Dietele drastice duc la …vergeturi
Vergeturile apar, uneori, de la ...diete. Tocmai ai descoperit apariția unor linii fine de culoare rozalie sau albă pe coapse, șolduri, sâni și brațe ori încerci să scapi de ele de luni bune și nu reușești? Ei bine, află că nu ești singura.
19.10.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 4 secundeVergeturile (striae atrophicae) sunt cunoscute ca cele mai răspândite leziuni ale pielii. Deși din punct de vedere medical vergeturile nu reprezintă o amenințare, din cauza aspectului inestetic, ele provoacă un anumit disconfort psihic.
Femeile gravide și adolescenții sunt cei mai predispuși la apariția acestor striuri (vergeturi). În momentul de față, nu se cunoaște nici un tratament cu efect garantat în vindecarea sau prevenirea vergeturilor, există însă numeroase soluții care reduc vizibilitatea lor.
De ce apar vergeturile?
Vergeturile sunt afecțiuni ale pielii și se prezintă sub forma unor cicatrici. Corpul uman este protejat de trei țesuturi principale de piele: epiderma (stratul exterior), țesutul dermal (stratul de mijloc) și țesutul subcutanat (stratul cel mai adânc). Aceste dungi (striuri) se produc în stratul de mijloc (țesutul dermal) prin întinderea excesivă a pielii, pierderi sau acumulări bruște de greutate.
Unii specialiști explică apariția vergeturilor roz – violacee prin dilatarea vaselor mici de sânge (numite capilare), cauzată de distrugerea colagenului. Refacerea țesutului conjuctiv poate duce la depigmentare, printr-o producție scăzută de melanină și celule melanocite. Astfel, apar vergeturile mature de culoare albă-sidefie.
Unele cercetări demonstrează că nu întinderile pielii sunt cauza principală pentru vergeturi, ci o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale. Acestea produc hormoni glucocorticoizi (cortizon și cortizol), al căror nivel crește cu precădere în perioada de sarcină, la pubertate, în timpul unui efort crescut (ridicarea de greutăți), în cazul administrării de stereoizi (la bărbați), alimentație necorespunzătoare, hipoglicemie, stres.
Glucorticoizii împiedică formarea elastinei și colagenului, răspunzători pentru fermitatea pielii. Țesutul este sensibilizat și, odată ce pielea a suferit o întindere, pot apărea rupturi în stratul dermal. Epiderma este și ea afectată și rezultatele nedorite devin din ce în ce mai vizibile.
Așadar, se cunosc două tipuri de striuri (vergeturi): cele roșiatice, care apar primele și au șanse să dispară, și cele mature, de culoare albă, care sunt permanente.
Adolescenții, victime sigure ale vergeturilor
Majoritatea adolescenților sunt afectați de vergeturi. În această perioadă, au loc schimbări majore în organism, iar pierderile bruște în greutate sunt una dintre cauzele care îi vizează. Striurile / vergeturile se dezvoltă atât la fete, cât și la băieți.
Vergeturi în sarcină
Între 75 și 90 % dintre femei dezvoltă vergeturi în perioada sarcinii. Întinderea continuă a pielii de pe abdomen dezvoltă ruperea epidermei și formarea de vergeturi pe parcursul primelor 6 – 7 luni.
Alte cauze pentru vergeturi
Cei care suferă de obezitate sunt ținta principală.
Halterofilii și cei care depun un efort fizic susținut sunt și ei predispuși, având în vedere schimbările rapide ale masei musculare.
Vergeturile sunt și efectul utilizării unor creme și alifii pe bază de stereoizi timp de mai multe săptămâni ( ex. hidrocortizonul) și administrării îndelungate de corticostereoizi.
Vergeturi, metode de prevenire
Cum formarea lor nu poate fi prevenită, există totuși câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont.
Trebuie evitată expunerea îndelungată la soare, pentru că radiațiile solare slăbesc fibrele de colagen. Se impune și urmarea unei diete bogată în proteine – esențiale pentru fermitatea și refacerea pielii.
Vitamina C și zincul au, de asemenea, un rol uriaș în acest sens. Aplicarea unor creme cu retinol – A (vitamina A) le-ar putea estompa vizibilitatea, însă e nevoie de multă conștiinciozitate în aplicarea regulată a cremei, atât seara, cât și dimineața, zi de zi. Metoda va da rezultate cât de cât satisfăcătoare în aproximativ șase luni, merită însă efortul de a încerca.
Sfaturi pentru ca vergeturile să devină cât mai…invizibile
În timpul dușului, folosiți o lufă sau un burete pentru a stimula circulația sangelui.
Masați zonele afectate cu unt de cacao.
Folosiți după dus ulei de corp cu vitamina E.
Consultați un medic dermatolog în privința utilizării unor creme pe bază de tretinoina ( acid all – trans retinoic). Acesta vă va prescrie cu exactitate produsul de care aveți nevoie.
Consumați alimente bogate în vitaminele A, E și C.
Pentru piele, mai sunt recomandate zincul și siliciul ( se regăsesc în sfeclă, orez brun, soia, legume cu frunze verzi și cereale integrale), care ajută la formarea colagenului și susținerea fibrelor.
Asigurați – vă că alimentația cuprinde și alimente bogate în acizi grași esențiali. Aceștia refac țesutul celular și se găsesc în legume, uleiuri vegetale și pește.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024