Dieta mediteraneeană pentru slăbit
Anual se fac clasamente ale celor mai bune și populare diete. Cuvântul dietă aici se referă la stil de alimentație, nu obligatoriu la un regim de slăbit. De o bună bucată de timp, pe primul loc este dieta mediteraneeană. Ai auzit cu certitudine de ea. Era consumată în aria Mării Mediterane de secole și este, probabil, unul din factorii care au condus la o longevitate deosebită a celor din zonă.
11.04.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 30 secundeSigur că asta a încurajat și pe mulți din contemporanii noștri să o adopte. Dar ce o face net superioară altor diete este și aspectul organoleptic. Mâncarea mediteraneeană nu este numai sănătoasă, ci și extrem de gustoasă. Bazată pe cereale, leguminoase și legume și fructe, cu consum mic de produse lactate și ocazional de carne (mai ales pește), folosind pentru asezonare o multitudine de mirodenii și ulei de măsline… cui să nu îi placă așa ceva?! Marile restaurante ale lumii preiau cu succes major rețetele respective, chiar dacă, din păcate, pe plan local, mediteraneenii tind să opteze tot mai mult pentru mâncare de la fast-food.
Așadar, dieta mediteraneeană este o dietă câștigătoare și ți-o recomand cu căldură. Dar este ea cu adevărat utilă și atunci când vrei să slăbești? Dacă luăm în considerare statusul ponderal mai degrabă suplu al localnicilor din Grecia, Turcia, Spania sau Italia, care încă mănâncă tradițional, s-ar spune că da. Totuși cum se întâmplă asta cu toate că se consumă mult ulei de măsline, leguminoase bogate în amidon, iaurt grecesc (care, se știe, este foarte gras), cum fac oamenii aceia că nu iau în greutate?! La legătura între dieta de față și slăbit mi-am propus să îți răspund în rândurile următoare.
Dieta mediteraneeană este excelentă pentru slăbit
Poți scădea eficient caloriile (vezi exemplul din final), fără să te simți înfometată sau privată de satisfacții culinare. Apoi că trebuie să ai în obiectiv o adaptare a dietei tradiționale, care conținea destul de mult ulei de măsline, deci multe calorii, și care era justificată de efortul fizic deosebit depus de indivizi în viața de zi cu zi. Probabil ca ești sedentară și faci sport poate ocazional. De aceea, ca să slăbești trebuie să cobori la maximum de 1500 de kilocalorii pe zi.
Sa restabilim adevărul cu privire la unele produse mediteraneene. Iaurtul grecesc nu este un iaurt gras. Este un iaurt “stors”, deci fără mult zer, ca atare este mai concentrat. Ce îl caracterizează în mod special este nivelul ridicat de proteine. Deci este excelent pentru cura de slăbire. Apoi, leguminoasele, care sunt consumate în mod curent nu aduc multe calorii. Fasolea, bobul, lintea pot fi considerate alimente foarte bune pentru dietă deoarece, după ce sunt tratate termic, nu au mai mult de 100 kilocalorii /100 g (nu am adăugat aici calorii care provin din sos sau alte adaosuri). Iar în ceea ce privește derivatele cerealiere, te rog să reții că se folosesc doar cereale integrale. Ca și leguminoasele, și ele au foarte multe fibre, care satură, grăbesc tranzitul, hrănesc microbiota și te ajută și să slăbești, și să îți îmbunătățești sănătatea.
Legumele și fructele proaspete rămân de baza în aceasta dietă
Chiar dacă nu o să ai din abundență exact ce se mănâncă în Grecia, nu uita să le folosești cu dărnicie. Și că veni vorba de ele, și fructele oleaginoase sunt parte a dietei. Măslinele, fisticul, migdalele se mănâncă în dieta aceasta. Reține că, deși sunt chiar foarte calorigene pentru că au un nivel lipidic ridicat, consumate cu moderație sunt alimente minune, care îți aduc o pleiadă de substanțe utile, printre care numeroși antioxidanți unici.
Dacă mănânci în oraș, încearcă să alegi ca fel principal fructe de mare sau pește, cere ca garnitură legume și refuză untul, înlocuindu-l cu ulei de măsline.
Așadar, dieta mediteraneeană nu te va ajuta numai să slăbești, dar va crea premisele unei sănătăți de invidiat, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată câteva idei pe care le poți valorifica și tu, mai ales că sunt adaptate alimentelor disponibile la noi.
Luni
- Dimineața: iaurt grecesc în care adaugă un pumn de fructe de sezon
- Prânz: o salată de legume (exclus cartofi), o felie de pâine neagră și 3 linguri de hummus
- Seara: salată de ton cu legume. Fructe
Marți
- Dimineața: terci de ovăz cu afine
- Prânz: tăiței de dovlecel crud cu mozzarela, ulei de măsline și oțet balsamic. Poți adăuga și alte legume crude (roșii, ardei etc.)
- Seara: pui la grătar fără piele cu orez, orz sau farro, legume la abur
Miercuri
- Dimineața: o felie de feta cu o felie de pâine neagră și roșii
- Prânz: salată de quinoa și linte cu legume
- Seara: pește cu legume la abur
Joi
- Dimineața: omletă dintr-un ou cu ciuperci și legume
- Prânz: ardei gras umplut (2 bucăți) – orezul să fie integral, iar carnea foarte slabă
- Seara: legume la grătar și linte
Vineri
- Dimineața: terci de ovăz cu mere și scorțișoară. Poți face terciul cu lapte slab de vacă sau capră
- Prânz: minestrone, nu mai mult de o farfurie
- Seara: O felie de miel la cuptor cu legume la abur
Sâmbătă
- Dimineața: iaurt grecesc cu chia și fructe
- Prânz: falafel cu hummus și multe legume
- Seara: pui la grătar cu pilaf (gătit cu puțin ulei de măsline)
Duminică
- Dimineața: ou ochi, o felie de pâine neagră, jumătate de rodie
- Prânz: pizza napoletană (din grâu integral, cu sos de roșii și mozzarela light)
- Seara: supa-cremă de legume cu semințe de pin
Între mese ai, desigur, voie să consumi gustări sănătoase: un pumn de fructe oleaginoase sau semințe (de preferat, fisticul sau semințele să fie cu coajă, ca să îți ia mai mult timp să le mănânci), un fruct, un iaurt grecesc mic, legume tăiate sub forma de bețe și puțin humus sau guacamole, puțină brânză proaspătă cu fructe.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024