Dieta pentru scaderea colesterolului
Cresterea nivelului colesterolului reprezinta pentru oricine un semnal de alarma. Chiar daca alimentatia poate juca un rol foarte important, exista si alte cauze pentru care analizele de sange indica o valoare prea mare a colesterolului. Ce este de facut afli din randurile urmatoare!
07.02.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 39 secundeAlterarea profilului lipidic pe care o identificam la analizele uzuale inseamna de regula un nivel crescut de colesterol total (mare de LDL-colesterol si redus de HDL-colesterol,) asociat sau nu si de cresterea trigliceridelor. Toate acestea sunt implicate in riscul cardiovascular.
Mai multi vinovati
Cauzele ce duc la hipercolesterolemie sunt variate si nu sunt legate doar de dieta. Trebuie sa stim ca aproximativ trei sferturi din colesterolul circulant este produs de ficat, iar restul provine din colesterolul alimentar. De regula, dietele foarte severe de pierdere in greutate se insotesc, culmea, de cresterea colesterolului, fapt ce oglindeste stresul prin care trece organismul. Uneori, chiar si pacientii vegani pot prezenta o alterare a profilului lipidic. Asadar, daca doresti sa imbunatatesti valoarea colesterolului sangvin, trebuie sa te gandesti la cauzele ce au dus la cresterea acestuia si, desigur, sa urmezi si o dieta ce favorizeaza echilibrarea organismului.
Rolurile colesterolului sunt foarte importante: participa la formarea si activitatea sistemului nervos, intra in structura fiecarei celule, in structura hormonilor, inclusiv a celor sexuali, a vitaminei D, a bilei.
Cauze ale dislipidemiei (LDL-colesterol crescut si HDL-colesterol scazut):
- Stresul cronic (psihic, de mediu, emotional, alimentar, toxic. Toate aceste agresiuni produc in final stres celular oxidativ si cresterea nivelului de LDL-colesterol oxidat);
- Fumatul;
- Alcoolismul;
- Sedentarismul;
- Diverse afectiuni (hipotiroidie, sindrom metabolic, obezitate centrala, boli renale, hepatice, sindrom al ovarului polichistic, diabet);
- Tratamentele medicamentoase (anticonceptionale si tratamente hormonale);
- Dieta: prezenta de grasimi hidrogenate (spre exemplu, margarinele), excesul de grasimi saturate animale si colesterol alimentar, consumul de dulciuri si sursele de glucide rafinate, dietele cu indice glicemic crescut, dieta saraca in fibre celulozice;
- Cauzele genetice (de regula sunt prezente valori foarte mari);
- Alergiile si intolerantele alimentare particulare.
Consumul oualor nu mareste colesterolul
In ceea ce priveste hipercolesterolemia declansata de sursele alimentare bogate in colesterol (oua, carne etc.), se pare ca nu toti prezentam aceeasi sensibilitate. Exista studii ce sustin ca aproximativ 15% din populatie prezinta aceasta sensibilitate si ar trebui sa evite excesul alimentelor de provenienta animala bogate in colesterol. Acest lucru se poate testa cu analize urmarite de medicul curant, dupa interventiile dietetice aplicate. De cativa ani buni, restrictia pentru consumul de oua se aplica personalizat si ghidurile internationale au renuntat la a mai recomanda consumul a doar doua oua pe saptamana. Cu alte cuvinte, ouale au fost repuse in drepturi ca alimente de foarte buna calitate, ce ar trebui sa fie mai des prezente chiar si in dieta persoanelor cu dislipidemie.
Sfaturi concrete pentru dieta de scadere a colesterolului:
- Mizeaza pe o dieta bogata in legume si cu prezenta moderata a fructelor;
- Inlocuieste cerealele rafinate (painea alba, orezul alb) cu cereale integrale, dar nu in exces;
- Evita excesul de grasimi animale saturate (organe, creier, carne rosie, lactate grase, galbenus) si consuma preferential grasimi vegetale (ulei, nuci, seminte, avocado);
- Evita dulciurie, sucurile dulci, fresh-urile de fructe in exces;
- Evita mancarurile prajite, fast-food-ul, alimentele procesate;
- Evita alcoolul si fumatul.
Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet,
nutritie si boli metabolice, Ponderas Academic Hospital
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024