Dietele de slabit in sarcina: bine-venite sau periculoase?
Sarcina survenita peste un exces de greutate, mai ales la mai putin de 1-2 ani de la o sarcina anterioara, poate fi o provocare din punctul de vedere al kilogramelor. Este, in acest caz, indicat sau nu sa incepi o dieta? Cate calorii ar fi mai putine, dar nu prea putine pentru a obtine o crestere corecta in greutate in timpul sarcinii?
31.05.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 54 secundeInstitutiile specializate nu recomanda, pentru sarcina necomplicata, un surplus de calorii in primele doua trimestre, in schimb, incepand cu trimestrul 2 de sarcina, se considera corecta o suplimentare cu 300 de calorii a meniului obisnuit. Acest surplus energetic este destinat atat cresterii fatului, cat si altor sisteme biologice. Acopera si cresterea cu 10-15% a metabolismului bazal, respectiv energia dedicata functiilor de baza ale organismului: circulatia sangelui, respiratie etc. Dintr-o crestere in greutate de 13 kilograme in sarcina, doar 7 kilograme reprezinta copilul, placenta cu circulatia sangvina si lichidul amniotic, restul de 8 kilograme sunt depozite adipoase (3 kilograme), fluide, structuri la nivelul sanilor si uterului (5 kilograme).
Care este cresterea recomandata in greutate in timpul sarcinii?
Pentru femeile cu greutate normala se recomanda o crestere in greutate intre 12 si 17 kilograme. In cazul supraponderalitatii si obezitatii, sunt normale cresterile in greutate intre 7 si 12 kilograme, iar la greutati mari se poate accepta chiar o cresere sub 7 kilograme. Totusi, cresterile mici in greutate se asociaza mai frecvent cu pierderea sarcinii (oprirea in evolutie) sau cu greutate mica a copilului la nastere, nastere prematura si riscuri in preajma nasterii. Invers, pentru femeile cu greutate mai mica sunt recomandate cresteri de 13-18 kilograme in sarcina.
Cum se defineste alimentatia sanatoasa in sarcina?
Diversitatea, includerea tuturor categoriilor de substante nutritive, asigurarea nevoilor nutritionale ale organismului sunt cateva din criteriile de baza ale alimentatiei sanatoase, in orice cirumstanta. Particularitatile sarcinii isi pot pune amprenta asupra tranzitului intestinal: constipatie, reflux gastro-esofagian; asupra apetitului: greata sau, dimpotriva: pofte particulare. De asemenea, anumite substante nutritive trebuie privite cu atentie in sarcina, in special fierul, necesar pentru surplusul de hemoglobina pentru sangele matern si fetal. Volumul sangvin creste cu pana la 50%, astfel incat, in majoritatea cazurilor, depozitele dinainte de sarcina nu pot acoperi aceste nevoi, fiind necesara suplimentarea. Alte substante au un rol preventiv: acidul folic previne aparitia unor defecte ale sistemului nervos al copilului. Alte aspecte, in special cele de siguranta a alimentului, sunt de privit cu si mai mare atentie in timpul sarcinii, pentru evitarea infectiilor si complicatiilor asociate cu alimente precum fructele si legumele insuficient spalate, lactatele nepasteurizate, carnea nepreparata termic.
Alimentele indicate in sarcina
- Grupele de alimente indicate in sarcina coincid cu grupele din cadrul alimentatiei sanatoase in afara sarcinii. Sunt necesare sursele de glucide, reprezentate de paine, cereale, paste fainoase, orez, mamaliga, fructe si legume. Prin controlul cantitatii si tipurilor de glucide se poate obtine si influentarea cresterii in greutate: sursele de glucide integrale asigura o mai buna satietate, in timp ce, invers, dulciurile rafinate, in particular zaharul, pot conduce la o crestere mai facila in greutate. In unele cazuri, spre exemplu in cazul gustarilor in timpul diabetului de sarcina, chiar parametri mai specifici pot fi utilizati in selectarea alimentelor. Un asftel de parametru este indicele glicemic, care arata puterea alimentelor de a creste glicemia, adica nivelul zaharului din sange. Alimentele cu indice glicemic crescut pot conduce la o crestere mai mare in greutate, mai ales daca exista si rezistenta la insulina, un fenomen obisnuit in ultimul trimestru de sarcina. Spre exemplu: fulgii de porumb, care au indice glicemic mare, pot fi mai periculosi pentru greutate decat painea de secara, care are indice glicemic mediu, sau pastele integrale preparate “al dente’, care au indice glicemic mic.
- Sursele de proteine nu trebuie neglijate in timpul sarcinii, proteinele animale fiind necesare zilnic: carne, branza, lactate, oua. Dintre aceste surse, cel mai adesea sunt necesare 2-3 portii de lactate, pentru a acoperi si nevoile de calciu.
- Sursele de grasimi din dieta este indicat, in cazul problemelor de greutate, sa fie predominant vegetale, dar tinand cont de faptul ca toate tipurile de grasimi contribuie usor la cresterea in greutate, ele aducand cea mai mare cantitate de energie la un gram, mai mult decat dublul energiei aduse de proteine si glucide (carbohidrati).
- Surse bune de vitamine si minerale in sarcina sunt legumele si fructele, care asigura diferite substante nutritive precum fierul, calciul, acidul folic sau vitamina C.
Cum se alcatuieste o dieta in sarcina?
Pornind de la modelul alimentatiei sanatoase, specialistii nutritionisti pot concepe diferite planuri nutritionale adaptate. Pentru sarcinile in care exista surplus ponderal, cateva elemente importante sunt: asigurarea satietatii – in special prin includerea ritmica a proteinelor (spre exemplu gustari de iaurt sau lapte) si prin orarul regulat de mese; asigurarea nevoilor de baza prin alimente nutritive, alegand alimente nutritive si limitand consumul de „calorii goale” (spre exemplu patiseriile, zaharul, alimentele rafinate). Prin controlul cantitatii de grasimi si de carbohidrati se pot alcatui diete cu diferite nivele calorice, in medie in jurul a 1500-1700 kilocalorii pe zi. Acestea, corelate cu o activitate fizica corespunzatoare (mersul pe jos, gimnastica gravidei) pot conduce la o crestere controlata in greutate.
Ce diete sunt periculoase in sarcina?
Dietele in care se exclud grupe intregi de alimente pot conduce la dereglari metabolice severe. Spre exemplu, dietele fara carbohidrati (cele in care se exclud painea, fructele, pastele fainoase, orezul) pot induce defecte cerebrale la fat daca se obtine starea „keto” (cetoza), starea urmarita de dietele hipoglucidice extreme. Chiar si promotorii dietei Atkins recomanda doar faza de „mentinere” in timpul sarcinii, respectiv includerea glucidelor complexe. Regimurile disociate si infometarile sunt cele mai periculoase diete in sarcina.
Sfaturi pentru gravidele cu greutate mare:
- includeti multe legume si 3-4 fructe/zi
- consumati zilnic 1-2 portii de lactate
- consumati carne sau branza la 1-2 mese, si oua: 3-4/saptamana
- consumati dulciurile in cantitati mici si evitati sucurile cu zahar
- evitati alcoolul, produsele de patiserie, mezelurile grase, prajelile in ulei si rontaielile (chipsuri, saleuri)
Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog-nutritionist
Centrul medical integrat Asteco, Cluj Napoca
0751 631 688
www.nutritionistcluj.ro
Alimente pe care să le eviți în sarcină
11.01.2021