Din peste 10.000 de români, 22% prezintă risc mare și foarte mare de a avea diabet zaharat
Evaluarea riscului de diabet zaharat în cadrul unui proiect pilot derulat în farmacii din toată țara a scos la iveală o realitate cât se poate de îngrijorătoare. Rezultatele finale relevă o tendință de creștere a prevalenței bolii în rândul populației generale, subliniind importanța implementării unor programe de prevenție eficace.
01.07.2024
Timp estimat de citire:
2 minute, 6 secundeLansat cu scopul de a contribui la prevenția și depistarea precoce a diabetului zaharat tip 2, proiectul pilot a urmărit identificarea persoanelor aflate la risc de a dezvolta boala, precum derularea de acțiuni de informare privind ținerea la distanța a acestei afecțiuni. Astfel, prin intermediul farmaciilor care s-au alăturat demersului în mod voluntar, au fost evaluate, în total, 10.066 de persoane. Pentru calcularea nivelului de risc au fost prelucrate datele din chestionarele aplicate în farmacii, din toată țara.
Rezultatele proiectului arată că 31,6% dintre persoanele evaluate prezintă un risc minim, un procent semnificativ de 28,8% se confruntă cu un risc ușor ridicat, iar 17,4% au un risc moderat. Mai grav este faptul că 15,4% dintre persoane prezintă un risc mare, iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat. Aceste cifre subliniază importanța implementării unor programe de prevenție eficace, care să ajute la reducerea riscului în rândul populației și la promovarea unui stil de viață echilibrat.
„În România, prevalența diabetului zaharat tip 2 este în continuă creștere, iar cifrele alarmante pot fi reduse printr-o bună informare și educare a populației. Prin intermediul proiectului, au fost identificate persoanele la risc și au fost oferite recomandări legate de prevenția instalării acestei afecțiuni”, a declarat farm. Florina Bonifate, Secretar General, Colegiul Farmaciștilor din România.
Au fost vizați adulții fără un diagnostic pus
Pentru a obține o imagine cât mai clară asupra situației, proiectul a prevăzut evaluarea persoanelor de peste 18 ani, nediagnosticate deja cu diabet. Dintre acestea, 60% sunt femei, iar 34% dintre ele au vârsta de până în 45 de ani. Este important de menționat că mai bine de jumătate dintre respondenți, respectiv 57,2%, au declarat că nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat, iar 63,5% au declarat că fac sport cel puțin 30 de minute zilnic.
Realizat la inițiativa Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) și a Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), proiectul a beneficiat de sprijinul Forumul Român de Diabet.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024