Dieta pentru activarea metabolismului
Dacă te îngrași mai rapid decât slăbești sau pui kilograme pe ține fără să mănânci excesiv, este posibil să ai un metabolism lent. Spre deosebire de norocoșii cu metabolism rapid, care mănâncă ce și cât vor fără să se îngrașe deloc, ceilalți au nevoie de o schimbare în alimentație pentru a-și accelera metabolismul leneș. Din fericire, există o dietă specială care te ajută să-ți reactivezi metabolismul!
09.11.2023
Timp estimat de citire:
5 minute, 40 secundeAflă ce este și cum se ține dieta pentru accelerarea metabolismului!
5 semne că ai un metabolism lent
Înainte de a citi mai departe, află dacă ai sau nu un metabolism leneș. Te regăsești în cel puțin două dintre aceste semne?
1. Nu slăbesc, indiferent de cât de mult sport fac: teoretic, slăbeșți atunci când ai un deficit de calorii, pe care îl obții fie mâncând mai puțin, fie practicând un sport. Dacă faci sport și totuși nu slăbești, înseamnă nu că mănânci prea mult, prea caloric, ci că mănânci alimentele GREȘITE. Nu te vor ajuta 2 ore pe zi în sala de fitness, ci o schimbare în alimentație.
2. Nu slăbesc, chiar dacă mănânc foarte puțin: atunci când urmezi o dietă foarte restrictivă, se întâmplă ceva teribil cu organismul tău – întră în starea de criză! Asta înseamnă că, pentru că nu are suficientă mâncare, metabolismul începe să-și creeze un depozit de criză și să păstreze grăsimea pentru viitor. Nu e chiar ceea ce vrei? Atunci începe să mănânci suficient din alimentele BUNE.
3. Observ grăsime depusă în locuri noi: îți cunoști zonele cu probleme, însă dacă ai observat că grăsimea a început să se depună excesiv și în alte locuri, poate fi un semn că ai metabolismul lent. Corpul tău caută noi zone pentru a depune grăsimea – cea depusă în zona taliei, de exemplu, poate să arate că nivelul tău de cortizol nu este normal. Când ești stresat sau ai metabolismul dereglat, corpul tău are mai mult cortizol, un hormon ce duce la depozitarea grăsimii în jurul abdomenului.
4. Am călcâiele crăpate și/sau îmi cade părul: tiroida reglează metabolismul și este responsabilă și de sănătatea pielii, părului și unghiilor. Pielea uscată, crăpată, în special din zona coatelor și călcâielor, arată că tiroida nu este atât de eficientă pe cât ar trebui. Căderea părului, în special în cazul femeilor care pierd păr din vârful capului, poate să arate și o dereglare hormonală.
5. Mi-e poftă de dulciuri, mai ales după-amiază: mai ales după-amiază, organismul tău începe să elimine grăsimea stocată pentru a avea energie, însă când acest lucru nu se întâmplă, nivelul de zahăr scade și simți nevoia să mănânci ceva care să-ți dea rapid energie – mult zahăr! Dar acesta este un cerc vicios, pentru că dulciurile nu-ți dau energie pe termen lung, în timp ce un metabolism rapid poate echilibra nivelul de zahăr din sânge pentru ca tu să ai energie pe toată durata zilei, fără scăderi bruște.
Regimul care îți stimulează metabolismul
Acest regim alimentar este special conceput pentru cei care au un metabolism lent și ajută la menținerea sub control a metabolismului. Dieta are scopul de a accelera metabolismul grăsimilor și de a stimula organismul să le ardă mai repede și în cantități mai mari. Dezechilibrul dintre caloriile ingerate sub formă de grăsimi și cele consumate pentru energie duc la acumularea de greutate excesivă – iar dieta pentru accelerarea metabolismului, de mai jos, te ajută să îți regăsești echilibrul!
Hormonii au o influență puternică asupra metabolismului: în timp ce testosteronul masculin are o acțiune catabolica, de accelerare, progesteronul feminin are un efect de încetinire.
Regimul pentru accelerarea metabolismului poate fi urmat timp de cinci zile consecutive într-o lună
Mic dejun: Un fruct la alegere (în afară de struguri și banane) + biscuiți integrali
Prânz: 250 g de legume la alegere – fierte, la tigaie sau la abur; 250 g de carne de curcan, de pui sau de vită; o infuzie de ceai roșu sau verde, ce stimulează metabolismul și îmbunătățește digestia.
Gustare: un iaurt degresat.
Cină: 250 g de supă de legume la alegere; 200 g de pește (cod, cod uscat, biban de mare, ton, limbă de mare, macrou); o infuzie de ceai verde sau roșu.
Cu ajutorul acestor alimente, șocul asupra metabolismului este asigurat și, dacă ai răbdare și faci mișcare, grăsimile în exces vor începe să se topească pentru totdeauna.
Ce faci după ce termini dieta pentru accelerarea metabolismului?
După cele cinci zile de dietă, nu te culca pe-o ureche și continuă să lupți pentru a obține un metabolism mai rapid!
Gustarea care îți activează metabolismul: o mână de fistic (conține foarte multe proteine și acizi grași mononesaturati care topesc grăsimile) + câteva caise uscate (au fibre și un gust dulce, plăcut).
Bea lichide reci: apă, cafea cu gheață sau ceai verde cu gheață – acestea din urmă conțin cofeină care arde grăsimile și, dacă le bei reci, îți vei forța organismul să se încălzească, deci să consume mai multe calorii.
Mănâncă o dată la 2-3 ore: dacă mănânci puțin și des îți vei menține metabolismul la cote maxime, dar nu după ora 20!
Fă mișcare în fiecare zi: trezește-ți musculatura și pune-o să lucreze în avantajul tău – mai mulți mușchi înseamnă mai multe calorii arse!
Consumă mai multe alimente care ard grăsimile: pește alb, creveți, salată, broccoli, conopidă, ardei gras, varză, ciuperci, ceapă, spanac, mere verzi, lămâi, borș, batoane cu proteine, ceai verde, cafea neagră.
Stai departe de: carbohidrați (pâine, paste, cereale, cartofi, fasole, prăjituri), sucuri (chiar și naturale), apă aromată, grăsimi, lactate de orice fel, chiar și degresate.
Ia suplimente cu zinc: zincul îți taie apetitul prin creșterea nivelului de leptina, un hormon care îi transmite organismul tău că ești satul, așa că nu vei mai mânca la fel de mult dacă nu îți este foame.
Data publicarii: 09.11.2023Data ultimei actualizari: 18.03.2024
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Articole recomandate din categoria Diete de slabit
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024