Dieta disociata: slabeste eficient cu un regim disociat
Articol verificat de: Dr. Corina Zugravu
Dieta disociată pare a fi mereu la modă. Oricine își dorește să slăbească repede, să își modifice metabolismul și kilogramele pierdute să nu fie recâștigate. Iar dietele disociate asta promit: slăbire rapidă, sigură și pentru timp îndelungat.
02.12.2020
Timp estimat de citire:
7 minute, 51 secundeTe tentează să ții dieta disociată? Iată care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de dietă, precum și câteva exemple concrete.
Secretul dietei disociate: de ce funcționează?
Regimurile disociate, la fel ca și celelalte tipuri de diete de slăbit, funcționează, de fapt, datorită aceluiași principiu: restricția calorică. Însă, în cazul primelor abordarea este diferită. Ele nu impun limite cantitative în privința alimentelor, ci se bazează pe un lucru cât se poate de simplu și de banal: monotonia. Consumând același tip de alimente, te vei plictisi și vei mânca mai puțin, de aici rezultând pierderea kilogramelor în plus. Dieta disociată nu are niciun secret științific sau vreun mecanism de acțiune foarte complex.
Avantajele unui regim disociat
- Dieta disociată te poate ajuta să ajungi la greutatea ideală fără să suferi de foame sau de probleme digestive;
- Regulile sunt simple și ușor de urmat;
- Nu ai nevoie să cumperi alimente exotice sau foarte scumpe;
- Poate îmbunătăți funcțiile digestive.
Dezavantajele dietei disociate
- Dieta disociată poate fi dezechilibrată și poate cauzea deficiențe nutriționale;
- După dietă, poate apărea efectul „yo-yo”, kilogramele pierdute acumulându-se la loc rapid;
- Poți resimți slăbiciune musculară în zilele în care consumi numai fructe și legume, din cauza lipsei proteinelor;
- Dieta disociată nu este recomandată persoanelor active sau copiilor;
- Poate deveni plictisitoare și poate fi greu de urmat pe termen lung.
Regimul disociat: o istorie
O să ți se pară ciudat, dar dieta disociată are o istorie foarte lungă, mergând până în zorii nutriției moderne. Primul tip de dietă disociată a fost creat în anii ’20 de medicul american William Howard Hay. Acesta a descoperit că suferea de boala Bright (hipertensiune arterială combinată cu nefrită), o afecțiune cu prognostic rezervat la vremea respectivă. A căutat soluția problemei lui de sănătate în alimentație. A început prin a deveni vegetarian, a renunțat la fumat și la alcool. După 3 luni a pierdut din greutatea excesivă și sănătatea i s-a îmbunătățit. Motivat de această experiență, doctorul și-a petrecut următorii 10 ani studiind nutriția și creând un regim care la vremea respectivă a devenit foarte popular, chiar și printre vedetele momentului (magnatul Henry Ford era un susținător al dietei).
Principiile dietei sale se bazau pe caracterul acid sau alcalin al mâncării. Consta în trei mese pe zi. Prima masa a zilei era compusă din alimente alcaline (fructe și legume), a doua era o combinație de alimente acide și alcaline (proteine din carne și salate), iar a treia masă a zilei era compusă din alimente bogate în amidon (paste, orez) cu salate și fructe dulci. Era vorba, deci, de o dieta disociată. În zilele noastre teoria lui Hay care spune că e indicat să consumi separat alimentele bogate în proteine de cele bogate în carbohidrați este considerată depășită pentru că ea ignoră faptul că unele alimente bogate în carbohidrați pot conține cantități semnificative de proteine. De asemenea, a consuma proteinele separat de carbohidrați poate determina organismul să folosească proteinele pe post de combustibil, în loc să le utilizeze pentru a susține musculatura. Chiar dacă a fost de-a lungul timpului foarte criticată, dieta disociată a doctorului Hay a continuat să fie populară, stând la baza altor regimuri celebre, cum ar fi dieta Kensington sau dieta Beverly Hills.
Dieta disociată pe zile
Probabil cea mai simplă dietă disociată de slăbit presupune consumarea unui singur tip de alimente într-o zi. Planul de 7 zile este unul dintre cele mai populare și datorită faptului că se bazează pe alimente simple:
Ziua 1: se consumă carne de pui sau carne roșie fără multă grăsime, preparată într-un mod sănătos, la cuptor, fiartă sau la grătar.
Ziua 2: consumă exclusiv legume proaspete sau preparate. Mizează pe legumele verzi, bogate în fibre și cu conținut ridicat de vitamine și minerale. Evită în dieta disociată pe zile legumele cu indice glicemic ridicat sau pe cele dense caloric (fasole, cartofi). Dacă alegi să consumi legumele în saltă, nu adăuga ulei.
Ziua 3: este ziua lactatelor. Alege iaurturile, kefirul, sana, brânzica proaspătă. Nu exagera consumând multe brânzeturi bogate caloric (cașcaval, brânzeturi maturate).
