Dieta vegană și dieta vegetariană: mituri frecvente
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Urmarea unei diete bazată pe vegetale este o practică din ce în ce mai populară. Cum obiceiul de a consuma alimente preponderent vegetale este considerat sănătos, în jurul lui se nasc tot felul de mituri. Să aruncăm o privire!
15.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 47 secundePână nu de mult, vegetarianismul era considerat o alegere de stil de viață bizară, iar veganismul, chiar mai mult, era privit ca o curiozitate. Totodată, decizia unora de a evita produsele animale a atras antipatia iubitorilor de carne. Practic, avem două tabere adverse, care se duelează în informații, de cele mai multe ori nedovedite științific. Adevărul este că vegetarianismul și veganismul sunt de multe ori greșit înțelese.
Mitul 1: O dietă bazată pe plante este întotdeauna sănătoasă
În ultimele decenii, numeroase studii au demonstrat legătura dintre consumul de carne roșie și diverse probleme de sănătate. De exemplu, consumul frecvent de carne procesată și carne roșie a fost pus în legătură cu cancerul de colon, obezitatea, bolile de inimă și diabetul. Acest lucru poate sugera că o dietă fără carne poate fi mai sănătoasă. Dar, nu toate tipurile de carne sunt roșii, și nici orice plan alimentar vegan sau vegetarian nu este neapărat sănătos. Pentru a da un exemplu extrem, dacă o persoană consumă doar cartofi prăjiți, se poate considera vegană, dar asta nu înseamnă că are o dietă sănătoasă.
În plus, carnea albă, slabă, și peștele nu sunt asociate cu aceleași probleme de sănătate precum carnea roșie. O altă problemă demnă de menționat este cantitatea foarte mare de sare pe care o conțin unele preparate vegane din comerț, precum burgerii vegetali și alți înlocuitori de carne. Sarea, consumată în exces, este un factor de risc cardiovascular.
În concluzie, contează întotdeauna calitatea alimentelor pe care le consumi, indiferent că ești vegetarian, vegan sau omnivor.
Mitul 2: Dietele pe bază de plante garantează scăderea în greutate
Evident, nu. Este incredibil de ușor să consumi mii de calorii în fiecare zi fără să te atingi de vreun aliment de origine animală. Cheia pierderii în greutate este o dietă echilibrată, controlată caloric, și exercițiul fizic regulat. Nu neapărat o dietă fără produse de origine animală.
Totuși, în general, persoanele care adoptă diete vegane și vegetariene tind să aibă o greutate sănătoasă datorită preocupării pentru un stil de viață sănătos.
Mitul 3: Vegetarienii și veganii nu consumă suficiente proteine
Este probabil cel mai comun dintre miturile care circulă. El rămâne doar un mit pentru că este destul de ușor să obții proteine de calitate. Pentru cei care le consumă, ouăle și lactatele sunt surse foarte bune de proteine. Veganii au și ei o gamă largă de opțiuni culinare bogate în proteine, incluzând: tofu, linte, năut, multe soiuri de fasole, spirulină, quinoa, ovăz, orez sălbatic, semințe și nuci. Chiar și unele legume conțin proteine: spanacul, sparanghelul, broccoli, anghinarea, varza de Bruxelles, cartofii dulci.
Mitul 4: Nu îți poți dezvolta musculatura fără alimente de origine animală
Acest mit derivă din precedentul. Pe scurt, cel mai important nutrient pentru dezvoltarea musculară îl constituie proteinele. Cum acestea se găsesc din abundență și în afara regatului animalelor, dezvoltarea musculară este posibilă chiar și în cazul dietei vegane. Există numeroase exemple de sportivi vegani.
Mitul 5: Lactatele sunt esențiale pentru oase sănătoase
Nu lactatele sunt necesare pentru oase sănătoase, ci calciul este. De fapt, calciul este important pentru numeroase procese din organism – menținerea presiunii sangvine, contracția musculară, transmiterea impulsului nervos și coagularea sângelui. Veganii trebuie să se asigure că obțin suficient calciu din surse vegetale. La fel ca și în cazul proteinelor, sunt numeroase opțiuni bogate în calciu: leguminoasele, alimentele pe bază de soia, lintea, mazărea, smochinele, semințele de in, chia, algele, migdalele.
Mitul 6: Nu poți obține vitamina B12 dintr-o dietă pe bază de plante
În timp ce veganii iau de obicei suplimente alimentare cu vitamina B12, vegetarienii au mai multe opțiuni pentru acest nutrient important. Ouăle și lactatele sunt surse bune de B12, necesară printre altele producerii globulelor roșii și funcționării sistemului nervos. Există și numeroase alimente fortificate cu vitamina B12.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024