Dieta scandinavă, noul regim care a cucerit lumea
Dieta scandinavă este un regim alimentar ce se bazează pe alimente integrale și locale, inspirat de tradițiile culinare ale țărilor din nordul Europei – Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda. Într-o perioadă în care tendințele se schimbă rapid, dieta scandinavă reușește să rămână însă în centrul atenției, datorită capacității sale de a promova nu doar sănătatea, ci și sustenabilitatea.
11.07.2013
Timp estimat de citire:
6 minute, 31 secundePrin combinarea ingredientelor locale, proaspete și ecologice, dieta scandinavă menține astfel valorile fundamentale ale unei alimentații echilibrate și sustenabile.
Dieta scandinavă – studii și cercetări
Deși are rădăcini adânci în tradițiile alimentare ale țărilor nordice, în ultimele decenii cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga și alte instituții academice din regiune au realizat mai multe studii care au evidențiat avantajele acestei alimentații. Publicarea acestor studii a crescut semnificativ popularitatea dietei scandinave, dar și a abordărilor dietetice bazate pe cercetări științifice, în general.
Astfel, cu studii științifice care îi susțin beneficiile și un accent pe alimente locale și sustenabile, dieta scandinavă a devenit, cu timpul, prima alegere pentru mulți dintre cei interesați atât de propria sănătate, cât și de sănătatea planetei.
În plus, a apărut și un nou concept: ”noua bucătărie nordică”. Restaurante de lux din întreaga lume au adoptat această variantă mai sofisticată și modernizată a dietei scandinave tradiționale. ”Noua bucătărie nordică” păstrează însă esența dietei scandinave, punând accent nu doar pe gust, ci și pe beneficiile pentru sănătate și mediu.
Cele 7 principii de bază ale dietei scandinave
Dieta scandinavă se distinge prin cele șapte principii fundamentale care o ghidează:
- Promovează consumul de fructe, legume și alimente de sezon și organice: încurajează alegerea produselor proaspete și locale pentru a beneficia de nutrienți și a reduce expunerea la substanțe chimice.
- Recomandă consumul de cereale integrale precum ovăzul, orzul și secara, pentru aportul ridicat de fibre și de nutrienți esențiali.
- Încurajează consumul de produse din mări și lacuri, precum peștele și fructele de mare, care sunt bogate în acizi grași omega-3 și altele nutrienți valoroși.
- Limitează consumul de carne. Recomandă alegerea cărnii de calitate, preferabil din surse locale și ecologice, și reducerea consumului de carne roșie. Recomandă, de asemenea, carnea de vânat, atunci când este posibil.
- Se concentrează pe evitarea alimentelor bogate în zaharuri adăugate și procesate pentru a menține o dietă curată și sănătoasă.
- Încurajează pregătirea meselor acasă, pentru a controla ingredientele și a reduce consumul de alimente preambalate și de aditivi.
- Sugerează utilizarea resturilor alimentare într-un mod creativ și sustenabil pentru a reduce risipa.
Ce alimente conține, practic, dieta scandinavă
- Pește gras, incluzând somon, macrou, hering și sardine, produse bogate în acizi grași omega-3 esențiali.
- Cereale integrale: ovăz, orz, secară, mei și quinoa, o sursă excelentă de fibre și nutrienți.
- Legume: Diversitatea lor este importantă în dieta scandivană și include: morcovi, sfeclă, napi, cartofi, varză, broccoli, conopidă, kale și fasole verde sau mazăre, bogate în vitamine, minerale și fibre.
- Fructe de pădure: afine, zmeură, căpșuni și mure, surse excelente de antioxidanți și vitamine.
- Nuci, semințe de in, semințe de chia și migdale, importante pentru aportul de grăsimi sănătoase și nutrienți.
- Produse lactate fermentate: iaurtul și chefirul, bogate în probiotice.
- Carne slabă și de calitate superioară, preferabil din surse locale și ecologice, pentru a asigura sustenabilitatea.
- Ulei de canola. Acesta este un ingredient aparte în dieta scandinavă datorită conținutului său echilibrat de acizi grași. Deși nu are toți antioxidanții benefici ai uleiului de măsline (care este preferat în dieta mediteraneană), uleiul de canola are un punct de ardere mai mare, făcându-l potrivit pentru gătitul la temperaturi ridicate.
Dieta scandinavă și sănătatea cardiovasculară
Dieta scandinavă este recunoscută pentru impactul său pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, datorită compoziției sale bogate în nutrienți esențiali care protejează inima. Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei diete este consumul ridicat de pește gras, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce inflamația, de a scădea nivelul trigliceridelor din sânge și de a preveni formarea cheagurilor de sânge.
Dieta scandinavă pune un accent deosebit și pe consumul de cereale integrale, bogate în fibre solubile, care ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și, implicit, la reducerea riscului de ateroscleroză și alte afecțiuni cardiovasculare.
Legumele, în special cele rădăcinoase sunt foarte importante în dieta scandinavă. Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, acestea protejează împotriva deteriorării vaselor de sânge și reduc riscul de hipertensiune arterială.
De ce poți slăbi cu dieta scandinavă
Majoritatea dietelor se concentrează pe reducerea aportului caloric prin micșorarea dimensiunii porțiilor. Dovezile sugerează însă, că dieta scandinavă este un plan alimentar eficient pentru pierderea în greutate, fără a impune un aport caloric scăzut. De exemplu, într-un studiu, participanții au fost împărțiți în două grupuri. Unui grup i s-a spus să urmeze dieta scandinavă, fără alte restricții. Celuilalt grup i s-a spus să continue alimentația obișnuită. Grupul care a adoptat dieta scandinavă a pierdut în greutate în mod semnificativ. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că nu și-au limitat artificial aportul caloric și nu au ”numărat caloriile”. Se pare însă că tipurile de alimente consumate în cadrul dietei scandinave i-au făcut să se simtă mai sătui pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce i-a determinat să mănânce mai puțin în mod natural.
Dieta scandinavă și sănătatea digestivă
Dieta scandinavă are multiple beneficii și pentru sănătatea digestivă, iar unul dintre principalele avantaje este aportul semnificativ de fibre.
Fibrele sunt esențiale pentru menținerea unui sistem digestiv optim. Cerealele integrale sunt surse excelente de fibre solubile, care contribuie la menținerea unui tranzit intestinal regulat și la prevenirea tulburărilor digestive. Fibrele solubile ajută la formarea unui gel în intestin, care reglează absorbția nutrienților și menține un nivel stabil al zahărului în sânge. În plus, acestea contribuie la înmuierea scaunului, facilitând eliminarea sa din organism.
Legumele oferă o cantitate considerabilă de fibre insolubile. Aceste fibre adaugă volum masei fecale și accelerează trecerea alimentelor prin tractul digestiv. Aceasta nu doar ajută la prevenirea constipației, dar sprijină și sănătatea generală a colonului prin eliminarea eficientă a deșeurilor.
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul, sunt o altă componentă importantă a dietei scandinave. Aceste alimente sunt bogate în probiotice, care sunt bacterii benefice ce contribuie la echilibrul florei intestinale. Probioticele sprijină digestia, întăresc sistemul imunitar și pot reduce riscul de infecții intestinale și tulburări digestive.
Acizii grași Omega-3, prezenți în pește gras, precum somonul și macroul, au, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății digestive. Aceștia au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamației în tractul digestiv și la gestionarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
Specialiștii afirmă că este dificil să găsești dezavantaje majore la această dietă, cu o singură mențiune referitoare la pește și la importanța verificării sursei de proveniență a acestuia, pentru a preveni acumularea de mercur.
Surse:
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024