Ziua 4: ai liber la pește. Alege orice tip de pește și prepară-l sănătos, la aburi, la cuptor sau la grătar.
Ziua 5: ziua fructelor. Consumă orice tip de fructe proaspete sau în compoturi. Evită să consumi în exces fructe cu indice glicemic ridicat, de tipul bananelor sau strugurilor. De asemenea, ai grijă la aportul de fructe oleaginoase, care sunt sănătoase, dar au multe calorii.
Ziua 6: consumă sucuri de fructe și legume. Pe lângă sucuri, în această zi poți consuma și fructe cu indice glicemic crescut (banane, struguri)
Ziua 7: Pauză de la dieta disociată, dar fără exagerări! Ai voie să consumi cantități mici din toate alimentele.
Dieta disociată pe mese
Față de dieta disociată pe zile, cea disociată pe mese este considerată mai puțin restrictivă pentru că îți permite să mănânci mai multe categorii de alimente într-o zi. Este considerată de mulți cel mai eficient regim disociat. Meniul pentru o zi de dietă disociată pe mese poate arăta astfel:
Mic dejun: consumă alimente bogate în carbohidrați – fructe sau, dacă simți nevoia de ceva mai consistent, doi cartofi fierți.
Prânz: consumă alimente bogate în proteine – carne fiartă sau la grătar ori lactate.
Cină: alege alimente care conțin carbohidrați sănătoși, cu absorbție lentă, de tipul legumelor bogate în fibre.
Regimuri disociate celebre
Dieta 3-3-3
Dieta disociată 3-3-3 presupune să consumi alimentele fără să le combini, fiecare categorie câte 3 zile. Se începe cu 3 zile în care se consumă doar carne, fără niciun alt adaos, în afară de condimente. Continui cu 3 zile în care mănânci doar fructe și legume și încheie ciclul de 9 zile cu 3 zile în care consumi doar lactate cu puține calorii. Nu există o limită în privința cantității alimentelor, deci nu vei suferi de foame, însă monotonia poate fi un factor dificil de gestionat în dieta disociată.
Mai multe detalii aici.
Dieta disociată de 90 de zile Rina
Dieta disociată Rina a fost un adevarat succes internațional în urmă cu câțiva ani. Planul alimentar de 90 de zile face obiectul unei cărți, tradusă și vândută în toată lumea în câteva zeci de milioane de exemplare. Ea presupune ca pentru 90 de zile să respecți un plan alimentar structurat pe patru zile. Astfel, în ziua 1 consumi proteine, în ziua 2 consumi legume (inclusiv cu amidon), ziua 3 – vitamine (impropriu spus, fiind vorba tot de alimente de origine vegetală), iar în ziua 4 – carbohidrați. Începi cu ziua 1 până în ziua a 4-a și repeți până la ziua 90, când se presupune că ai pierdut în greutate și metabolismul ți s-a schimbat.
- În ziua de proteine, se recomandă carnea fiartă, friptă la grătar sau preparată la aburi. Mizează pe proteine de calitate, care provin din carnea de pui, curcan, de vită sau pește. Poți include ouă fierte și brânzeturi degresate.
- În ziua în care este recomandat consumul de legume (chiar și al celor cu amidon) poți mânca inclusiv cartofi, care sunt sățioși. Poți consuma toate legumele, cereale și leguminoase în diverse combinații.
- În ziua de vitamine e important să îți încarci organismul cu nutrienți utili. Poți consuma fără limită fructe și legume.
- Ziua carbohidraților este poate elementul surpriză al acestui program de slăbit. Sunt recomandate diverse alimente tipic interzise în diete: pizza (fără brânză sau carne), o felie de tort, câteva pătrățele de ciocolată neagră.
Mai multe detalii aici.
Marele neajuns al dietei disociate
Principală problemă a dietelor disociate este aceea că nu se focusează deloc pe calitatea alimentelor consumate. Pentru a avea un organism sănătos, ai nevoie în fiecare zi de alimente variate și dense nutrițional, iar dietele disociate te vor priva uneori de nutrienții necesari pentru a-ți susține activitatea.
Alegerea unei diete este o decizie personală care implică multe aspecte, incluzând preferințele culinare și nevoile nutritive, scopurile tale în ceea ce privește sănătatea și multe altele. Înainte de a alege o dietă asigură-te că iei în considerare aceste probleme și întreabă-te dacă ai timpul și disponibilitatea pentru a ține acea dietă.
Dieta disociată, deși nu este susținută de știință, poate părea atractivă prin prisma faptului că nu trebuie să mănânci la fel ca în cazul unei diete clasice. De reținut este faptul că riscul deficiențelor nutriționale există, la fel și riscul unui mod de gândire restrictiv asupra alimentației. Dacă crezi că dieta disociată te-ar putea ajuta, încearc-o pentru o perioadă limitată sau sfătuiește-te cu un specialist.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024