Echilibrul energetic, secretul în controlul greutății
Imaginează-ți corpul ca pe o mașină care funcționează 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu siguranță nu aștepți ca mașina ta să te ducă dintr-un loc în altul fără să fie periodic realimentată și nici nu pui benzină în rezervor mai mult decât permite volumul său. Ei bine, mulți oameni procedează exact așa cu propriul corp! Îl forțează să funcționeze „pe gol” cu orele și apoi alimentează cu prea mult „combustibil”.
20.04.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 5 secundeSă presupunem că vrei cu adevărat să elimini grăsimea și te-ai decis să alergi în fiecare dimineață pe stomacul gol. Cea mai simplă cale pentru organism de a face rost de energie este catabolizarea țesutului muscular. Organismul poate converti aminoacizii, „cărămizile” țesutului muscular, în glucoză – zahărul care susține energetic activitățile umane. O persoană care aleargă înainte de a mânca distruge chiar țesutul pe care urmărește să-l dezvolte.
Evită înfometarea
O altă greșeală în lupta cu excesul ponderal pe care o fac și mai mulți oameni este aceea de a lăsa să treacă o perioadă lungă de timp între mese. Drept urmare, atunci când le este foarte foame, devorează tot ce le iese în cale. În mod garantat, vor avea o descărcare de insulină în sânge mult mai mare decât ar fi trebuit să aibă în mod normal. Iar asta înseamnă mai mult depozit adipos.
De obicei, oamenii combină cele două strategii contraproductive și își transformă organismul într-o mașinărie perfectă de distrus mușchi și depozitat grăsime. Exercițiile intense reduc apetitul pe termen scurt, dar când te obișnuiești cu acestea, pofta de mâncare va deveni proporțională cu efortul fizic.
Dacă vei alerga 10 km pe stomacul gol, apoi vei mânca suficient cât pentru o cursă de 15 km, efectul final va fi că vei pierde o parte din țesutul muscular și vei depune grăsime din masa de după alergare.
Păstrează echilibrul!
Echilibrul energetic este răspunsul la aceste dileme. Studiile au arătat că cele mai bune rezultate se obțin atunci când este menținut acest echilibru în limitele unei diferențe de 300-500 kcal de-a lungul zilei, între aportul și consumul energetic.
Reține următoarele principii de bază:
- Mănâncă imediat ce te trezești dimineața;
- Mănâncă ceva înainte de antrenament, indiferent de momentul zilei când vei face efort;
- Mănâncă imediat după antrenament, când corpul este golit de resursele sale energetice. Acționează rapid sau vei începe să consumi mușchii ca resursă energetică;
- Programează-ți în total 5 sau 6 mese mici pe zi.
Multe dintre studiile de nutriție au arătat că sportivii care au introdus trei gustări pe zi, pe lângă mesele principale, au eliminat din stratul adipos și au câștigat masă musculară. Și acestea sunt doar principalele beneficii din rândul celor pe care și le-ar dori un sportiv, pe lângă care am mai putea aminti forța și rezistența la efort.
Bineînțeles, poți pur și simplu să adaugi câteva sute de kilocalorii la regimul alimentar și să scazi în greutate. Trebuie însă să redistribui cantitatea totală zilnică de calorii. Scopul trebuie să fie acela de a mânca mai des, dar mai puțin la fiecare masă.
Oricum ai proceda, restricționarea brutală a cantității de calorii în speranța unei reduceri dramatice și bruște a greutății reprezintă o abordare greșită.
Nutriționist sportiv acreditat CIO
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024