Dieta pentru gastrită: exemplu de meniu pe zile
Dieta pentru gastrită este un element esențial în managementul bolii pentru că un meniu bine adaptat ameliorează simptomele digestive neplăcute și totodată previne apariția complicațiilor. Un exemplu de meniu ideal în dieta pentru gastrită exclude alimentele acide, cele picante, grăsimile saturate, prăjelile, cafeaua, alcoolul și băuturile energizante pentru că toate acestea cresc nivelul de aciditate din stomac și contribuie la iritarea mucoasei gastrice deja inflamate.
19.11.2024
Timp estimat de citire:
6 minute, 22 secundeÎn schimb, același meniu recomandat în dieta pentru gastrită include fructe și legume cu aciditate scăzută, leguminoase, lactate și brânzeturi degresate carne slabă, paste și cereale integrale.
În acest articol îți vom spune mai multe despre dieta pentru gastrită și îți vom oferi un exemplu de meniu pentru o săptămână spre a-ți face o idee cât mai clară despre un astfel de regim.
Dieta pentru gastrită și importanța sa
Gastrita este o afecțiune digestivă caracterizată de inflamarea mucoasei gastrice pe fondul unei infecții bacteriene, al administrării prelungite de antiinflamatoare nesteroidiene, consumului excesiv de alcool sau al stresului prelungit. Durerea de stomac, arsurile gastrice, grețurile vărsăturile, crampele și balonarea sunt simptomele specifice, toate generând un disconfort abdominal accentuat. Dieta pentru gastrită are rolul de a proteja mucoasa gastrică inflamată, ameliorând în același timp simptomele neplăcute. Așadar, alimentația joacă un rol important in tratamentul gastritei, din acest motiv recomandările medicului gastroenterolog se referă și la un exemplu de meniu adecvat, personalizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.
Ce caracteristici are dieta pentru gastrită
Orice exemplu de meniu recomandat în dieta pentru gastrită include alimente ușor digerabile, cu un conținut ridicat de nutrienți esențiali care să hrănească organismul și fibre pentru îmbunătățirea digestiei. Este important ca alimentele din dieta pentru gastrită să fie ușor digerabile pentru că acestea necesită o cantitate mai redusă de suc gastric, care este acid și poate afecta mucoasa inflamată, cauzând totodată arsuri, durere, crampe și celelalte simptome neplăcute de care am amintit.
Din același motiv, în niciun exemplu de meniu adaptat pentru un pacient cu gastrită nu vei găsi alimente cu aciditate crescută sau picante, care irită și mai mult mucoasa gastrică și cresc riscul unor complicații. De asemenea, dieta pentru gastrită exclude grăsimile saturate din carena grasă și cele trans din prăjeli pentru că sunt greu digerabile și rămân mult tip în stomac unde cresc nivelul de aciditate, din același motiv fiind excluse și sosurile grele, cu ar fi maioneza. Nici condimentele nu sunt recomandate, cu atât mai puțin conservanții și alți aditivi alimentari care pot irita mucoasa gastrică inflamată.
Alimente permise și alimente de evitat în dieta pentru gastrită
Înainte de a-ți prezenta câteva sugestii de preparate pe care le poți consuma fără grijă dacă ții un astfel de regim, am considerat necesar să te punem la curent cu ingredientele permise și cele pe care trebuie să le excluzi din dietă.
Ce ai voie să mănânci
Pe primul loc în lista cu alimente permise trebuie menționate fructele și legumele cu aciditate redusă, mai precis bananele, merele, perele, gutuile, avocado, smochinele, pepenele, castraveții, morcovii, cruciferele, cartofii, rădăcinoasele și verdețurile. Urmează leguminoaslele precum soia, lintea, fasolea și mazărea iar altă categorie de alimente permise sunt cerealele integrale. În acest caz ne referim inclusiv la pâinea și pastele din făină integrală, orezul și fulgii de ovăz.
Dintre produsele de origine animală poți consum carne slabă de pasăre, pește și ouă însă fără a le prăji. De asemenea, laptele degresat, iaurtul, brânza slabă și puțin sărată sunt alimente permise in dieta pentru gastrită.
