Dieta pentru gastrită – alimente recomandate și de evitat
Gastrita este o afecțiune digestivă destul de frecventă, caracterizată de inflamarea mucoasei gastrice care căptușește pereții stomacului. În general nu constituie o problemă gravă, însă disconfortul pe care îl generează este destul de neplăcut. Fiind vorba de o afecțiune digestivă, dieta pentru gastrită are un rol important în managementul bolii, ameliorând disconfortul de care vorbeam și grăbind vindecarea.
27.02.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 59 secundeEste importat ce mănânci când suferi de o astfel de afecțiune și mai ales ce nu trebuie să mănânci, astfel că am decis să îți vorbim pe larg despre dieta pentru gastrită și despre regulile care o guvernează.
Ce este gastrita?
Înainte de a vorbi despre dieta pentru gastrită trebuie să lămurim câteva aspecte legate de această boală, pentru a înțelege mai bine importanța unui regim adecvat.
Gastrita este o afecțiune specifică a stomacului, care apare atunci când mucoasa gastrică se inflamează. Este vorba de acea membrană care căptușește stomacul la interior, având rolul de a secreta sucurile gastrice și totodată de a proteja pereții stomacului de acțiunea acidă a acestora.
Poate fi cauzată de o infecție bacteriană, de administrarea unor medicamente, de consumul excesiv de alcool, de traumatisme la nivel abdominal, alimentație bogată în alimente picante sau cu aciditate ridicată. De asemenea, gastrita poate apărea și pe fond de stres sau ca o consecință a unor afecțiuni cronice.
Se manifestă prin arsuri gastrice, indigestie, dureri de stomac, senzație de preaplin după masă, grețuri și vărsături. Aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul dietei pentru gastrită, ce recomandă consumul anumitor alimente și impune restricții în cazul altora.
Ce alimente se recomandă în dieta pentru gastrită
În cazurile ușoare, dieta pentru gastrită este singurul remediu recomandat, având scopul de a da posibilitatea mucoasei gastrice să se refacă după episodul inflamator. În acest scop, dieta pentru gastrită se axează pe alimente ușoare, cu un pH alcalin care nu cresc aciditatea în stomac și au un conținut bogat de nutrienți esențiali, proteine antioxidanți, fibre alimentare și probiotice.
Alimente cu antioxidanți permise în dieta pentru gastrită
Antioxidanții sunt substanțe naturale care neutralizează radicalii liberi iar în acest mod reduc inflamația generată de stresul oxidativ, inclusiv inflamația mucoasei gastrice. Fructele și legumele viu colorate sunt cele mai bune surse de antioxidanți și de aceea trebuie incluse în dieta pentru gastrită.
Trebuie selectate însă doar cele cu aciditate scăzută cum ar fi merele, perele gutuile, castraveții, ardeii grași, dovleceii, bananele, fructele de pădure. De asemenea, ouăle ficatul și rinichii sunt produse de origine animală care conțin antioxidanți specifici datorită cărora pot fi incluse în dieta pentru gastrită.
Surse de fibre în dieta pentru gastrită
Fibrele favorizează digestia și totodată mențin senzația de sațietate, reducând astfel consumul de alimente, implicit solicitarea mucoasei stomacului care trebuie să secrete sucurile gastrice. Din acest motiv, alimentele cu un conținut bogat de fibre nu trebuie să lipsească din dieta pentru gastrită, iar aici ne referim la cerealele integrale și produsele de panificație din făină integrală, verdețuri, leguminoase, precum și la fructele și legumele despre care deja am vorbit mai devreme.
Importanța probioticelor în dieta pentru gastrită
Probioticele sunt bacterii benefice care se găsesc în intestine, având un rol important în procesul de digestie și de absorbție a substanțelor nutritive în sânge. De asemenea, probioticele se găsesc în alimentele obținute prin fermentare, iar consumul acestora îmbogățește flora bacteriană din intestine și favorizează digestia. Avem de-a face astfel cu o altă categorie de alimente recomandate în dieta pentru digestie, iar dintre acestea putem menționa iaurtul degresat și chefirul. Din aceeași categorie mai fac parte și murăturile, însă acestea nu sunt cele mai potrivite în dieta pentru gastrită, pentru că au aciditate.
