Diete ce ne schimba viata
Vreau sa remarc de la inceput faptul ca nu orice dieta se potriveste oricui. Categoric, cel mai bun sfat ar fi sa mergeti la un medic nutritionist care, impreuna cu dumneavoastra, pe baza unei anamneze riguroase, tinand cont de obiceiurile culinare pe care le aveti, de modul de viata (sa nu uitam ca multi dintre noi pleaca dimineata la serviciu si se intorc abia seara tarziu), de bolile asociate, poate crea o dieta personalizata.
16.11.2010


Timp estimat de citire:
2 minute, 36 secundePana atunci insa, sa incercam sa lamurim unele aspecte legate de compozitia alimentelor, aspecte care va vor ajuta sa intelegeti cateva din principiile dieto-terapiei.
Inainte de a aborda problema caloriilor trebuie sa va atrag atentia asupra unui lucru: rolul alimentelor in viata noastra nu este numai acela de a ne furniza substratul energetic. Ele ne furnizeaza anumite substante, indispensabile organismului pentru procesele metabolice si de constructie celulara. Este cunoscut faptul ca organismele vii poseda uimitoarea capacitate de a produce ele insele un numar impresionant de compusi pornind de la molecule relativ simple. Exista insa cateva substante pe care nu le poate fabrica si de aportul carora este dependent din exterior: vitaminele, oligoelementele si aminoacizii esentiali. In cazul unui aport insuficient, creierul este informat asupra lipsei si traduce informatia primita in "senzatia de foame". Este modul sau de a ne determina sa corectam deficitul. Numai ca el nu specifica si despre ce substanta este vorba. Este adevarat insa ca, o oarecare indicatie despre tipul carentei ne furnizeaza: pofta (de exemplu avem pofta de o cana de lapte de obicei cand ne lipseste calciul). Copilul mic are uneori pofte curioase: var, pamant, etc. Explicatia este deficitul unor minerale care se gasesc in cantitate crescuta tocmai in aceste lucruri indigeste. Poftele noastre insa, au incetat de multa vreme sa mai reprezinte o busola a carentelor pe care le inregistreaza organismul si asta in mare parte datorita obiceiurilor noastre culinare care ne-au pervertit simturile (stiati ca dupa introducerea sarii in alimentatia copilului mic, el va refuza mancarea fara sare desi a acceptat-o inainte fara probleme?).
Suplimente de vitamine, minerale si aminoacizi
Odata cu substanta necesara aducem insa in organism si caloriile (de care am vrea sa ne ferim in timpul regimului de slabire). In consecinta, in timpul dietei, atat pentru a nu interfera cu procesele fiziologice, cat si pentru a nu fi terorizati de senzatia de foame, trebuie sa-i dam corpului nostru, din timp, toate aceste elemente (aminoacizi, vitamine si minerale), deziderat pe care il vom realiza printr-o alimentatie cat mai diversa (legume, fructe dar si proteine de origine animala, superioare calitativ celor de origine vegetala). Dietele monotone, bazate pe un singur aliment, sunt in consecinta prohibite. Nu este deloc oportuna solutia unei diete drastice sau a "postului negru" (eventual doar pe perioade scurte de timp si asta din considerente religioase). Este indicat sa recurgem la suplimente de vitamine, minerale si aminoacizi pe durata unei diete de slabire. Si sa nu uitam ca, uneori, corpul nostru ne poate duce in eroare: foamea este declansata de lipsa unei substante utile si nu fiindca chiar am avea nevoie de niste calorii.
Dr. Adela Apostol
Medic specialist medicina sportiva

Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.

Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024