Dovleacul, prietenul sanatatii tale
Este din ce in ce mai des perceput ca simbol al toamnei si, desigur, anunta ziua de Halloween. Dar dincolo de simbolistica, dovleacul are proprietati nutritionale remarcabile, ce il recomamanda pentru dieta noastra zilnica, mai ales in luna octombrie când il gasim peste tot, din abundenta.
01.10.2014
Timp estimat de citire:
3 minute, 22 secundeO portie de dolveac copt contine in jur de 40 de calorii si trei grame de fibre. Acest lucru inseamna ca iti mentine senzatia de satietate pentru mult timp si, in plus, iti faciliteaza digestia. Fibrele din dovleac nu se deterioreaza, indiferent de modalitatea de preparare. Asadar, in placinte, sau in supe delicioase, dovleacul iti livreaza cantitatea de firebe de care ai nevoie pentru a-ti mentine un nivel bun de energie, fara sa manânci prea mult.
Este o sursa de grasimi bune
Poate nu te-ai gândit, dar atunci când gatesti mâncaruri cu dovleac, este bine sa pastrezi semnitele si sa le folosesti. Sunt o sursa ideala de proteine, vitamine si minerale, in special, de zinc. In privinta proteinelor, o cescuta de semnte de dovleac ofera in jur de 12 grame, iar in privinta zincului, aproape jumatate din cantitatea toatala recomandata zilnic. Le poti praji in tigaie si apoi le poti pune in salate, sau le poti mânca simple. Un alt beneficiu al semnitelor de dovleac este acela ca imbunatatesc starea de spirit. Ele sunt bogate in aminoacidul triptofan, care joca un rol important in productia de serotonina, neurotransmitator implicat in obtinerea echilibrului emotional si a strarii de fericire.
Contine antioxidanti precum vitamina A
Culoarea protocalie a dovlecilor este data de un pigment cu rol antioxidant, numit beta-caroten, prezent si in morocovi. Acest carotenoid este transformat de corpul uman in vitamina A. Aceasta vitamina este una dintre vitaminele obligatorii pentru functionarea corecta a corpului uman si, atunci când o consumam in cantitati suficiente, efectul este vizibil la nivelul pielii care intinereste, la nivelul vederii, care se mentine agera si la nivelul sistemului imunitar, care ramâne puternic. De asemenea, dovleacul contine un alt antioxidant puternic, numit beta-criptoxantin, un carotinoid din aceeasi familie cu beta-carotenul. Rolul acestuia este insa diferit si consta in atenuarea inflamatiilor din organism cu beneficii globale asupra sanatatii, dar in mod special, util celor care sufera de artrita reumatoida.
Asigura organismului 500 mg de potasiu
Potasiul este un mineral de care inima si muschii au nevoie pentru a lucra in parametri optimi. O portie de dovleac livreaza organismului in jur de 500 miligrame de potasiu. Comparativ cu alte alimente, dovleacul este foarte bogat in potasiu. De exemplu, o banana ofera in jur de 400 de miligrame de potasiu, iar cartofii dulci ofera 420 de miligrame. Din acest motiv dovleacul este recomandat pentru a reface echilibrul electrolitic al organismului dupa consum muscular intens, inclusiv dupa antrenamente, pentru a asigura buna recuperare a muschilor. Vestea buna este ca si dolveacul din conserve isi pastreaza nutrientii, deci poti beneficia de cantitati importante de potasiu si in cazul in care consumi dovleci in extrasezon, din conserve. De asemenea, dovleacul contine fitosteroli, substante care au dovedit in studii, efectul lor benefic in privinta atenuarii bolilor de inima deoarece combat si reduc colesterolul.
Reduc riscul de cancer si sustin imuniatea
Multimea de mierale si de vitamine continute de dovleac au efect antioxidant in organism. Acest lucru inseamna ca intervin asupra proceselor oxidative, adica contracareaza radicalii liberi si echilibreaza de la nivel celular sanatatea corpului nostru. Deoarece dezechilibrele produse la nivel celular de stresul oxidativ conduc la boli grave precum cancerul, consumul de dovleac poate avea un efect preventiv si protectiv impotriva modificarilor celulare care genereaza aceasta maladie. Sterolii din dovleac, alaturi de beta-caroten sunt arme importante de lupta impotriva modificarilor celulare cancerigene, de aceea, supele creme de dovleac, care pastreaza aproape intacte proprietatile acestei legume sunt o hrana ideala. Nu uita si de faptul ca dovleacul sustine imunitata organismului datorita continutului important de vitamina C. O portie de dovleac contine peste 10 miligrame de vitamina C, adica 20% din necesarul zilnic recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a ne mentine sanatosi.
Livia Lucan-Arjoca
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024