E dovedit stiintific! Bautorii de cafea traiesc mai mult!
Vazut adesea drept un viciu, consumul zilnic de cafea nu este nici pe departe daunator. Dimpotriva, doua noi studii realizate in Statele Unite si Europa sustin ca acest obicei permite o durata mai lunga a vietii.
14.07.2017
Timp estimat de citire:
2 minute, 27 secundeVeste excelenta pentru dependentii de cafea. Prezenta constanta a acestei bauturi in meniu se asociaza cu o sanatate mai solida si cu o crestere notabila a sperantei de viata. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta care au efectuat doua ample cercetari, ale caror rezultate au fost publicate in revista medicala americana „Annals of Internal Medicine”.
Trei cesti pe zi
Pentru prima lucrare, care a vizat populatia europeana, au fost compilate date privind 520.000 de barbati si femei cu varste de peste 35 de ani, consemnate in cadrul studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – cea mai mare ancheta realizata la nivel european asupra relatiei dintre nutritie si cancer). Astfel, s-a stabilit ca persoanele care beau aproximativ trei cesti de cafea pe zi sunt mai longevive decat cele care nu consuma licoarea amaruie. Cercetatorii precizeaza ca au observat aceeasi relatie de cauzalitate si in cazul consumatorilor de cafea decofeinizata.
„Am descoperit o legatura evidenta intre un consum crescut de cafea si un risc mai mic de mortalitate timpurie din orice cauza, in special de boli circulatorii si ale sistemului digestiv”, a explicat Marc Gunter, cercetator la Agentia Internationala de Cercetare in Domeniul Cancerului si unul dintre principalii autori ai studiului.
Cafeaua, sursa de antioxidanti
Acesta este cel mai amplu studiu desfasurat vreodata in Europa cu privire la efectele cafelei asupra sanatatii. „Aceste rezultate au fost similare in zece tari europene cu diferite obiceiuri si culturi”, a subliniat Marc Gunter. Specialistii cred ca beneficiile cafelei se datoreaza abundentei de substante antioxidante din compozitia ei. Acestea joaca un rol esential in preventia cancerului.
Cu cat bei mai mult, cu atat mai bine
Cel de-al doilea studiu a fost derulat in SUA si a implicat 185.000 de adulti din toate mediile sociale, avand varste cuprinse intre 45 si 75 de ani. Rezultatele au aratat ca bautorii de cafea au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, respiratorii, de rinichi, cancer si diabet. Important de mentionat este faptul ca s-a constatat un efect benefic mai mare in randul celor care beau mai multa cafea. Mai exact, subiectii care beau o ceasca pe zi au inregistrat un risc cu 12% mai mic de a muri pe parcursul studiului, decat cei care n-au consumat deloc aceasta bautura. In schimb, pentru cei care au consumat trei cesti pe zi, procentul a ajuns la 18%.
Cercetatorii raman precauti
Desi datele sunt evidente, aceste studii sunt observationale si nu experimentale. De aceea, autorii lor fac apel la prudenta. „Avand in vedere ca studiile sunt unele observationale, nu putem recomanda in acest stadiu un consum mai mare sau mai mic de cafea. Totusi, rezultatele noastre sugereaza ca un consum moderat, de pana la trei cesti pe zi, poate fi benefic pentru sanatate”, a conchis Marc Gunter.
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024