Dieta usoara pentru anotimpul cald
In timpul anului, organismul nostru trece prin diverse schimbari, adaptarea la conditiile de mediu solicitandu-i acestuia nevoi specifice. Daca iarna avem mai multa nevoie de energie pentru a mentine temperatura corpului in conditii de frig, vara organismul face eforturi sa isi scada temperatura, in principal prin eliminare ...
04.11.2010
Timp estimat de citire:
4 minute, 21 secundede apa, cu pierderea unor cantitati importante de saruri minerale. In plus, vara simtim mai intens nevoia de a desfasura activitati in aer liber si de a profita de soare. Astfel, creste riscul deshidratarii, pot aparea variatii in tensiunea arteriala si insolatii.
Ideal este ca pregatirea pentru vara a organismului sa treaca printr-o perioada de detoxifiere, care se face de obicei primavara, in scopul refacerii si reinnoirii celulare, a cresterii imunitatii si energiei organismului. De obicei, postul religios cu ocazia Pastelui ne ofera aceasta oportunitate.
Atentie la alimentele grase!
Alimentatia sanatoasa, echilibrata este conditionata de prezenta, in meniul zilnic de vara, a tuturor grupelor de alimente. Atentie insa la proportii! Organismul are in continuare nevoie de proteine, carbohidrati si lipide. Evitati, insa, consumul de alimente grase (carne grasa, mezeluri, lactate grase, alimente procesate) si asigurati-va cat mai multe vitamine, minerale si multa apa. Este bine ca legumele si fructele proaspete sa constituie partea de baza a meniului zilnic, deoarece sunt surse de vitamine, enzime, fibre si antioxidanti.
Cateva recomandari alimentare generale pentru un organism sanatos si o silueta supla:
Consumati
– Legume si fructe – 4-6 portii pe zi. Se prefera legume crude, sub forma de salate. Recomandarea este sa aveti in farfurie cat mai multe culori: portocaliu (pentru continutul in beta-caroten); rosu (pentru flavonoide), verde (pentru vitamine, fibre). Beta-carotenul este un protector al organismului, in special al pielii si al mucoaselor pe care le apara de efectele nefaste ale soarelui. Acumuland acest antioxidant, pielea capata o nuanta frumoasa si ramane tanara si sanatoasa. Flavonoidele nu numai ca sunt antioxidanti puternici, dar in plus fluidifica sangele, stimuleaza contractia venoasa si protejeaza articulatiile. Legumele verzi sunt sarace in calorii, dar bogate nutritional: contin vitamine cu rol antioxidant (C, E, beta-caroten), fier, calciu, dar si apa si fibre. Veritabile produse purificatoare, legumele verzi scapa organismul de toxine. Prin bogatia lor in fibre si in apa, au o capacitate mare de a creste saturatia. Consumate la fiecare masa, aveti siguranta ca nu veti manca prea mult!
– Peste gras – de cel putin doua ori pe saptamana, de tipul somon, macrou, hering, scrumbie, datorita continutului bogat in Omega-3. In restul zilelor, aportul de proteine slabe poate fi dat de carnea de pui, curcan, peste alb sau oua.
– Uleiuri vegetale – zilnic (ulei de masline, floarea-soarelui, migdale, nuci, seminte). Ele contin grasimi „bune” necesare mentinerii vitalitatii, a secretiei hormonale ovariene si a integritatii pielii. Migdalele contin in plus si magneziu (necesar unei bune dispozitii), precum si vitamina E, cunoscuta ca antioxidant. Aveti insa grija sa le consumati cu masura – de ex. un pumn de migdale crude pe zi sau doua linguri de ulei pe zi.
– Lactate proaspete, care au mai putine grasimi (iaurt, cas, urda, branzica de casa, sana, kefir, lapte dulce), dar cu masura. Expunandu-va organismul la soare, veti absorbi mai bine calciul continut in aceste alimente.
– Cereale integrale sau paine din faina integrala, corespunzator cu nevoile energetice ale fiecaruia. Acestea au un continut ridicat in fibre, vitamine din grupul B, E, carbohidrati cu absorbtie lenta, grasimi de buna calitate.
– Minimum 2 litri de apa/zi.
Atentie! Un aspect relevant de care trebuie sa tinem cont, mai ales vara, este perisabilitatea ridicata a produselor alimentare, atunci cand nu sunt respectate conditiile corecte de pastrare a acestora. Verificati ca alimentele cumparate, care necesita pastrare la rece, sa fie depozitate in spatii refrigerate si sa fie reci la contactul cu mana; aveti grija sa le transportati rapid, pastrandu-le eventual in sacose termoizolante.
Intr-o caseta colorata: Sfaturi utile
– Dimineata, incepeti ziua cu 1/2 bol de cereale integrale sau 2 felii paine neagra. Ele vor da energie pe o durata de cateva ore, fara sa va afecteze greutatea.
– Este sanatos sa rontaiti morcovi, ardei, castraveti, ridichi, care, spre deosebire de snacks-uri, nu ingrasa.
– Nu uitati sa consumati si marar, care este inamicul celulitei, sau patrunjel, care contine o cantitate mare de vitamina C, precum si alte condimente proaspete care dau savoare mancarii – busuioc, oregano, coriandru etc.
– Incercati sa reduceti fainoasele si amidonoasele (paste, pilaf, cartofi) si sa le inlocuiti cu celelalte legume. E pacat sa pierdeti aceasta ocazie de a va rasfata cu vegetale. Nu neglijati ca farfuria dvs. sa contina legume in 3 culori – portocaliu, rosu, verde.
– Adaugati boabe de struguri, porumb, stafide, nuci sau bucati de ananas in diverse salate de ton sau pui.
– Imbogatiti sandwich-urile cu legume (rosii, castraveti, varza).
– Deserturile pot fi usoare si racoroase: spuma de fructe, inghetata de fructe, tarta cu fructe, salata de fructe.
Daca veti respecta si numarul de mese – 3 mese principale si 1-2 gustari pe zi – precum si de miscare in aer liber (180-240 minute/saptamana), rezultatul va fi neintarziat. Veti fi supli si in forma maxima!
In cadrul programului de profil oferit de Medicover, „Sanatate fara greutate”, puteti afla mai multe informatii despre un meniu personalizat, adaptat nevoilor fiecaruia.
Consultant Nutritie Medicover
Suferi de gută? Iată un regim pe care să-l urmezi
17.07.2024