Dieta suedeză, de la A la Z
Mai puțin o dietă strictă, cât un stil de viață, dieta suedeză, numită și dieta Nordică, este cât se poate de sănătoasă și asemănătoare din multe puncte de vedere cu dieta mediteraneană. Dacă ajungi vreodată în Suedia, vei rămâne surprins în mod sigur de frumusețea suedezelor – de obicei înalte, blonde și cu siluete suple și trupuri tonifiate. Au într-adevăr gene bune, fiind descendentele vikingilor, dar alimentația și stilul de viață joacă un rol esențial. Să aflăm mai multe despre dieta suedeză!
19.02.2021
Timp estimat de citire:
5 minute, 22 secundeSuedezii sunt și mari fani ai practicării activităților fizice. Chiar și în mod curent, obișnuiesc să se deplaseze mult pe jos sau cu bicicletele când merg la serviciu. Practică fitnessul și sunt foarte buni la sporturile de echipă. Sunt devotați și obiceiului sănătos de a face saună și frecventează SPA-urile. Datorită climei, au parte de mai puțină expunere la soare, așa că pielea lor este mult mai sănătoasă și arată mai tineri.
Ce presupune dieta suedeză?
Elementele centrale din dieta suedeză sunt: cerealele integrale (secara, ovăzul și orzul); fructele de pădure și alte fructe; legumele (în special varza, cartofii și morcovii); peștele gras (somonul, macroul și heringul) și leguminoasele (mazărea și fasolea).
Dieta suedeză are multe elemente comune cu dieta mediteraneană. Aceasta – considerată de cei mai mulți specialiști drept cel mai sănătos mod de a te hrăni – promovează tot alimentația pe bază de vegetale. Amândouă dietele includ cantități moderate de pește, ouă, cantități mici de lactate și limitează alimentele procesate, dulciurile și carnea roșie.
O diferență importantă între cele două o constituie tipul de ulei favorizat. În timp ce dieta mediteraneană pune mare preț pe uleiul de măsline, în dieta suedeză se folosește cu precădere uleiul de rapiță, cunoscut și ca ulei de canola. La fel ca uleiul de măsline, uleiul de rapiță este bogat în grăsimi monosaturate. Conține și 10% acid alfa-linolenic, un acid gras Omega-3 de origine vegetală similar cu Omega-3 din pește. Grăsimile esențiale de acest tip pot ajuta la scăderea presiunii sangvine și la menținerea sănătății inimii. Peștele gras este recomandat în ambele diete, dar în dieta suedeză este mai prezent.
Dieta suedeză, alimente permise, alimente recomandate
- Dieta suedeză recomandă consumul de carbohidrați de calitate: cereale, biscuiți și pâine preparate cu cereale integrale, de exemplu pâinea crocantă Wasa, preparată din făină de secară. Cerealele integrale aduc numeroși nutrienți de calitate, ce au rol protectiv pentru inimă, incluzând fibre, vitamine și minerale.
- Consumul de fructe de pădure este pus la mare preț în dieta suedeză. Fructele de pădure au fost asociate întotdeauna cu o greutate sănătoasă și cu reducerea riscului cardiovascular. Acestea sunt surse bune de antocianine, fitochimicale care protejează sănătatea vaselor de sânge. Suedezii consumă cu precădere lingonberries (asemănătoare cu merișoarele) și bilberries (asemănătoare cu afinele). Le folosesc pentru orice, de la sucuri, la gemuri sau ca garnitură la cunoscutele chifteluțe suedeze.
- Climatul rece din Suedia este propice cultivării legumelor brasiacaee – varză, kale, varză de Bruxelles. Dieta suedeză recomandă consumul acestora, ele fiind bogate în vitamina C, vitamina K, acid folic și diverși antioxidanți.
- Mâncarea din Suedia poate părea consistentă, dar trebuie ținut cont că iarna este cel mai lung anotimp și nevoile calorice sunt mai ridicate pentru a face față temperaturilor scăzute. Cartofii, pâinea și alte alimente dense nutrițional nu lipsesc din meniu. Cu toate acestea, alimentele sunt în principal din surse organice și nu conțin zahăr adăugat.
- Suedezii știu totuși să se bucure și de deserturi. Fika este o rutină zilnică, de obicei la ora 15:00, care presupune o pauză de la muncă pentru savurarea unei cafele și unei prăjituri, în compania colegilor sau prietenilor.
Dieta suedeză, alimente recomandate ocazional
Printre alimentele recomandate cu moderație se numără carnea de vânat, ouăle, brânzeturile și iaurtul. Carnea de vânat se consumă frecvent iarna, în special cea de ren și elan. Vânătoarea este legală doar două luni pe an, din octombrie până în decembrie. Carnea de vânat este mai slabă caloric și nu conține atât de multe grăsimi precum celelalte cărnuri roșii. Faimoasele chifteluțe suedeze se consumă în special în lunile de iarnă și se prepară de obicei dintr-un amestec de carne de vită și de porc.
Ouăle din Suedia sunt 100% neinfectate cu Salmonella. Există reglementări foarte stricte cu privire la creșterea păsărilor.
Dieta suedeză – meniu de 7 zile
Luni
Micul dejun: smoothie cu afine și unt de migdale
Prânz: pilaf de orez cu ciuperci
Cină: somon la cuptor cu dressing de lămâie și mărar
Marți
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte și zmeură
Prânz: salată Farro – conține diverse cereale, legume, brânză feta, măsline
Cină: piept de pui la grătar cu varză de Bruxelles și orez
Miercuri
Mic dejun: omletă cu spanac
Prânz: sandvici cu ton și pâine integrală, căpșuni
Cină: tocăniță de țelină, morcov, cartofi și ciuperci, pâine din făină integrală
Joi
Mic dejun: lapte cu fulgi de ovăz, zmeură și miere
Prânz: chifteluțe suedeze cu cartofi fierți și gem de merișoare
Cină: Cod la grătar cu cartofi dulci copți
Vineri
Mic dejun: Fulgi de ovăz cu afine
Prânz: sandwich cu piept de curcan și pâine de secară
Cină: salată de somon la grătar cu avocado, ridichi și castraveți, pâine integrală
Sâmbătă
Mic dejun: sandviș cu pâine integrală și ton la conservă
Prânz: omletă cu avocado și roșii, căpșuni
Cină: paste integrale cu piept de pui și mazăre
Duminică
Mic dejun: clătite din făină integrală cu gem de merișoare
Prânz: Creveți la grătar cu quinoa
Cină: supă-cremă de ciuperci cu pâine integrală Wasa
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024