusiv vitamina B1 care este destul de rara in alimentatia rafinata a omului modern.
Dintre leguminoase, lintea este mai usor digerabila, dar si celelalte pot deveni daca ne obisnuim tubul digestiv cu ele, incepand cu cantitati mici pe care le crestem treptat.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024