Alimente nepermise
De cealaltă parte, pe lista neagră cu alimentele nepermise se află carnea grasă și orice preparate cu grăsime animală, prăjelile, alimentele acide, mâncărurile și condimentele picante. În general nu se recomandă carnea roșie, iar dintre fructe și legume trebuie evitate citricele, roșiile, ceapa usturoiul. De asemenea trebuie excluse din meniu mâncărurile și sosurile picante, implicit piperul, ardeii iuți, și alte ingrediente care pot cauza arsuri gastrice.
Mezelurile, semipreparatele congelate și alte alimente procesate industrial sunt de asemenea interzise din cauza conținutului de condimente și aditivi alimentari. Și produsele tip fast-food trebuie excluse din dieta întrucât conțin carne grasă, prăjeli, condimente și conservanți care nu fac bine unui stomac bolnav.
De asemenea, trebuie evitate sucurile acidulate, apa minerală, energizantele, cafeaua, ceaiurile care conțin cofeină și alcoolul, pentru că toate acestea cresc aciditatea în stomac.
Exemplu de meniu pentru o săptămână în dieta pentru gastrită
Așa cum am promis, continuăm cu un exemplu de meniu adaptat nevoilor unui pacient cu gastrită, iar după cum vei putea observa opțiunile culinare nu sunt deloc limitate.
Luni
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte degresat și fructe de pădure;
- Prânz: supă de legume și piept de pui cu orez;
- Cină: pește la cuptor pe pat de legume.
Marți
- Mic dejun: iaurt cu banane
- Prânz: supă de pui și mâncare de fasole verde;
- Cină: salată cu piept de pui la grătar.
Miercuri
- Mic dejun: pâine prăjită integrală cu avocado și puțin ulei de măsline;
- Prânz: supă cremă de legume sau ciuperci și cartofi natur cu păstrăv la cuptor;
- Cină: piept de pui cu garnitură de legume.
Joi
- Mic dejun: două ouă fierte cu pâine integrală;
- Prânz: ciorbă de fasole și salată verde cu ton;
- Cină: legume la cuptor cu pui sau curcan.
Vineri
- Mic dejun: iaurt cu semințe de chia;
- Prânz: ciorbă de cartofi și orez cu ciuperci sau legume;
- Cină: pește gătit la abur cu legume.
Sâmbătă
- Mic dejun: omletă cu ciuperci;
- Prânz: grătar de pui cu legume sau cartofi la cuptor;
- Cină: supă cremă de dovleac sau o salată de crudități.
Duminică
- Mic dejun: iaurt degresat cu fructe uscate;
- Prânz: humus și carne sau pește la cuptor cu garnitură de legume
- Cină: cartofi copți cu brânză de vaci.
Alte recomandări utile în dieta pentru gastrită
Important în cazul pacienților cu gastrită este să nu își forțeze stomacul pentru a lăsa timp mucoasei gastrice să se refacă, așa că un astfel de meniu, chiar dacă foarte bine pus la punct, poate fi ineficient dacă se bazează pe porții foarte mari. Chiar dacă ești obișnuit/ă cu altfel de preparate și ți separe că alimentele recomandate în dieta pentru gastrită sunt nesățioase, nu încerca să compensezi consumând porții mari la o singură masă. Dacă o porție normală nu este de ajuns, poți lua o gustare între mese, respectând același reguli în ceea ce privește alegerea alimentelor. De această dată este mai puțin important de câte ori mănânci pe zi, ceea ce contează cel mai mult evitarea suprasolicitării stomacului prin consumul de cantități rezonabile. De asemenea, pentru a face mai persistentă senzația de sațietate, consumă zilnic multă apă, inclusiv câte un pahar la fiecare masă.
Pentru a evita arsurile și durerile de stomac pe timpul nopții e recomandat să servești cina cu cel puțin 3 ore înainte de culcare pentru a lăsa suficient timp ca alimentele să se digere.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024