10.06.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 11 secundeVara este aici și acum grija pentru siluetă ne preocupă mai abitir ca altădată. Dacă de felul tău nu ești o persoană tocmai disciplinată, e lesne de înțeles de ce nu reușești să te ții de diete și programele stricte care vizează scăderea ponderală. Din fericire, există soluții și în astfel de cazuri.
Dacă faci parte din categoria celor pentru care respectarea unui regim alimentar este o misiune aproape imposibilă, ai toate motivele să te bucuri că ai ajuns să citești aceste rânduri. În cele ce urmează îți vom prezenta două trucuri simple care te vor condiționa să mănânci mai puțin fără să-ți pui la contribuție în vreun fel autocontrolul. Te întrebi cum de-i posibil așa ceva? Ei bine, gastrofizica vine cu explicații. Ce e aia gastrofizică? Este o nouă știință care se ocupă de principiile fizicii aplicate în gastronomie. Așadar, să vedem ce anume ai de făcut pentru a scăpa de kilogramele nedorite fără eforturi deosebite.
1. Schimbă farfuriile
Potrivit gastrofizicii, anturajul ne influențează în mod direct obiceiurile alimentare. Greutatea tacâmurilor, forma, dimensiunea și culoarea farfuriilor – toate pot determina cât de multă mâncare consumi la o masă.
Având în vedere aceste considerente, ca să ajungi să mănânci mai puțin, începe prin a renunța la farfuriile supradimensionate, chiar dacă arată fancy și-ți permit să faci platinguri sofisticate. Pitește-le bine în dulap și păstrează-le pentru ocazii speciale, iar în zilele obișnuite folosește farfurii mai mici.
Aceeași cantitate de mâncare arată diferit pe o farfurie mai mare decât pe una mai mică. Dacă pui o porție mică pe o farfurie mare, mintea îți va spune că nu este suficientă și, cel mai probabil, dacă nu-ți activezi autocontrolul, vei mai adăuga mai multă mâncare, eventual chiar o vei umple. În mod evident, acest lucru duce ușor la consum excesiv.
În schimb, dacă pui respectiva porție pe o farfurie mică, aceasta va părea mai mare, așa că vei ajunge să mănânci mai puțin. Altfel spus, doar atât că să fie suficient pentru a-ți potoli foamea. Concert, dacă, de exemplu, înlocuiești farfuriile cu diametrul de 30 cm cu unele de 25 cm, vei obține o reducere a aportului caloric cu 22%, fără ca măcar să-ți dai seama. Această diferență de percepție asupra mărimii se numește Delboeuf Illusion.
2. Alege culoarea potrivită
Nu contează doar dimensiunea farfuriei. Culorile joacă și ele un rol foarte important. Pentru a susține procesul de scădere ponderală, trebuie să ai grijă să alegi mereu farfurii într-o nuanță care contrastează cel mai mult cu mâncarea.
Să zicem că ai o farfurie albă și o farfurie roșie și trebuie să pui în ele paste amestecate cu sos alfredo (așadar, de culoare albă), și sos de roșii (de culoare roșie). Dacă vei pune paste cu sos alb pe o farfurie alba, cel mai probabil vei pune o cantitate mai mare. Se întâmplă acest lucru întrucât culorile se confundă, iar porția de mâncare nu mai pare atât de mare. În schimb, dacă le pui pe o farfurie roșie, contrastul va fi mai puternic și-ți va fi mai ușor să percepi dimensiunea reală a porției.
Poate fi o idee bună să adaptezi și culoarea mesei în funcție de culoarea preparatului, pentru a crește contrastul. Desigur, nu poți schimba masa în sine, poți, pe de altă parte, să pui o față de masă sau, cel puțin, o traversă sau un napron într-o nuanță diferită.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024