Drumul imperfect catre silueta de vis
De ce nu reusesti sa ai greutatea pe care ti-o doresti chiar daca esti la dieta? Verifica sa nu suferi de o afectiune grava!
21.02.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secunde
Depui eforturi supraomenesti pentru a slabi si totusi silueta ta e departe de a arata asa cum iti doresti? In general lipsa de reactie a organismului la diete e cauzata de afectiuni pe care este bine sa le tratezi inainte sa urmezi un program de slabit.
Numeroase afectiuni pot cauza cresterea greutatii
O afectiune care determina cresterea in greutate este sindromul ovarelor polichistice (SOP), manifestata, printre altele, prin producerea in exces a hormonilor masculini. Adesea tratamentul indicat pentru SOP, anticonceptionalele, pot afecta la rândul lor metabolismul, motiv pentru care sa resimti o crestere in greutate. Daca analizele indica o activitate netulburata a ovarelor, atunci e posibil ca modificarea siluetei sa se datoreze unei disfunctii in activitatea glandei tiroide. Sau e posibil sa ai alergie la unele alimente, metabolizate defectuos, ceea ce duce la retinerea apei in corp si la senzatia de greutate.
Dezechilibrul hormonal este, insa, unul dintre principalii vinovati pentru care te ingrasi chiar si respectând o dieta alimentara echilibrata. Dereglarile pot aparea ca urmare a sarcinii, menopauzei, din cauza stresului, a lipsei de somn sau din pricina unei diete mult prea restrictive. Operatiile chirurgicale sau bolile cronice pot provoca la rândul lor dereglari hormonale.
Nutritia echilibrata, regula nr. 1 in diete
Un alt motiv pentru care te poti ingrasa este lipsa de vitamina D in organism sau dietele mult prea restrictive, ce au, se stie, un efect de bumerang. În loc sa te auto-flagelezi cu un regim prea drastic, intreaba-te daca respecti orele de masa sau, din contra, „ciugulesti” intre mese chipsuri si dulciuri bogate in calorii? De asemenea, conteaza pâna la ce ora manânci seara. Daca depasesti ora 19.00, sau daca cina este copioasa, procesul de asimilare al lipidelor va fi ingreunat, iar acestea se vor depune sub forma de tesut adipos. incearca sa te alimentezi pâna in ora 19.00 si, ori de câte ori ai ocazia, alege sa faci miscare cel putin 30 de minute pe zi. Consuma pâine neagra sau de secara in loc de pâine alba, lapte cu un continut redus de grasime si in loc de sucuri acidulate, opteaza pentru ceaiuri neindulcite sau apa plata. Carnea slaba de peste sau de pui este mult mai benefica pentru organism decât cea de porc sau de oaie, mai greu de asimilat de catre organism. Daca ti-e foame intre mese, manânca fructe uscate sau felii de morcov si nu chipsuri. La fel de important este sa consumi alimente ce contin fibre (cereale, legume, fructe) fiindca imbunatatesc digestia si te ajuta sa te simti mai zvelta.
Tratati afectiunile inainte de a incepe dieta
„Persoanele care sufera de hipotiroidie sau de alte afectiuni insotite de crestere in greutate trebuie mai intâi sa-si echilibreze boala de baza. Dupa care trebuie sa urmeze o dieta hipocalorica, la diabet in functie si de toleranta la glucoza, si sa faca sport. in concluzie, indiferent de afectiunea despre care vorbim, alimentatia echilibrata si exercitiul fizic sunt de baza pentru ca persoanele in cauza sa piarda in greutate. Iar daca aceste kilograme in exces sunt, macar partial, succesive bolii, oricare ar fi ea, trebuie mai intâi tratata afectiunea si apoi luate masuri dietetice, altfel acestea au rezultate minime, bolnavul se descurajeaza si nu mai colaboreaza.” (Dr. Corina Zugravu, specialist igiena alimentatiei si nutritie)
Catalina Pavel
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024