Digestie excelentă și talie mai suplă: dieta cu probiotice!
În ultimul timp, se discută din ce în ce mai mult despre importanța pe care o au probioticele în menținerea sănătății și, în special, în echilibrarea digestiei. Dr. Oz chiar a declarat dieta cu probiotice ca fiind cea mai bună dietă de anul trecut, pentru că bacteriile bune din probiotice reduc inflamatiile și elimină bacteriile „rele” din organism.
31.01.2014
Timp estimat de citire:
4 minute, 24 secundeAflă mai multe despre dieta cu probiotice, declarată de Dr. Oz cea mai bună din 2013!
Top 5 alimente bogate în probiotice – include-le de astăzi în dieta ta!
Iaurt
Iaurtul este unul dintre cele mai cunoscute alimente bogate în probiotice – însă este vorba de iaurtul 100% natural, de preferat făcut în casă. Citește cu atenție eticheta atunci când alegi iaurtul pe care îl vei cumpăra, întrucât multe sortimente conțin fructe, zaharuri sau coloranți. În special iaurtul și brânza de capră conțin mai multe tipuri de probiotice, precum thermophillus, bifidus, bulgaricus sau acidophilus. De asemenea, iaurtul grecesc este o opțiune excelentă, mai ales atunci când îl amesteci cu fructe proaspete!
Varză murată
Dacă până acum erai obișnuit să mănânci varză murată călită sau la cuptor, încearcă să o consumi sub formă de salată! Este mult mai sănătoasă, pentru că își păstrează probioticele atât de necesare funcționarii sistemului digestiv. Varza murată este bogată în vitaminele A, B, E și C și, în combinație cu puțin ulei de măsline extravirgin, boia de ardei și piper – este chiar gustoasă! Însă nu exagera – la fel ca toate murăturile preparate cu sare, varza murată conține foarte mult sodiu, deci trebuie consumată cu moderație.
Bacteriile „bune” din intestin transformă carbohidrații în energie și, de asemenea, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
Kefir
Kefir-ul este asemănător cu iaurtul, dar unele persoane îl aleg datorită gustului mai bun și pentru că poate fi băut oriunde, în orice moment al zilei. În plus, kefir-ul conține lactobacilli și bifidus, bacterii bune pentru sănătatea sistemului digestiv, precum și antioxidanți.
Castraveții murați
Castraveții murați sunt delicioși și merg de minune lângă o bucată de carne slabă la grătar! Știai că sunt și o sursă excelentă de probiotice? Cei mai bogați în probiotice sunt castraveții murați preparați în casă cu sare.
Ciocolata neagră
Iată încă o „scuză” pentru a te răsfăța din când în când cu puțină ciocolată cu peste 70% conținut de cacao: ciocolata neagră este o sursă extraordinară de probiotice! Mai mult de atât, acest desert atât de gustos conține polifenoli, antioxidanți puternici ce îți protejează organismul. Există chiar studii care atestă faptul că o pătrățică de ciocolată neagră din când în când îți crește nivelul de colesterol „bun” din organism și poate chiar să îmbunătățească sănătatea articulațiilor.
Un reportaj publicat în 2013 de The New York Times arată că probioticele te pot ajuta să slăbești, datorită efectului pozitiv pe care îl au asupra intestinului gros și asupra digestiei.
De ce este bună dieta cu probiotice pentru sănătatea ta?
Pe lângă efectul pozitiv asupra sistemului gastrointestinal, probioticele au și alte beneficii pentru sănătatea ta și a familei:
- Îmbunătățesc sănătatea tractului urinar al femeilor – tractul urinar poate avea de suferit în urma tratamentului cu antibiotice sau al anticoncepționalelor, iar cercetătorii de la Harvard sunt de părere că probioticele restabilesc echilibrul sistemului urinar și contribuie la tratarea afecțiunilor obișnuite.
- Efect bun asupra sănătății orale – dacă te confrunți cu halenă, poți încerca un supliment cu probiotice sau un meniu în care să se regăsească mai multe alimente cu probiotice! Un studiu recent publicat în Journal of General Medicine arată că acestea previn infecțiile orale recurente atât la copii, cât și la adulți.
- Influențează pozitiv activitatea creierului – un studiu realizat de Universitatea din California arată că probioticele pot să echilibreze activitatea creierului. Conform cercetătorilor, există o legătură între schimbările din flora intestinală produse de consumul de iaurt și modul în care femeile, în special, procesează emoțiile și senzațiile.
- Refac organismul după tratamentul cu antibiotice–tratamentul cu antibiotice îți dereglează echilibrul digestiv, iar o cură cu probiotice te ajută să scapi de diaree sau de alte tulburări cu care te poți confrunta. Sunt studii care arată că, dacă tratamentul cu antibiotice este însoțit de probiotice, problemele digestive asociate pot fi prevenite.
- Te ajută să slăbești– în emisiunea lui din 11 decembrie, Dr. Oz a avut două invitate care au declarat că au slăbit peste 14 kilograme doar pentru că au adăugat alimente bogate în probiotice în meniul zilnic. Pe lângă aceste cazuri concrete prezentate la televiziunea americană, există mai multe studii științifice din Japonia și Franța care arată că, într-adevăr, persoanele care consumă multe probiotice par să slăbească mai repede, eliminând în special grăsimea abdominală și cea viscerală, cea depusă pe inimă și alte organe vitale.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024