Diete scurte care te ajuta sa slabesti fara sa-ti afecteze sanatatea
Dietele de scurta durata nu se bucura de cea mai buna reputatie. Nu de alta, dar promoveaza scaderea rapida in greutate cu efecte ulterioare adesea neplacute, de la redobandirea surplusului ponderal la probleme de sanatate. Cu toate acestea, alese „pe spranceana”, dietele scurte se pot dovedi deopotriva eficiente si sigure pentru silueta si sanatate.
27.10.2015
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secundeVorbim despre diete care propun adoptarea unor obiceiuri sanatoase care, foarte important!, ar trebui transformate ulterior in practici pe termen lung, astfel incat si rezultatele obtinute intr-o prima faza sa fie de lunga durata. Descopera, asadar, doua dintre dietele scurte care functioneaza fara a-ti pune in pericol sanatatea:
Dieta de 5 zile
Asa cum ii sugereaza si denumirea, dieta are, intr-adevar, o durata de doar 5 zile. Doar ca nu este vorba despre un regim-fulger, cu o restrictie calorica majora pentru rezultate spectaculoase, ci despre unul repetat in fiecare luna timp de 5 zile. In plus, aceasta dieta are parte si de sustinere stiintifica!
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Sudul Californiei a descoperit ca un regim caloric restrictiv – care permite consumul a 750 pana la 1100 calorii pe zi – timp de 5 zile pe luna poate face minuni pe termen lung asupra siluetei si sanatatii. Astfel, expertii americani au constatat ca voluntarii care au consumat putine calorii timp de numai 5 zile pe luna au reusit sa scape de pana la 7 kg la capatul a 3 luni, in conditiile in care in restul timpului si-au mentinut obiceiurile alimentare.
Si mai interesant este faptul ca, in loc sa scada (cum se intampla, de regula, in cazul dietelor restrictive), masa musculara a voluntarilor care au tinut dieta a crescut. Iar beneficiile nu s-au oprit aici: comparativ cu voluntarii din grupul de control, care nu au tinut nicio dieta de-a lungul celor 3 luni de studiu, cei din cel de-al doilea grup au avut parte si de imbunatatiri ale glicemiei, al nivelului inflamatiilor si al celui al factorilor de crestere insulin-like (a caror prezenta in exces favorizeaza imbatranirea prematura).
Asadar, cata vreme te bucuri de o sanatate de fier, atrag atentia specialistii americani, nu ai niciun motiv sa nu incerci aceasta dieta intermitenta, consumand, doar 5 zile pe luna, meniuri care sa nu totalizeze mai mult de 1100 de calorii. Iata si un exemplu de asemenea meniu:
- Mic dejun: ½ banana, 50 g de tarate de grau cu 100 ml de lapte degresat, o cana de cafea neagra sau ceai neindulcit;
- Gustare: 175 g de bucatele de fructe proaspete;
- Pranz: 2 felii subtiri de friptura slaba de vita insotite de o salata verde cu rosii si un strop de maioneza degresata, 2 felii de paine integrala;
- Gustare: 1 piersica medie;
- Cina: 1 pumn de paste cu sos proaspat de rosii, busuioc si 1 lingurita de branza rasa, plus o salata mica de legume, cu 2 lingurite de dressing light;
- Gustare: 10 migdale.
Dieta de 7 zile
O alta modalitate eficienta si nepericuloasa pentru sanatate de a scapa de „bagajul” kilogramelor excesive este un regim alimentar de o saptamana. Secretul acestui tip de dieta este, bineinteles, aportul caloric limitat, in conditiile consumului de alimente sanatoase si variate, pentru ca organismului sa ii fie furnizati toti nutrientii de care are nevoie.
In functie de numarul kilogramelor de care vrei sa scapi in 7 zile, ar trebui sa optezi pentru meniuri de 1200 sau de 1500 de calorii, iar la finalul perioadei, vei fi mai „usor/oara” cu pana la 4-5 kg. Iata doua exemple de meniuri – de 1200, respectiv 1500 de calorii.
Meniu de 1200 de calorii
- Mic dejun: 250 g de branzica de vaci degresata, 80 g de capsune, presarate cu putina scortisoara;
- Gustare: 1 mar si 30 g de fistic;
- Pranz: o salata de spanac (oricat de mare) cu 80 g de amestec de legume taiate cubulete (morcovi, ardei grasi, rosii), 85 g de piept de pui la gratar si 2 lingurite de dressing light;
- Gustare: 1 portocala;
- Cina: 100 g de somon la gratar cu zeama de lamaie, cu 160 g de fasole verde la abur cu usturoi si 150 g de orez brun, plus o salata de spanac cu 2 lingurite de dressing light.
Meniu de 1500 de calorii
- Mic dejun: 1 sendvis din 2 felii de paine integrala, 2 fasii de bacon, salata verde, rosie si putin unt (10 g), plus 60 g de capsune;
- Gustare: 1 mar;
- Pranz: „Pranzul plugarului” – salata verde (amestecata cu un dressing din otet balsamic, mustar Dijon si miere) cu 3 carnaciori de pui, 100 g de branza Cheddar cu continut scazut de grasime, 2-3 castraveciori murati si, separat, sos chutney de rosii. Se serveste cu 2 felii de paine integrala;
- Gustare: 1 felie de paine integrala prajita, cu 2 lingurite de unt de arahide si 1 lingurita de gem;
- Cina: Curry de cartofi, linte si conopida – intr-o tigaie in care ai pulverizat putin ulei, caleste 2 linguri de linte rosie, o jumatate de ceapa mica, 1 lingurita de praf de curry si 1 frunza de dafin. Adauga apoi apa cat sa acopere ingredientele din tigaie, dupa care pune 200 g de rosii maruntite. Da in clocot, dupa care lasa sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute. Scoate apoi frunza de dafin si adauga 1 cartof taiat bucatele si cateva florete de conopida. Lasa pe foc pana cand sosul se ingroasa si serveste preparatul cu 100 g de orez brun fiert.
In cele din urma, nu uita sa adaugi in programul saptamanal si cateva sesiuni de activitate fizica, orice forma ar lua aceasta, de la mersul pe jos in ritm alert 20-30 de minute pe zi la mersul pe bicicleta ori role, aerobic, Pilates, dans, exercitii cu greutati s.a.m.d.
Dana Saporan
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024