Dieta pentru fertilitate
Dacă încerci să rămâi însărcinată de ceva timp și nu reușești, poți încerca să îți sporeșți șansele cu ajutorul câtorva schimbări în alimentația ta. Numeroase studii au arătat că anumite schimbări în dietă pot crește șansele de a avea o ovulație sănătoasă, precum și de a duce o sarcină la termen.
15.01.2024
Timp estimat de citire:
4 minute, 45 secundeAflă care sunt alimentele care îmbunătățesc fertilitatea și cum le poți include în dieta ta!
Nutriția joacă un rol important în menținerea sănătății organismului și a sistemului reproductiv, iar schimbările alimentare pe care ți le propun specialiștii nu au efecte secundare. Practic, pentru fertilitate crescută, tot ce trebuie să faci este să adopți o alimentație foarte sănătoasă, bazată pe câteva elemente-cheie! Poate că sună optimist, însă un studiu de opt ani realizat pe 18.000 de femei arată că există o legătură între alimentație și fertilitate, iar cercetătorii au schițat zece sugestii care stimulează fertilitatea feminină. Aceste schimbări nu dau rezultate pentru afecțiuni fizice ce dau infertilitate, precum tuburile falopiene blocate, și nici nu înlocuiesc sfatul medicului sau metodele moderne de concepție, ci încearcă să stimuleze funcția ovulatorie și să pregătească organismul pentru o eventuală sarcină, conform autorilor cărții The Fertility Diet.
Dieta pentru fertilitate – iată cele zece reguli
1. Renunță la grăsimile trans
Aceste grăsimi nocive îți blochează arterele, contribuie la infertilitate și dăunează inimii și vaselor de sânge. Grăsimile trans se găsesc în cantități mari în alimentele semipreparate, în alimentele prăjite (cartofii și, în general, preparatele de la fast food, gogoșile), margarină, pizza, produse de patiserie, chips-uri, biscuiți.
2. Consumă uleiuri vegetale nesaturate
Grăsimile vegetale mono și poli-nesaturate îmbunătățesc sensibilitatea organismului la insulină și la calmarea inflamației, două puncte importante pentru fertilitate. Adaugă în meniul tău pentru fertilitate crescută mai multe uleiuri vegetale, nuci, semințe și pește de apă rece, precum somonul și sardinele. Evită pe cât posibil grăsimile saturate – brânză grasă, carne cu multă grăsime, unt, smântână, ulei de palmier și cocos.
3. Alege mai multe proteine vegetale
Dacă iubești produsele din carne, nu avem veșți foarte bune pentru ține. Specialiștii citați de harvard.edu susțin că este important să înlocuiești în fiecare zi cel puțin o porție de carne cu alternative vegetale precum leguminoase, tofu sau nuci pentru a-ți stimula fertilitatea.
4. Carbohidrații lenți sunt buni pentru tine
Include în meniul tău zilnic carbohidrați ce se digeră lent și sunt bogați în fibre, așa cum sunt cerealele integrale, legumele, fructele întregi (cu coajă) și leguminoasele. Aceste alimente îți pot îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinată pentru că echilibrează nivelul glicemiei și a insulinei din organism.
5. Bea lapte integral
În mod neașteptat, laptele degresat pare să contribuie la infertilitate. Dacă îți place să bei lapte, alege-l pe cel integral sau mănâncă un bol mic de înghețată sau iaurt gras în fiecare zi.
6. În timpul dietei pentru fertilitate suplimentele cu acid folic te pot ajuta
Acidul folic este recomandat în sarcina, dar ultimele cercetări arată că suplimentele cu acid folic (400 micrograme pe zi) pot stimula și șansele de a avea un copil.
7. Consumă vegetale bogate în fier
Alimentele vegetale bogate în fier par să fie promotoare ale fertilității, conform dr. Jorge E. Chavarro, unul dintre autorii dietei pentru fertilitate. Cele mai bune și la îndemână surse vegetale de fier sunt cerealele integrale, spanacul, fasolea, dovleacul, roșiile și sfecla, așa că asigură-te că le ai mereu în bucătărie!
8. Hidratează-te foarte bine
Menține-ți întotdeauna organismul bine hidratat cu ajutorul celei mai ieftine și sănătoase băuturi: apa. Bineînțeles, poți suplimenta cu sucuri de fructe și supe din legume, însă limitează consumul de cafea, ceai și alcool. Uită complet de sucurile carbogazoase, pentru că duc la infertilitate.
9. Un IMC sănătos = mai multe șanse de a concepe
Indicele de masă corporală ideal pentru o femeie fertilă este cuprins între 20 și 24, iar orice fluctuație, în plus sau în minus, poate întrerupe ciclurile menstruale normale, afectând ovulația. Încearcă să slăbești sau să mai pui câteva kilograme, în funcție de IMC-ul pe care îl ai, sugerează specialiștii americani.
10. Dacă ții dieta pentru fertilitate, antrenează-te echilibrat
Dacă te-ai săturat deja să îți spunem că trebuie să faci mai multă mișcare, îți vom repeta până când te vei hotărî să ne urmezi sfatul! Exercițiile fizice fac bine organismului tău și îți cresc șansele de a rămâne însărcinată. Niciun exces nu îți priește, așa că nu exagera cu antrenamentele și încearcă să găsești un echilibru! Antrenamentele prea dese și prea intense îți pot afecta ovulația, mai ales dacă ai o constituție firavă – dar și dacă ai kilograme în plus îți pot face mai mult rău decât bine. Încearcă să ai o viață activă în fiecare zi și să te antrenezi într-un mod personalizat, în funcție de pregătirea ta fizică, de câteva ori pe săptămână.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024