Dieta mediteraneeana creste performanta sportiva
Exista nenumarate dovezi incontestabile care pun in evidenta rolul esential pe care il are dieta mediteraneena in mentinerea sanatatii si controlul greutatii pe termen lung. Ei bine, efectele acestui stil alimentar sunt cu mult mai importante si, asa cum demonstreaza un nou studiu american, se vad mai repede decat se credea.
26.03.2019
Timp estimat de citire:
1 minut, 34 secundeCercetatorii de la Universitatea Saint Louis, SUA, au stailit ca dieta mediteraneena imbunatateste rezistenta fizica a atletilor si-i ajuta sa aiba rezultate mai bune, dupa doar patru zile. Oamenii de stiinta au facut aceasta descoperire in cadrul unui studiu experimental, care a urmarit impactul regimului alimentar asupra performantei sportive, folosind tehnica incrucisarii secventiale randomizate. Concret, ei au inrolat sapte femei si patru barbati, pe care i-au rugat sa alerge pe banda cate cinci kilometri in doua momente diferite: o data dupa patru zile in care au urmat ca la carte dieta mediteraneeana si, cu o alta ocazie, dupa alte patru zile de dieta tipic occidentala. Pentru acurtetea rezultatelor, autorii studiului au lasat sa treaca o perioada de 9-16 zile între cele două teste.
Viteza mai mare, fara efort in plus
Fara exceptie, participantii au inregistrat un timp mai bun la proba aleasa, dupa ce au tinut dieta mediteraneeana, alergand cei cinci kilometri, in medie, cu 6% mai rapid decat atunci cand i-au parcurs ulterior consumului dietei vestice. In mod curios, testele nu au relevat nicio diferenta in ceea ce priveste ritmurile cardiace sau evaluarile efortului perceput.
„Efectele antiinflamatorii si antioxidante ale dietei mediteraneene, pH-ul mai alcalin si nitratii dietetici au condus cel mai probabil la aceste performante sporite”, a comentat dr. Edward Weiss, profesor de nutritie si dietetica, conducatorul echipei are a realizat cercetarea. El a precizat ca studiul a mai scos a iveala un aspect important si anume ca beneficiile aduse de dieta mediteraneeana s-au pierdut la scurta vreme dupa trecerea la dieta occidentala, subliniind astfel necesitatea adoptarii alimentatiei sanatoase pe termen lung.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024