Diete stranii folosite de americani intre secolele XIX-XX
Azi avem o multime de diete pentru persoanele care doresc sa slabeasca. Unele sunt sustinute de nutritionisti, altele de medici, important este ca majoritatea au in spate ani de cercetari si studii. Dar lucrurile n-au stat intotdeauna asa. Intre secolele 19-20, multi oameni cu putina experienta medicala sau deloc au lansat diferite teorii si diete care mai de care mai bizare si mai stranii.
07.05.2019
Timp estimat de citire:
3 minute, 52 secunde1820: Dieta cu otet si apa
Lordul Byron, cunoscut pentru poeziile sale, avea un metabolism din cauza caruia se ingrasa foarte usor. Ca sa scape de problemele cu kilogramele, se pare ca acesta a recurs la o dieta mai putin obisnuita despre care a scris in jurnalul sau. El obisnuia sa consume doar apa de izvor amestecata cu otet de mere, 1/4 otet si restul apa, biscuiti din ovaz copti la cuptor si oua fierte. Acesta a scris ca prin aceasta dieta a reusit sa slabeasca peste 30 de kilograme in cateva saptamani.
1843: Dieta de purificare cu suc de telina
Amos Bronson Alcott a fost un profesor și scriitor american. Ca membru proeminent al transcendentalistilor, a scris mai multe carti, printre care si una despre diete. Acesta recomanda dieta de purificare cu suc fiert de telina, inclusiv bai in zeama de telina. Azi se stie ca sucul din telina este un excelent depurativ si ca ajuta la eliminarea toxinelor, dar se recomanda maximum 10-15 lingurite pe zi, în cure de 2-3 saptamani, in niciun caz doar sucul de telina.
1889: Dieta exclusiv cu lapte de vaca
Bernard Macfadden a fost un susținător al culturismului in America si a publicat si o dieta care ii poarta numele. Bernard Macfadden a ramas in istorie cu o dieta bazata exclusiv pe lapte. Ii placea sa tina post negru cel putin doua zile pe saptamana si sa consume alimente crude, inclusiv carne de peste, dar cel mai ciudat plan de de alimentatie transmis de el a fost un regim in care, pentru fiecare 25-30 de kilograme de greutate corporala, Macfadden recomanda aproximativ 1 litru de lapte baut zilnic. Altfel spus, daca un barbat are 100 de kg, are voie sa bea zilnic maximum 4 litri.
1900: Mesteci, scuipi si slabesti
Cunoscută şi ca dieta masticatiei, aceasta consta in mestecarea alimentelor pentru o perioada indelungata, fara a le inghiti insa. Aceasta metodă a fost inventata de Horace Fletcher, care propunea ca oamenii sa mestece de cate o suta de ori, dupa care sa scuipe alimentele si sa inghita apa. Deşi mestecatul pe indelete este recomandat si te ajuta sa scapi de anumite probleme ale aparatului digestiv, dieta masticatiei nu este eficienta si deloc recomandata pentru ca organismul uman se infometeaza iar glandele salivare ajung sa secrete exces de saliva.
1919: Dieta cu kilograme de citrice
Tot in America, dupa terminarea Primului Razboi Mondial, a ramas in istorie dieta cu kilograme de citrice. Potrivit dietei, cel ce dorea sa slabeasca trebuia sa consume minimum 2 kg de citrice pe zi impartite in 4 mese. Asta inseamna un grepfruit si o portocala la fiecare masa, cel putin. Pe atunci se credea ca citricele contin o enzima care contribuie la arderea grasimilor. Desi citricele au o multime de vitamine si minerale, o dieta bazata doar cu citrice poate sa creasca aciditatea gastrica si sa afecteze sanatatea, iar azi doctorii nu recomanda o dieta doar cu citrice fara alte alimente.
1940: Supa de varza pentru slabit
Aceasta metoda din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial vine cu o singura regula. Cel ce vrea sa slabeasca poate consuma orice cantitate de supa de varza, dar nu are voie sa consume alte alimente sau sa caute alte surse de proteine si calorii. Azi se stie ca aceasta dieta nu e deloc sanatoasa. Persoanele care fac asta mai mult de o saptamana vor suferi deficiente nutritionale serioase. Inclusiv anemie severa si lesin.
1950: Dieta cu tenii
De departe, cea mai controversata dieta care a ramas in istorie este cea in care cel ce vrea sa slabeasca trebuie sa fie infectat voluntar cu tenii, un parazit intestinal. Pentru ca dieta sa dea rezultate, omul trebuia sa inghita fie oua de tenie, fie sa amestece intr-o lingura de mancare un vierme viu. Acesta, odata ajuns in organism se dezvolta si putea sa creasca in intestin pana la 10 metri lungime. Doctorii de azi interzic aceasta solutie din cauza multor factori. In primul rand, teniile pot roade pereţii intestinelor şi pot cauza chisturi, inclusiv în ochi si in creier si pot provoca moartea, iar in cazul unor tenii mature care ajung la cativa metri lungime este nevoie de operatie pentru extractie.
Asa cum am precizat la inceput, aceste diete NU se recomanda si NU trebuie incercate si testate!
Sursa text si foto: www.huffpost.com
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Slăbitul la birou: cum să eviți capcanele alimentare
19.11.2024