Dieta Rina – rețete și idei de mese pentru ziua 3
La acest moment, dieta Rina este un regim în vogă printre cei care doresc să scape de kilogramele în plus, fiind în egală măsură practicată și în scopul reglării digestiei pentru a evita probleme precum balonarea sau indigestia. Motivul pentru care dieta Rina este atât de populară constă în faptul că aceasta nu impune foarte multe restricții alimentare, ci doar respectarea timp de 90 de zile uni regim disociat împărțit în cicluri de câte 4 zile. Fiecare zi din dieta Rina este destinată unui anumit tip de alimente care trebuie consumate după un program fix, respectând cele 3 mese principale – micul dejun, prânzul și cina.
26.08.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 42 secundeAstfel, prima zi este dedicată proteinelor, ziua 2 este ziua alimentelor care conțin amidon, în ziua 3 se consumă carbohidrați iar in ultima zi a ciclului se consumă alimente cu un conținut bogat de vitamine.
Dacă vrei să afli mai multe despre dieta Rina și în special despre regimul din ziua 3, răpește-ți câteva minute din timpul tău pentru a parcurge rândurile de mai jos.
Pe scurt despre dieta Rina
Dieta Rina este varianta îmbunătățită a unui regim disociat pe care medicul american William Howard Hay a creat-o în 1920 din cu scopul de a-și trata hipertensiunea arterială și alte mici probleme de sănătate de care mai suferea. Conform teoriei sale, era recomandat ca alimentele să fie consumate separat în funcție de elementele nutritive pe care le conțin, iar în acest scop le-a împărțit în trei categorii, alocând fiecăreia câte o zi. Dieta Hay a devenit în scurt timp foarte populară, aducându-i-se o serie de modificări până când s-a ajuns la varianta actuală care poartă denumirea de dieta Rina.
Spre deosebire de varianta inițială, aceasta împarte alimentele în 4 categorii, fiind vorba de un regim disociat ce presupune consumul separat de alimente din fiecare categorie în tot atâtea zile. Ordinea estre cea menționată mai sus, ciclul fiind deschis de ziua cu proteine, urmată de ziua cu amidon, ziua 3 cu carbohidrați și ziua 4 cu alimente pline de vitamine. Odată încheiat un ciclu, acesta se repetă pe parcursul a 90 de zile, cu pauze în ziua a 29-a, a 58-a și 87-a, când nu se mănâncă nimic și sunt permise doar apa și ceaiurile neîndulcite.
Cum să ții corect dieta Rina
Pentru ca dieta Rina să dea rezultatele scontate nu este suficient să respecți ciclul de 4 zile și să postești în zilele menționate mai sus, existând și alte câteva reguli de care să ții cont. În primul rând trebuie să respecți cele trei mese principale ale zilei, care trebuie servite între anumite intervale. Mai precis, micul dejun este permis între ora 4.00 și ora 12.00, prânzul între 12.00 și 14.00 iar cina între 18.00 și 20.00. Pare destul de permisiv dar trebuie să-ți alegi cu grijă programul de mese pentru că este obligatoriu ca în fiecare zi să mănânci la aceleași ore.
La micul dejun se consumă numai fructe, care pot fi servite în mai multe reprize în intervalul menționat însă lăsând să treacă cel puțin două ore între mese. Totodată, trebuie să existe o pauză de două ore între ultima gustare de la micul dejun și prânz.
Pe lângă alimentele specifice fiecărei zile, la masa de prânz pot fi servite și legume fie proaspete fie gătite sub diferite forme, fără să adaugi însă condimente, ulei sau alte grăsimi.
Ce alimente sunt permise în ziua 3 din dieta Rina
Ca orice zi din dieta Rina și ziua 3 începe cu micul dejun, la care spuneam că nu se consumă decât fructe. Nu există vreo restricție în ceea ce privește cantitatea și chiar poți mânca de mai multe ori în intervalul precizat, cu condiția să faci o pauză de două ore între mese. De asemenea, regulile dietei impun ca fructele să fie proaspete, consumate ca atare sau sub formă de suc sau smoothie. Nu sunt permise compoturile, gemurile sau alte preparate din fructe care conțin zahăr adăugat și totodată nu se adaugă peste fructele proaspete miere, frișcă sau alte ingrediente ce conțin zaharuri.
În meniul de prânz din ziua 3 trebuie să predomine alimentele care conțin carbohidrați, astfel că, poți mânca pâine și alte produse de panificație, paste, cuscus orez și chiar dulciuri. Alături de acestea poți consuma legume proaspete sau gătite la cuptor, la aburi, la tigaie (fără ulei sau alte grăsimi) sau coapte pe plită.
La cină trebuie să consumi cel mult jumătate din cantitatea de mâncare de la prânz alegând aceleași alimente cu carbohidrați. De asemenea, te poți rezuma la o gustare constând în 50 de grame de nuci și semințe, sau, dacă nu ai servit desertul la prânz, te poți delecta cu niște dulciuri la cină.
Idei de rețete pentru ziua 3
Dieta Rina este foarte permisivă și în privința felurilor de mâncare pe care le poți prepara, atât timp cât respecți regulile specifice fiecărei zile și programul de mese. Astfel, poți începe ziua 3 cu o salată de fructe servită la micul dejun, care vine cu un aport suficient de fibre pentru a-ți ține de foame până la masa de prânz.
După cum spuneam, dieta Rina permite consumul zilnic de legume la orele prânzului, astfel că poți servi o masă decentă, cu două feluri de mâncare, eventual și desert. Pentru felul întâi îți recomandăm o supă cremă de legume, cu ingrediente la alegere, dar fără condimente și grăsime, care nu sunt acceptate în dieta Rina. De asemenea, o salată de crudități în care poți adăuga crutoane se încadrează perfect în meniul pentru ziua 3, întrucât vine și cu un mic aport de carbohidrați.
Ca feluri principale poți prepara o pizza vegetariană al cărei blat conține carbohidrați sau poți încerca un burger vegetal, fără maioneză sau alte sosuri care conțin grăsimi.
Dacă preferi pastele, ziua 3 din dieta Rina îți permite să îți satisfaci poftele, putând chiar să te delectezi cu o porție serioasă.
Pentru că în celelalte zile ai interzis la dulciuri, în ziua 3 își poți satisface și pofta de dulce cu niște ciocolată neagră, înghețată, prăjituri sau o felie de tort. Ca gustări poți consuma biscuiți, covrigei sărați, alune, migdale, arahide, fistic sau caju, care conțin la rândul lor carbohidrați.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024