Durere în capul pieptului – cum s-o înțelegi și cum s-o tratezi
Durerea în capul pieptului poate apărea în circumstanțe diverse, iar în funcție de modul de manifestare poate fi intuită și cauza, care se confirmă în urma unor investigații medicale.
07.06.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 54 secundeAșadar, durerea în capul pieptului poate fi resimțită în mod diferit atât în ceea ce privește modul de manifestare, cât și intensitatea. Spre exemplu, uneori durerea în capul pieptului se simte ca un junghi sau ca o înțepătură în zona superioară a abdomenului, alteori ca o arsură care urcă dinspre stomac spre gât sau ca o senzație de apăsare în regiunea toracică. De asemenea, în unele cazuri durerea în capul pieptului poate fi surdă sau ascuțită, iar în funcție de modul în care se manifestă poate afecta în mai mare sau mai mică măsură și respirația.
Și cauzele care generează durerea în capul pieptului sunt variate, iar de acest aspect ne vom ocupa pe parcursul materialului de față, în care te vom învăța să le recunoști și să acționezi în consecință.
De ce apare durerea în capul pieptului
După cum am arătat, există mai multe feluri de durere în capul pieptului iar pentru a cuprinde mai ușor toate cauzele posibile, ți le vom prezenta în funcție de natura lor.
Cauze de natură cardiacă
Durerea în capul pieptului se numără printre simptomele specifice problemelor cardiace și este cauzată de faptul că inima nu mai primește suficient sânge sau unor disfuncții la nivelul acesteia.
Cea mai gravă problemă cardiacă ce provoacă durere în capul pieptului este infarctul miocardic, apărut în urma necrozării unor zone ale mușchiului inimii care nu mai primesc suficient sânge. Durerea în capul pieptului cauzată de infarct este descrisă de pacienții care au trecut printr-o astfel de experiență ca o „gheară în piept”, fiind ascuțită și apăsătoare. Uneori, durerea poate radia către brațul stâng, maxilar, gât sau spate.
O durere în capul pieptului similară generează și angina pectorală datorată unor blocaje la nivelul vaselor de sânge ale inimii.
În cazurile de miocardită și pericardită durerea în capul pieptului este ascuțită și se intensifică la inspirație profundă sau tuse.
Cauze de natură digestivă
De cele mai multe ori, durerea în capul pieptului asociată cu problemele digestive se manifestă ca o arsură și se datorează acțiunii acidului gastric ce pătrunde în esofag sau irită mucoasa gastrică. Boala de reflux gastroesofagian și gastrita sunt cele mai frecvente afecțiuni digestive care generează dureri în capul pieptului resimțite ca arsuri.
În schimb, durerea în capul pieptului cauzată de afecțiuni precum colecistita și pancreatita este ascuțită și însoțită de greață, diaree, vărsături și sensibilitate crescută la palpare.
Cauze de natură pulmonară
În acest caz, durerea în capul pieptului este însoțită în general de probleme respiratorii, fiind resimțită ca o apăsare sau o presiune la nivelul cutiei toracice sau fiind înțepătoare și profundă.
Afecțiuni cronice precum astmul bronșic sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) generează o durere în capul pieptului apăsătoare, însoțită de respirație îngreunată, in timp ce pleurezia și pneumotoraxul cauzează o durere înțepătoare care se intensifică la inspirație și tuse.
De asemenea, pneumonia cauzează o durere în capul pieptului care poate fi resimțită ca o înțepătură sau arsură, însoțită de tuse și respirație dificilă.
Cauze de natură musculoscheletală
O coastă fracturată sau fisurată ori un traumatism la nivelul cutiei toracice poate genera durere în capul pieptului care se intensifică la mișcare, inspirație profundă tuse sau palpare. De multe ori, durerea intensă afectează mobilitatea și totodată calitatea somnului.
Și întinderile sau rupturile musculare cauzează durere în capul pieptului, care se manifestă în mod similar.
Cauze de natură psihică
Durerea în capul pieptului este asociată și cu atacul de panică ce poate surveni pe fondul stresului prelungit sau al crizelor de anxietate. În acest caz, durerea este apăsătoare și creează senzația de sufocare, ceea ce amplifică si mai mult starea de panică. De asemenea, este însoțită de palpitații și transpirație intensă din cauza cărora simptomele pot fi confundate cu cele ale infarctului.
Cum se tratează durerea în capul pieptului
După cum se vede, durerea în capul pieptului are numeroase cauze iar prin natura lor acestea nu au foarte mare legătură între ele. Prin urmare, nu putem vorbi de un tratament specific pentru acest tip de durere, iar atunci când aceasta apare, soluțiile terapeutice se axează în principal pe cauza generatoare.
De aceea, apariția unei astfel de dureri impune o vizită la medic, iar pe baza unor investigații specifice acesta stabilește un diagnostic în funcție de care se stabilește tratamentul adecvat.
- Tratamentul poate fi medicamentos sau intervențional iar în cazurile mai puțin severe poate impune doar anumite schimbări în stilul de viață.
- În cazul afecțiunilor cardiovasculare, bolile sunt deja într-un stadiu avansat când generează durere în capul pieptului, astfel că în astfel de situații se impune tratament iar uneori pot fi necesare și intervenții chirurgicale. De asemenea, se recomandă adaptarea alimentației și a stilului de viață pentru a elimina factorii de risc cardiovascular.
- Cauzele de natură digestivă pot fi mai mult sau mai puțin grave, iar tratamentul variază de la schimbarea regimului alimentar la administrarea de medicamente și alte remedii pentru reducerea acidității gastrice și chiar efectuarea unor intervenții chirurgicale în cazurile grave.
- Problemele pulmonare se tratează cu medicație specifică în funcție de afecțiunea diagnosticată, iar dacă este vorba de o boală cronică, tratamentul se administrează pe o perioadă îndelungată sau chiar pe tot parcursul vieții.
- Problemele de natură musculoscheletală necesită în general repaus, iar pentru ameliorarea durerilor se pot administra analgezice și antiinflamatoare.
- În ceea ce privește durerea în capul pieptului asociată cu atacurile de panică, aceasta este ușoară sau medie și de scurtă durată astfel că nu generează un disconfort major și nu are nevoie de un tratament în sine. Atacurile de panică pot deveni însă tot mai dese, astfel că este important să se lucreze asupra cauzelor care duc la apariția lor. Vorbim în acest caz de reducerea nivelului de stres prin diferite activități recreative, mai multă mișcare în aer liber, socializare, odihnă suficientă și tehnici de relaxare precum exercițiile de respirație, meditația sau yoga.
- În cazurile de stres cronic se recomandă și ajutor specializat, iar ședințele de terapie psihologică pot fi de mare folos în acest sens. În ultimă instanță poate fi necesar și tratament medicamentos în cazul persoanelor care suferă de tulburări severe de anxietate sau de depresie.
Cel mai important este să nu ignori niciodată durerea în capul pieptului, mai ales dacă aceasta se manifestă frecvent, pentru că poate fi un simptom al unei probleme serioase de sănătate.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024