Dieta mediteraneeană, Paleo și postul intermitent, bune pentru slăbit și sănătate
Vești bune pentru persoanele care căută o cale de a scăpa de kilogramele în plus. Un nou studiu arată că dieta mediteraneeană, dieta Paleo și postul intermitent se dovedești a fi de ajutor în ceea ce privește scăderea în greutate, dar și îmbunătățirea sănătății.
05.11.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 3 secunde
Concluzia aparține unei echipe de cercetători de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, care a evaluat eficiența acestor trei regimuri în cazul a 250 de voluntari cu exces ponderal. Aceștia au fost invitați să aleagă una dintre diete, apoi au fost instruiți cum anume să le urmeze, fără a primi însă recomandări personalizate. Participanții au continuat să țină regimurile pe care au optat pe cont propriu regimurile, acasă.
Efecte promițătoare după un an
La un an după începerea experimentului, s-a constatat că persoanele care au ales postul intermitent au slăbit mai mult decât cei care au urmat celelalte două regimuri alimentare. Concret, postul intermitent a condus la o scădere în greutate medie de 4 kilograme, dieta mediteraneeană – de 2,8 kilograme, iar dieta Paleo – de circa 1,8 kilograme.
Dieta mediteraneeană, în schimb, a adus beneficii mai mare în ceea ce privește reglarea glicemiei. De asemenea, în cazul acestei diete s-a înregistrat cea mai bună aderență a participanților pe parcursul studiului: peste 57% dintre cei care au urmat-o au continuat să-i respecte principiile. Dintre cei care au ales postul intermitent au continuat doar 54%, iar dintre cei cu dieta Paleo – numai 35%.
Dintre cei 250 de subiecți, majoritatea (54%) au optat pentru postul intermitent, 27% au ales dieta mediteraneeană, iar 18% – dieta paleo.
Reamintim că dieta mediteraneeană încurajează un consum mai mare de fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe și ulei de măsline, dar și un consum moderat de carne de pui, pește, ouă și lactate, dar și carne roșie, cel mult o dată pe săptămână.
Varianta de post intermitent utilizată în cadrul studiului a implicat limitarea consumului la aproximativ 25% din totalul caloriilor consumate în mod obișnuit, timp de 2 zile pe săptămână (câte 500 kcal/zi pentru femei și 600 kcal/zi pentru bărbați).
Modificată a fost și versiunea dietei Paleo. Aceasta a cuprins, în principal, alimente slab procesate (fructe, legume, carne, nuci, ulei de cocos, ulei de măsline etc.), precum și unele lactate și o porție zilnică de cereale sau produse făinoase.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024