Alimente cu proteine și grăsimi sănătoase în dieta pentru gastrită
Proteinele și grăsimile nesaturate contribuie la rândul lor la refacerea mucoasei gastrice fără a suprasolicita stomacul, astfel că trebuie luate și ele în considerare când vine vorba de dieta pentru gastrită.
Leguminoasele și carnea slabă sunt surse bune de proteine, în timp ce pentru grăsimi sănătoase poți să apelezi la avocado, ulei de măsline nuci și semințe. De asemenea nu trebuie omis din listă peștele gras, care este o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 și Omega-6.
Alimente de evitat în dieta pentru gastrită
Există și o serie de alimente care pot amplifica simptomele neplăcute ale gastritei și chiar pot agrava boala ducând la apariția unor complicații. Așadar, este important să ții cont și de latura restrictivă a dietei pentru gastrită, evitând consumul acelor alimente care îți pot face rău și pe care ți le vom prezenta în continuare.
Citricele și tomatele
Deși sunt recunoscute pentru conținutul bogat de nutrienți esențiali și alte substanțe benefice pentru organism, citricele și tomatele trebuie excluse din dieta pentru gastrită din cauza faptului că au aciditate, care poate irita și mai rău mucoasa gastrică.
Murăturile
Din motivul enunțat mai sus, nici murăturile nu sunt cele mai potrivite alimente în dieta pentru gastrită. Prin procesul de fermentare și din cauza conținutului ridicat de sare, acestea capătă și un grad de aciditate care în acest caz le anulează beneficiile datorate probioticelor.
Alimentele picante
Nu este cea mai bună idee să mănânci picant când ai probleme cu stomacul, dacă îți dorești să scapi de ele cât mai ușor. Ardeiul iute, piperul și orice alt condiment picant irită mucoasa gastrică, iar dacă aceasta este deja inflamată, evident că simptomele specifice gastritei vor deveni mai severe. În același timp, sunt de evitat în dieta pentru gastrită și alimentele foarte condimentate precum și cele care conțin diverși aditivi alimentari, care pot avea același efect asupra mucoasei gastrice.
Mâncărurile grase
Alimentele „grele”, care conțin cantități mari de grăsimi saturate, constituie o altă alegere neinspirată în dieta pentru gastrită, pentru că îngreunează digestia și favorizează apariția unor tulburări chiar și în cazul în care stomacul tău este perfect sănătos. Carnea roșie, șunca, untura, mezelurile sunt cele mai bogate surse de grăsimi saturate, iar acestora li se adaugă lactatele nedegresate. Astfel de alimente sunt de evitat, însă în dieta pentru gastrită sunt acceptate variante mai ușoare precum carnea de pasăre, peștele, iaurtul degresat și brânza de vaci.
Prăjelile
Alimentele prăjite în ulei vegetal conțin o categorie aparte de grăsimi nesănătoase, cu efecte nocive similare celor generate de grăsimile saturate. Este vorba de grăsimile trans, care se formează în urma procesului de hidrogenare a uleiurilor vegetale declanșat la temperaturi înalte. Aceste grăsimi sunt absorbite în alimentele prăjite și astfel acestea devin dăunătoare pentru sănătate, mai ales pe fondul unor probleme digestive sau de altă natură.
Alcoolul, băuturile acidulate și cofeina
Dieta pentru gastrită impune restricții și în ceea ce privește anumite băuturi, care pot crește nivelul de aciditate din stomac. În primul rând este vorba de alcool, pe care l-am menționat mai devreme printre cauzele gastritei, din cauza efectului iritant pe care îl are supra mucoasei stomacului.
Urmează băuturile carbogazoase, întrucât cresc aciditatea din stomac, apoi cafeaua energizantele, ceaiul negru și ceaiul verde precum și orice alte băuturi care conțin cofeină.
Ca recomandări pentru a grăbi vindecarea gastritei mai putem menționa hidratarea corespunzătoare, evitarea stresului, servirea cinei cu cel puțin o oră înainte de culcare și consumul frecvent de ceai de mentă îndulcit cu o linguriță de miere.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024