Dieta rapidă de îngrășare cu grâu încolțit, miere și nucă
Chiar dacă cei mai mulți oameni își doresc să scadă în greutate, există și persoane pentru care kilogramele în minus sunt o problemă. O greutate prea mică poate pune tot atâtea probleme pentru sănătate cât o poate face și obezitatea. Ce e de făcut? Cura de îngrășare poate fi soluția. Însă aceasta trebuie să se bazeze pe un regim de viață sănătos și nu presupune consumul excesiv de alimente nesănătoase, cu multe calorii. Iată ce înseamnă cura de îngrășare sănătoasă!
27.11.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 22 secundePotrivit unui studiu, subponderalitatea (greutatea mai mică decât recomandată) a fost asociată unui risc cu 140% mai mare de deces în cazul bărbaților și cu 100% în cazul femeilor. Subponderalitatea poate afecta funcția sistemului imunitar, poate crește riscul de infecție, poate cauza osteoporoză, fracturi și probleme de fertilitate. Persoanele prea slabe sunt mult mai susceptibile la a dezvolta sarcopenie (pierderea masei musculare). Există, totodată, numeroase afecțiuni care pot fi semnalate de o greutate prea mică, printre care: tulburările alimentare (anorexie), afecțiunile tiroidiene, boala celiacă, diabetul, cancerul și diverse tipuri de infecție. Dacă ai prea puține kilograme, indicat ar fi să efectuezi mai întâi un consult medical pentru a exclude o afecțiune și apoi dacă totul este în regulă să începi cura de îngrășare.
Ce înseamnă să fii prea slab?
A fi prea slab (subponderal) înseamnă să ai un indice de masă corporală sub 18,5. Formula indicelui de masă corporală ia însă în considerare doar greutatea și înălțimea, nu și masa musculară. Iar unii oameni sunt în mod natural slabi, dar sănătoși. Chiar dacă te situezi în zona de subponderalitate pe această scară, nu înseamnă că ar trebui neapărat să te îngrași.
Vrei să te îngrași rapid? Alege o cură de îngrășare sănătoasă!
Dacă vrei să ții cura de îngrășare, e important să o faci corect. Dacă vei consuma sucuri, dulciuri și produse de patiserie, e posibil să te îngrași, dar în același timp îți poți distruge sănătatea. Pentru a te îngrășa, ținta ta ar trebui să fie acumularea de masă musculară și grăsime subcutanată, și nu de grăsime viscerală (grăsime abdominală), nesănătoasă. Cura de îngrășare trebuie să constea într-o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos per total. Iată câteva sfaturi de care să ții cont!
Trebuie să mănânci mai multe calorii decât consumi
Cel mai important lucru pe care îl poți face în cura de îngrășare este să creezi un surplus de calorii, asta însemnând să mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău în mod normal. Îți poți determina nevoile calorice zilnice folosind o aplicație cum este și cea de pe site-ul nostru: calculator rata metabolismului bazal. Dacă vrei să acumulezi greutate încet și constant, adaugă între 300-500 kcal zilnic peste nevoile tale. Dacă urmărești să te îngrași rapid, adaugă 700-1000 kcal.
Bazează-te pe proteine
În cura de îngrășare este important să fie prezentă o cantitate importantă de proteine. Pentru că mușchii sunt alcătuiți din proteine, o parte dintre extra-caloriile introduse în alimentație pot ajuta la dezvoltarea lor, mai ales dacă faci și sport. Adaugă între 1,5 și 2 g de proteine per kilogram corp în fiecare zi. Sursele consistente de proteine sunt: carnea, peștele, ouăle, produsele lactate, nucile, leguminoasele. Suplimentele proteice cum ar fi cele pe bază de zer pot fi și ele de ajutor în cura de îngrășare.
Sunt indicate cel puțin trei mese pe zi
O cură de îngrășare presupune și consumul suficient de alimente bogate în carbohidrați și grăsimi sănătoase. Încearcă să realizezi combinații din cei trei macronutrienți (proteine, grăsimi, carbohidrați) la fiecare masă. Consumă cel puțin trei mese pe zi și între ele adaugă ori de câte ori poți gustări dense caloric.
Consumă alimente dense nutrițional
Alege alimentele integrale, bogate în nutrienți. Problema acestora este că satisfac destul de repede apetitul și consumul lor mai ridicat poate deveni dificil dacă nu ai suficientă poftă de mâncare. Pentru a le îmbunătăți gustul, adaugă condimente sau sosuri. Cu cât gustul e mai bun, cu atât sunt mai ușor de mâncat. Iată câteva exemple de alimente dense nutrițional: nucile (migdale, fistic, caju, alune etc.); fructele uscate (stafidele, curmalele, prunele, caisele); lactatele integrale (laptele integral, iaurtul integral, brânza); uleiurile (de măsline, de floarea-soarelui etc.); cerealele (cerealele integrale precum fulgii de ovăz sau orezul integral); carnea; amidonoasele (cartofii, cartofii dulci); leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea); avocado; ciocolata neagră.
Antrenează-te cu greutăți
Pentru a te asigura că parte din excesul caloric adus de cura de îngrășare ajunge și la mușchi este extrem de important să faci sport, mai ales să te antrenezi cu greutăți. Mergi la o sală de forță de 3-4 ori pe săptămână și realizează exerciții pentru toate grupele de mușchi. Pe măsură ce progresezi e bine să crești greutățile. Pentru a susține dezvoltarea musculară, poți utiliza suplimente proteice sau pe bază de creatină.
Despre dieta de îngrășare cu grâu încolțit, miere și nucă
Un remediu tradițional pentru subponderalitate, util de integrat în cura de îngrășare este combinația de grâu încolțit cu miere și nucă. Aceasta furnizează o doză bună de minerale și vitamine, grăsimi sănătoase, carbohidrați și proteine, fiind și densă caloric.
Pentru a obține grâul încolțit trebuie să cumperi grâu, să îl speli, apoi să îl lași într-un vas în apă călduță. Lasă-l 3 ore, apoi clătește-l din nou cu apă călduță. Pune-l din nou în apă călduță și clătește-l la fiecare 6 ore pentru 3 zile. După ce grâul va încolți se pune la frigider. În timpul curei de îngrășare se poate consuma dimineața, pe stomacul gol, un amestec din 3 lingurițe de miere, 5 lingurițe de germeni de grâu și o linguriță de miez de nucă.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta rapidă de îngrășare cu grâu încolțit, miere și nucă
27.11.2020