Dieta și stilul de viață recomandate în caz de tiroidită Hashimoto
Tiroida este o glandă endocrină care produce hormonii tiroidieni și este localizată la baza gâtului. Importanța sa pentru metabolism este extrem de mare, de aceea disfuncțiile tiroidiene au implicații ridicate pentru sănătatea omului. Sinteza și eliberarea hormonilor din glanda tiroidă se face sub acțiunea TSH, un hormon care vine de la o altă glandă endocrină, hipofiza. Acesta îndeamnă tiroida să producă și să “arunce” hormoni în circulație, atunci când “simte” că nivelul acestora în sânge este scăzut.
22.10.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 51 secundeProblemele legate de tiroidă sunt multiple
- Uneori poate funcționa în exces, situație numită hipertiroidie și care este urmată de o stimulare accentuată a metabolismului, cu consecințe grave. În primul rând inima ajunge să fie foarte obosită și să nu mai facă față. Hipertiroidia se tratează în mod adecvat și pacientul poate trăi fără probleme și cu o bună calitate a vieții.
- Opusul o reprezintă hipotiroidia, când tiroida nu sintetizează suficienți hormoni. Poate fi vina ei, cum se întâmplă în hipotiroidiile primare, determinate fie de mecanisme autoimune, fie de aportul insuficient de iod sau de anumite medicamente. Poate fi vina hipofizei, care sintetizează prea puțin TSH, și atunci avem o hipotiroidie secundară.
Toate afecțiunile tiroidei beneficiază de consult și tratament endocrinologic. Numai endocrinologul poate indica atitudinea terapeutică și de stil de viață care să echilibreze pacientul.
Dieta și stilul de viață în tiroidita Hashimoto
Ne vom referi în continuare la o afecțiune destul de frecventă, tiroidita autoimună Hashimoto și vom vedea cum ne putem ajuta cu o dietă adecvată. Astăzi se apreciază ca aproximativ 1-2% din populație are așa ceva și majoritatea bolnavilor sunt femei. Diagnosticul nu se pune “după ureche”, ci trebuie pus de un medic, dar semnele indicatoare ce te pot orienta către o consultație la endocrinolog sunt astenia accentuată fără motiv, hipotensiunea, sporul în greutate nemotivat, pielea uscată și palidă, senzația de frig permanent. Totul are drept cauză încetinirea metabolismului în absența unei cantități suficiente de hormoni tiroidieni. Ce-i de făcut?! Medicul îți va prescrie probabil hormoni de substituție, iar tu poți să îți schimbi în mod adecvat stilul de viață. Iată cum:
- Fă efort fizic. În mod particular exercițiile cardio ajută, ele pot stimula hipofiza și pot amplifica cheltuielile metabolice pe o perioadă de circa o zi după exercițiu.
- Crește-ți aportul de proteine. Încearcă să iei cam 20-25% din caloriile zilei din proteine, ele stimulează din nou metabolismul. Atenție la sursele de proteine, să fie sărace în grăsimi, altfel ai să ai surpriza că mănânci prea multe calorii.
- Atenție la aportul de iod. El intră în compoziția hormonilor tiroidieni și lipsa lui poate determina sau potența hipotiroidismul. În România asta nu este o problemă pentru că sarea este iodată. Alte alimente bogate în iod sunt algele marine, peștii de mare sau lactatele. Prea mult iod iarăși nu este bun pentru tiroidă, deci nu exagera cu algele, chiar dacă îți place mult sushi.
- Seleniul ajută la activarea hormonilor tiroidieni. Poți obține destul de mult seleniu din nuci de Brazilia, pește, fasole sau ouă.
- Zincul este și el util în “activarea” hormonilor tiroidieni, ca și în reglarea secreției de TSH, deci mănâncă fructe de mare și carne de pui.
- Atenție la unele substanțe din alimente care pot interfera sinteza de hormoni tiroidieni. Aici intră așa-zișii goitrogeni, pe care îi găsim în derivate de soia, unele plante (varză, broccoli, cartofi dulci, arahide etc). Dar vreau să subliniez ca și dacă mănânci așa ceva nu vei face hipotiroidie. Trebuie doar să nu exagerezi și să mănânci destul iod, pentru că goitrogenii acționează exclusiv prin interferarea utilizării iodui de către tiroidă.
- Evită alimentele ultra-procesate. De regulă, au foarte multe calorii și pentru că ai metabolismul mai lent și o tendință la îngrășare, nu vrei să ai în dietă așa ceva.
- Este indicat să îți bazezi dieta pe următoarele alimente: ouă, carne, pește și fructe de mare, legume, fructe, cereale cu puțin gluten sau fără gluten, lactate, leguminoase.
Planul tău alimentar zilnic trebuie să conțină multe proteine și cât mai puține alimente cu densitate calorică mare, intens procesate. Dacă iei hormoni de substituție, fă-o cu o oră, două înainte de masă, ca să eviți interferența cu componente alimentare care pot scădea absorbția lor.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024