Dieta Rina – rețete si idei de mese pentru ziua 2
Dieta Rina nu face parte din categoria acelor rețete de slăbit care promit rezultate spectaculoase în cel mai scurt timp posibil, în acest caz fiind vorba de un regim disociat care se întinde pe durata a trei luni. De aceea dieta Rina mai este denumită și „dieta de 90 de zile”, la finalul cărora nu doar că vei scăpa de cele câteva kilograme în plus, ci vei avea și o digestie îmbunătățită, cu mai puține probleme precum indigestia sau balonarea.
22.08.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 30 secundeLa aceste rezultate poți ajunge respectând un plan alimentar structurat pe patru zile, care se repetă pe parcursul dietei și care impune ca în fiecare zi să consumi un anume tip de alimente.
În cele ce urmează vom vorbi despre alimentele pe care le poți consuma în ziua 2 din acest ciclu însă mai întâi îți vom explica mai detaliat ce înseamnă dieta Rina.
Cum a apărut dieta Rina
Dieta Rina este considerată o variantă îmbunătățită a dietei disociate care a fost creată în prima jumătate a secolului trecut de către un medic american pe nume William Howard Hay, în încercarea de a-și trata propriile probleme de sănătate. Inițial, acesta a împărțit alimentele în trei categorii care trebuia să fie consumate separat iar dieta pe care a creat-o a fost numită „dieta Hay”. Ulterior, acest regim a devenit tot mai popular iar de-a lungul timpului i s-au adus o serie de modificări și astfel dieta Hay a devenit dieta Rina care a câștigat foarte mult în popularitate în ultimii ani.
Dieta Rina împarte alimentele în patru categorii, fiecare dintre acestea trebuind să fie consumate pe parcursul unei zile. Astfel, ziua 1 este dedicată proteinelor, ziua 2 este ziua alimentelor cu amidon, în ziua 3 se consumă carbohidrați iar în ziua 4 alimente bogate în vitamine.
De ce reguli să ții cont în dieta Rina
Nu este deloc dificil să ții dieta Rina, atât datorită faptului că nu este vorba de o dietă restrictivă, cât și datorită regulilor simple și ușor de urmat. Trebuie doar să respecți ciclul celor 4 zile consumând doar alimentele aferente zilei respective. Mai precis, în prima zi trebuie să consumi alimente care conțin proteine, în ziua 2 alimente cu amidon, în ziua a treia alimente cu carbohidrați iar în ziua 4 alimente cu multe vitamine. După ziua a patra ciclul se repetă în aceeași ordine, iar pe parcursul celor 90 de zile dieta Rina include și 3 zile de post. Este vorba de ziua a 29-a, ziua a 58-a și ziua 87, pe parcursul cărora nu se consumă alimente, ci doar apă și ceaiuri neîndulcite.
De asemenea, în dieta Rina este permis consumul zilnic de fructe și legume iar o altă regulă impune ca în fiecare zi să se consume doar fructe la micul dejun.
Foarte importantă este și respectarea programului celor trei mese principale ale zilei – micul dejun, prânzul și cina – care trebuie servite zilnic la aceeași oră. Astfel, micul dejun poare fi servit între orele 4.00 și 12.00, prânzul între 12.00 și 14.00, iar cina între 18.00 și 20.00. Nu în ultimul rând, orele de servire a meselor în dieta Rina trebuie alese în așa fel încât între ele să existe un interval de cel puțin două ore.
Alimente permise în ziua 2
Așa cum am precizat mai devreme, ziua 2 a fiecărui ciclu din dieta Rina este destinată alimentelor care conțin amidon. Un meniu complet pentru această zi poare arăta în felul următor:
Micul dejun
La fel ca și celelalte zile din ciclul specific acestei diete, ziua 2 începe cu fructe care pot fi consumate de mai multe ori la micul dejun, începând cu ora 4.00. Poți consuma orice fructe proaspete dorești și sub orice formă, cu condiția ca odată ce te-ai oprit să faci o pauză de cel puțin două ore până când le vei savura din nou. De asemenea trebuie să ai grijă ca între ultima tranșă de fructe de la micul dejun și masa de prânz să existe același interval de timp de cel puțin două ore.
Micul dejun trebuie să se rezume doar la fructe proaspete, fără îndulcitori, frișcă și alte ingrediente care să le facă mai savuroase.
Prânzul
Din meniul de prânz pentru ziua 2 nu trebuie să lipsească preparatele care conțin amidon, alături de care mai poți consuma legume proaspete sau gătite, însă fără condimente, ulei sau alte ingrediente. Poți începe cu o supă de legume în care să adaugi și cartofi – care sunt o sursă bogată de amidon – sau cu o ciorbă de fasole – o altă sursă bună de amidon. Ca feluri principale, în ziua 2 poți mânca la prânz cartofi la cuptor, mâncare de mazăre cu mărar, fasole sau humus preparat din năut. De asemenea, și soia conține amidon astfel că o poți folosi ca înlocuitor pentru carne, servită cu garnitură de cartofi sau adăugată în mâncarea de mazăre ori fasole. Pastele sunt o altă sursă de amidon așa că le poți include și pe ele în meniul de prânz, sub diferite forme
Cina
O altă regulă care guvernează dieta Rina și pe care am uitat să o menționăm mai devreme impune ca la cină să se consume cel mult jumătate din cantitatea de alimente de la prânz. Astfel, la ultima masă din ziua 2 poți repeta felul principal de la prânz, fără supa de legume, sau poți mânca doi cartofi copți ori fierți, niște fasole bătută, un bol de iaurt degresat cu cereale sau de orez cu lapte.
În concluzie, meniul pentru ziua 2 din dieta Rina se bazează în mod special pe cartofi, leguminoase, orez, paste și cereale integrale, care sunt cele mai importante surse de amidon. Acestora li se adaugă fructele proaspete care pot fi consumate fără nicio restricție la micul dejun și legumele permise la masa de prânz, proaspete sau gătite fără alte ingrediente.
Pe de altă parte trebuie evitate alimentele care conțin grăsimi sau proteine, așa că în ziua 2 nu se consumă sub nicio formă carne, ouă, pește și lactate nedegresate. Nu în ultimul rând, este important să te și hidratezi, iar pentru aceasta trebuie să bei cel puțin doi litri de apă sau alte lichide pe parcursul zilei.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul și consumul de apă: cât și când trebuie să bei apă
22.11.2024