Drenajul limfatic te scapa de kilograme in plus si… dureri de picioare
Ni se intampla sa observam la sfarsitul zilei ca picioarele noastre sunt umflate, ne dor si sunt „grele”. Dupa o vreme vedem ca picioarele ne sunt „grele” aproape tot timpul si celulita este din ce in ce mai vizibila, iar kilogramele sunt si ele mai multe desi avem grija ce mancam. Ne resemnam pentru ca stim de la colege ca si ele patesc la fel. Dar oare care este cauza, oare nu se poate face nimic?!
01.04.2008
Timp estimat de citire:
2 minute, 51 secundeUna dintre cauze este acumularea limfei. Sistemul limfatic este un sistem „de drenaj”, care indeparteaza din spatiile tisulare excesul de lichide, resturile celulare, proteine si particule mari, care nu mai pot fi reabsorbite direct in capilarul sangvin. Aproximativ o sesime din organism este reprezentata de spatiul dintre celule, numit spatiu interstitial. Lichidul din acest spatiu se numeste lichid interstitial, iar limfa este derivata din lichidul interstitial care trece in vasele limfatice. Vasele limfatice prezinta in pereti muschi care se contracta automat atunci cand vasul este destins de limfa. Fluxul limfatic este directionat prin prezenta valvelor din toate vasele limfatice spre centru. In afara de pomparea limfei prin contractiile intrinseci ale vaselor limfatice orice factor extern ce comprima vasele limfatice poate determina pomparea limfei. Dintre acestia, cei mai importanti sunt: contractia musculara, miscarea diverselor parti ale organismului, pulsatiile arterelor si comprimarea tesuturilor prin obiecte sau manevre din afara corpului. Acum ne putem explica de ce aceste probleme apar mai ales la persoanele sedentare si la cele care stau mult in picioare – pentru ca acestora le lipseste contractia musculara si miscarea diverselor parti ale organismului.
In ce consta drenajul limfatic?
Drenajul limfatic este un preso-masaj, prin care se actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici si a traiectului vaselor limfatice. Este un masaj special, care nu actioneaza prin lucrarea musculaturii, ci prin actiunea asupra sistemului limfatic. Aceasta tehnica de masaj presupune abordarea unor zone interzise altor tipuri de masaj: ganglionii limfatici. Apasarea trebuie sa fie una fina, usoara, blanda. Ritmul de lucru este unul lent, impus de viteza de scurgere a limfei prin vasele colectoare. Sensul de lucru este identic cu cel al masajului, in general, desi nu este vizata circulatia venoasa, ci cea limfatica. Locul de pornire al manevrelor pe diverse regiuni este diferit raportandu-se in primul rand la statiile ganglionare si in special la locul de varsare a limfei. Drenajul limfatic manual poate fi utilizat atat in cadrul masajului de intretinere, cat si in cadrul masajului terapeutic. Nu trebuie sa lipseasca din cadrul programelor de slabire si a terapiilor anticelulitice.
Efecte benefice de durata
Beneficiile drenajului limfatic sunt: reducerea edemelor („umflaturilor”) de diverse etiologii, detoxifierea organismului, regenerarea tisulara, efecte anti-imbatranire, ameliorarea durerilor cronice, reducerea simptomelor oboselii cronice, actiune antispastica, relaxare profunda (ca ajutor in insomnii, stres, pierderi de memorie), efecte asupra celulitei.
Drenajul limfatic nu este indicat in cazul persoanelor cu inflamatii acute, tromboze, probleme cardiace majore. Datorita efectelor asupra sistemului imunitar persoanele cu tumori maligne, diabet, patologie tiroidiana sau renala trebuie sa aiba acordul medicului curant inaintea inceperii tratamentului. De asemenea, in timpul menstruatiei trebuie aplicat cu prudenta.
Drenajul limfatic este foarte eficient ca metoda de relaxare, de prevenire si de tratare a numeroase afectiuni induse de modul de viata modern. Este o metoda care poate fi aplicata doar de persoane pragatite in acest sens. O sedinta de drenaj limfatic poate dura de la 40 de minute (drenajul pe regiuni) pana la 2 ore (drenajul general).
Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare
Medicina fizica si balneologie
Salvie albă - beneficii pentru sănătate și utilizări
11.11.2024