Dieta paleo: ce este și cum funcționează
Cu toate că standardele de viață erau cu mult sub cele de azi, în urmă cu mai bine de 10.000 de ani se pare că se mânca mai sănătos decât în prezent. Ne referim la perioada paleolitică, ce a inspirat și dieta paleo despre care ne-am propus să vorbim pe parcursul acestui material.
24.11.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 44 secundeNu mai este nevoie să explicăm de unde vine denumirea dietei paleo, pentru că este mai mult decât evident, având în vedere perioada de inspirație. Totuși, trebuie spus că dieta paleo se axează pe consumul de alimente în forma loc cât mai naturală, exact așa cum erau consumate și în paleolitic, atunci când nu existau unități de procesare, fast-food-uri și nici măcar bucătării la standarde minime. Oamenii se mulțumeau cu ce le oferea natura, mai precis cu carnea animalelor pe care le vânau și produsele vegetale culese direct de la sursă și consumate în forma lor naturală, care au ajuns după mii de ani să constituie baza dietei paleo
Ce este dieta paleo
Pentru că strămoșii din paleolitic nu prea aveau probleme cu excesul ponderal, diabetul, colesterolul și alte probleme cauzate în mod special de alimentația nesănătoasă, la începutul anilor ’70 a apărut pentru prima dată idea de dietă paleo, bazată exclusiv pe alimentele consumate în acea perioadă. Abia în 2002 această idee a început să devină populară și să câștige tot mai mulți adepți, odată cu publicarea cărții „Deita paleo” semnată de dr. Loren Cordain.
Dieta paleo nu poate fi considerată o dietă special creată pentru a scăpa de kilogramele în plus, ci mai degrabă un stil de alimentație sănătos, cât mai apropiat de cel adoptat de oamenii din paleolitic, ce nu se delectau cu mâncăruri gătite sofisticat, mezeluri, pizza și burgeri de la fast-food, dulciuri și alimente procesate.
Care sunt regulile unei diete paleo
Dieta paleo propune o întoarcere în timp din punct de vedere alimentar, la perioada în care oamenii se hrăneau strict cu ce le oferea natura, iar alimentele consumate erau foarte puțin procesate, dat fiind că la vremea aceea abia se descoperise focul. Așadar, regula de bază a dietei paleo impune consumul exclusiv al alimentelor care pot fi procurate din natură. Alimentele procesate sunt total interzise în dieta paleo, precum și cele care au apărut ulterior perioadei paleolitice.
În rest, nu există restricții în ceea ce privește numărul meselor zilnice sau cel al caloriilor consumate, dieta paleo lăsându-ți libertatea să îți faci propriul plan alimentar, cu condiția de a respecta regulile mai sus menționate.
Ce alimente poți consuma în dieta paleo
Dieta paleo este foarte permisivă în ceea ce privește carnea, fiind admis consumul oricărui tip de carne, indiferent că e vorba de carne roșie sau albă. Totuși nici în paleolitic nu se consuma carne în fiecare zi, ceea ce îți recomandăm și ție. Cuvântul de ordine trebuie să fie moderația, mai ales dacă ne referim la carnea grasă. Pe lângă vânătoare, oamenii din paleolitic mergeau și la pescuit, astfel că peștele este un alt aliment recomandat în dieta paleo, la fel și fructele de mare. Tot din categoria produselor de origine animală, lista alimentelor permise poate fi completată cu ouăle.
În categoria produselor vegetale intră marea majoritate a fructelor, legumelor și verdețurilor, inclusiv rădăcinoasele. De asemenea, în dieta paleo sunt permise și ierburile aromatice, nucile și semințele, precum și uleiurile extravirgine obținute prin proceduri minime de procesare.
Există și o variantă ceva mai permisivă a dietei paleo în care este acceptat consumul unui pahar de vin la o masă, la fel și consumul de ceai sau cafea. Totodată, această variantă permite consumul a 2-3 tablete de ciocolată neagră pe zi.
Alimente interzise în dieta paleo
Lista neagră cu alimentele care nu sunt permise în dieta paleo este deschisă de produsele procesate industrial. Este și normal, pentru că în paleolitic nu putea fi vorba de așa ceva, așa că alimentele obișnuite prin procesare industrială sunt excluse din meniu, chiar dacă au la bază elemente naturale. Așadar, dacă te-ai decis să urmezi o dietă paleo, trebuie să renunți la mezeluri, produse tip fast-food, conserve, produse de patiserie și cofetărie, dar și produse de panificație precum pâinea, chiflele, biscuiții, snacks-uri, chipsuri, înghețată, dulciuri și sucuri îmbuteliate. De asemenea, este interzis și consumul de alcool, cu excepția acelui pahar de vin de care am amintit mai devreme.
