Drenajul limfatic, mai mult ca perfect pentru sanatate si silueta
Sedentarismul, stresul si obiceiurile alimentare necorespunzatoare alcatuiesc un trio dezastruos pentru buna functionare a sistemului limfatic. Or, atunci cand acesta este afectat, tot organismul are de suferit: obosim mai repede, ne imbolnavim mai des, luam in greutate etc.
02.04.2018
Timp estimat de citire:
2 minute, 57 secundeComplementar sistemului sangvin care transporta oxigenul, hormonii si substantele nutritive catre celule, cel limfatic are rolul de a prelua deseurile din tesuturi si de a le elimina din corp. Asemenea unei statii de filtrare si epurare, el este cel care se ocupa de colectarea si neutralizarea toxinelor, a celulelor anormale, precum si a diversilor patogeni, fiind din acest punct de vedere o componenta importanta a imunitatii. Tocmai de aceea, functionarea necorespunzatoare a sistemului limfatic ne expune unui lung sir de vulnerabilitati.
De ce avem nevoie de drenaj limfatic
Sistemul limfatic nu beneficiaza de un organ central cu rol de pompa, asa cum este inima in cazul vaselor de sange. Din acest motiv, circulatia limfei se desfasoara adesea cu dificultate, iar uneori chiar se poate bloca, producand efecte negative in lant, de la retentia de apa, accentuarea celulitei, pierderea aspectului sanatos al pielii pana la cresterea predispozitiei la infectii. Pentru a evita aceste riscuri, specialistii recomanda efectuarea cu regularitate a exercitiilor fizice, dar si a sedintelor de drenaj limfatic. „Acestea permit o curatare profunda a organismului, fiind indicate in completarea regimurilor de detoxifiere. De asemenea, au rolul de a facilita eliminarea excesului de apa din corp, confera suplete zonei tratate, imbunatatesc activitatea sistemului imunitar si calitatea somnului. Efectele tratamentului sunt imediate”, sustine dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie-traumatologie, fondator al clinicii de recuperare medicala „Centrokinetic”.
„Masajul de drenaj limfatic poate accelera volumul fluxului limfatic de 20 de ori, imbunatatind astfel semnificativ abilitatea sistemului de a elimina toxinele si materialele infectioase. Studiile au confirmat faptul ca drenajul limfatic este o modalitate de tratament cu beneficii medicale intr-o gama larga de probleme limfedematoase.”
De mare ajutor in procesul de slabire
Prin mentinerea unei circulatii sanatoase, sedintele de drenaj limfatic au o contributie fundamentala in programele care vizeaza scaderea ponderala. Si asta deoarece favorizeaza refacerea elasticitatii tesutului conjuctiv si la eliberarea limfei. „Drenajul limfatic este recomandat in special persoanelor care nu au rezultate bune in curele de slabire, antreneaza toxinele care blocheaza procesele fiziologice si usureaza transportul acizilor grasi si al colesterolului”, explica medicul.
Cum se face si cate sedinte sunt necesare
Drenajul limfatic se realizeaza, in principal, cu ajutorul presoterapiei, ce utilizeaza un aparat cu pernite pneumatice care se umfla ascendent mobilizand limfa. „Ca alternativa la presoterapie, se poate recurge si la masajul manual care se face prin aplicarea unei presiuni usoare de-a lungul traseului limfatic, insistand pe ganglionii limfatici care filtreaza reziduurile din corp. Numarul de sedinte este determinat in functie de fiecare patologie. In general, pentru un efect pe termen lung, recomand minimum zece sedinte, cate trei pe saptamana”, precizeaza specialistul. El subliniaza ca dupa terminarea acestor sedinte, pentru potentarea beneficiilor, e bine sa fie urmat un tratament de intretinere care consta in una sau doua sedinte pe saptamana.
Nu e potrivit pentru oricine
Ca majoritatea tratamentelor, drenajul limfatic are si contraindicatii. De aceea, este esential sa se consulte un medic inaine de a apela la aceasta procedura. De exemplu, persoanelor care sufera de astm brosnic, eczeme, insuficienta cardiaca sau tumori maligne aceasta le este interzisa.
Circulatia limfatica este strict dependenta de activitatea fizica. Orice fel de punere in miscare a musculaturii este de ajutor in acest sens, fie ca vorbim de mers pe jos, pedalat sau masaj.
Andrei Ioan Bogdan,
Medic primar ortopedie–traumatologie,
Fondator al clinicii de recuperare medicala „Centrokinetic”
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024