Din dieta paleo este exclus și laptele împreună cu toate produsele derivate, întrucât acest alimente au început să fie consumate ulterior perioadei paleolitice. Din același motiv sunt excluse și cerealele, la fel și leguminoasele precum fasolea, mazărea năutul, soia sau lintea.
Și zahărul a apărut mult mai târziu, așa că nu se regăsește în dieta paleo, care exclude orice produs ce conține acest ingredient. Excepție face ciocolata neagră, acceptată în varianta mai permisivă a dietei.
Beneficiile dietei paleo
Așa cum am amintit mai devreme, dieta paleo nu este neapărat o dietă pentru slăbit, însă te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus și să te menții la o greutate normală. Acest beneficiu se datorează faptului că exclude majoritatea alimentelor cu un aport caloric ridicat așa cum sunt dulciurile, produsele de panificație, cele tip fast-food, carnea procesată industrial, chipsurile sau băuturile carbogazoase și sucurile cu îndulcitori. Acestea sunt înlocuite cu fructe și legume care se consumă proaspete sau cât mai puțin procesate termic și sunt mai bogate în nutrienți esențiali decât în calorii.
Trebuie să ai grijă însă la consumul de carne, pentru că această dietă permite și carena considerată mai puțin sănătoasă, din cauza conținutului crescut de grăsimi saturate. Ne referim la carnea roșie, mai precis la cea de porc, oaie, vită sau vânat, care trebuie consumată ocazional și în cantități moderate.
În același timp, dieta paleo poate contribui la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, cu condiția ca și de această dată să limitezi consumul de carne roșie. Aceasta este singura categorie de alimente din dieta paleo care poate cauza probleme cardiace, din pricina grăsimilor saturare care determină creșterea nivelului de colesterol ce se depune apoi în pereții vaselor sanguine. Pe de altă parte, grăsimile nesaturate din carnea de pește, nuci, semințe și uleiurile extravirgine sunt benefice pentru sănătatea inimii, la fel și vitaminele și mineralele care se găsesc din belșug în fructe și legume.
De asemenea, datorită faptului că exclude alimentele procesate industrial, care conțin în general cantități mari de sare, această dietă contribuie la prevenirea hipertensiunii arteriale, care are printre cauze retenția de apă determinată de sodiul din componența sării.
O dietă paleo echilibrată contribuie totodată la prevenirea diabetului – o afecțiune a cărei incidență a cunoscut o creștere fulminantă în ultimi ani și care are printre factorii determinanți alimentația nesănătoasă.
Riscuri asociate dietei paleo
Această dietă are și mulți contestatari care invocă faptul că nu se încadrează în standardele Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Mai precis, aceasta asigură un aport prea mare de nutrienți în detrimentul altora. Spre exemplu, dieta paleo poate determina apariția deficitului de calciu, din cauza faptului că exclude laptele și lactatele care constituie ea mai importantă sursă pentru acest mineral. Pe fondul deficitului de calciu scade densitatea osoasă și crește riscul de osteoporoză în cazul persoanelor vârstnice.
Totodată, organismul este privat de o sursă prețioasă de fibre și carbohidrați complecși, reprezentată de cerealele integrale, care sunt trecute și ele pe lista neagră. Din această cauză pot apărea tulburări digestive precum constipația sau diareea. De asemenea, pe termen lung poate fi afectată flora intestinală, în condițiile în care lactatele fermentate (iaurt, lapte bătut, kefir, sana) constituie o bună sursă de bacterii probiotice, care este suprimată în dieta paleo.
Un alt risc este reprezentat de creșterea cantității de grăsimi saturate din organism, pe fondul unui consum exagerat de carne. După cum spuneam, aceste grăsimi saturate sunt nocive pentru că determină creșterea nivelului de colesterol și totodată favorizează acumularea de kilograme în plus. În același timp, carnea are un conținut ridicat de purine care determină formarea acidului uric în organism ca urmare a procesului de metabolizare. Un nivel crescut de acid uric duce la hiperuricemie, fază în care acidul se depune sub formă de cristale în articulații, determinând apariția unei forme de artrită numită gută.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024