Ela Craciun: „La fiecare sarcina m-am ingrasat 20 de kg!‟
Ela Craciun ne inveseleste diminetile de weekend din postura de editor-prezentator al stirilor de la Antena 3. Dincolo de zambetul sau cald, Ela este o persoana optimista, pasionata de tot ceea ce inseamna stil de viata sanatos, mai ales ca este si mama a doi copii.
16.02.2017
Timp estimat de citire:
5 minute, 35 secundeInteresul Elei pentru cele mai diverse aspecte ale vietii de zi cu zi, de la diete pana la bucatarie si frumusete, a fost motorul pentru lansarea unui blog personal, care a ajuns, in 4 ani, sa aiba peste 1 milion de cititori pe luna. In randurile de mai jos, Ela ne-a povestit despre lupta sa cu kilogramele, mai ales ca este priceputa in bucatarie si indragostita de dulciuri.
Esti mama a doi copii, Alesia si Alex. Cum te-a schimbat experienta maternitatii in acesti ani?
„Schimbat” nu este chiar cuvantul potrivit, mai degraba maturizat. Dar si aceasta maturizare a venit dupa 30 de ani, dupa cel de-al doilea copil. La 23 de ani, experienta maternitatii mi s-a parut o provocare. Viata cu doi copii este plina de surprize, de aceea incerc sa nu-mi lipseasca agenda zilnica pe care sa notez lucrurile care nu pot fi schimbate.
Exista o dezbatere la nivel national referitor la cat de putina miscare fac micutii in ziua de azi. Tu ai gasit o solutie in acest sens?
Eu nu sunt o fire sportiva. Fac sport nu pentru ca imi place, ci pentru ca am ajuns la o varsta la care imi dau seama ca trebuie. Cand eram eu mica, nu se punea problema de sedentarism. Ne jucam in spatele blocului pana oboseam. Acum, copiii petrec mai mult timp in masina si au activitati care nu ii solicita fizic atat de mult, dar am facut tot posibilul sa includem sportul in programul lor. Alesia a facut inot de la sase saptamani, iar la 5 ani inoata deja ca un pestisor. De la 3 ani a inceput sa schieze, iar la gradinita s-a inscris la orele de karate, gimnastica si balet. Alex a facut si el inot de mic, iar acum activitatea lui sportiva preferata este fotbalul. In vacantele de iarna merge la schi.
Cum te mentii, totusi, in forma?
Chiar daca nu sunt o fana inraita a sportului, imi place ca atunci cand ma uit in oglinda sa vad rezultate. Ma mentin mergand la sala de doua sau trei ori pe saptamana, unde am un antrenor personal. Daca as fi singura, as gasi milioane de motive sa nu merg.
„In urma cu un an am prezentat Revelionul Antenei 3 si am vrut sa incap intr-o tinuta care necesita un minus de 4 kg. Le-am dat jos cu o dieta proteica ce mi-a oferit rezultatul dorit. Nu as mai repeta experimentul foarte curand‟.
Esti o bucatareasa priceputa. Pentru ca ne aflam in luna iubirii, cand sarbatorim Sf. Valentin si Dragobetele, cu ce desert ti-ai surprinde sotul?
Noi preferam sa iesim in oras sau sa evadam intr-un weekend romantic. Cu toate acestea, cand vreau sa-i fac sotului o surpriza, aleg retete usoare de prajituri din fructe. Daca ar fi sa pregatesc ceva special, ar fi un tort cu piscoturi de sampanie si ananas. Asa cum se stie, ananasul are proprietati afrodiziace, iar piscoturile merg foarte bine cu sampanie. Ingredientele pot fi adaptate pentru a realiza o varianta cu mai putine calorii. Eu folosesc in bucatarie Green Sugar in loc de zahar, iar frisca poate fi si dietetica.
Dupa nastere a fost nevoie sa slabesti, asa cum se intampla in cazul celor mai multe femei?
La fiecare sarcina m-am ingrasat 20 de kg. La prima am dat jos mult mai repede surplusul de greutate, pentru ca eram mai tanara si nu am facut mari eforturi. Dupa ce am terminat cu alaptarea, am tinut o dieta moderata. A doua oara, desi am fost mult mai atenta si am tinut legatura cu un nutritionist, tot 20 de kg am avut in plus la finalul sarcinii. Am dat jos destul de repede aproape toate kilogramele. Mai putin vreo trei.
“Ma mentin mergand la sala sau la fitness de doua sau trei ori pe saptamana, unde am un antrenor personal. Daca as fi singura, as gasi milioane de motive sa nu merg.”
Care crezi ca sunt cele mai importante reguli atunci cand vrem sa slabim, mai ales ca toti vrem rezultate rapide?
Dietele minune care promit slabirea instant inca ma mai atrag, dar inca nu s-a inventat ACEA minune pe care o asteptam cu totii, si anume slabirea intr-o clipita, eventual fara efort si fara efecte secundare. Eu m-am axat pe un regim sanatos, bazat pe fructe si legume, consumate cu o logica. Chiar daca mananc carne sau alte alimente, le combin cu o salata sau cu un ceai care are proprietatea de scapa organismul de grasimile nedorite.
Dietele minune care promit slabirea instant inca ma mai atrag, dar inca nu s-a inventat ACEA minune pe care o asteptam cu totii, si anume slabirea intr-o clipita, eventual fara efort si fara efecte secundare.
Daca ai fi nevoita sa alegi un alt drum profesional, care ar fi acesta?
Imi place ceea ce fac, dar daca ar trebui sa fiu altceva m-as face doctor, pentru ca imi place sa ajut oamenii acolo unde este posibil. Munca unui medic mi se pare miraculoasa, mai ales ca poate face diferenta intre viata sau moarte.
Un gand pentru cititorii Slab sau Gras?
Sa ramana pozitivi, sa faca tot ce le place si sa creada ca lucrurile se pot obtine daca ti le doresti suficient de mult.
Reteta recomandata de Ela Craciun
Tort cu piscoturi si ananas
Ingrediente:
- cutie mare de piscoturi (400 g)
- 5 oua (3 oua intregi si 2 galbenusuri)
- 200 ml. lapte
- 300 g zahar sau Green Sugar
- 3 plicuri gelatina alba, romaneasca
- 1 cutie compot ananas rondele (varianta light)
- 500 g frisca lichida
Preparare:
Se bat ouale ca pentru omleta. Se pun zaharul, laptele si ouale la baie de abur si se amesteca pana cand se face ca o smantana. Se face gelatina, dupa instructiunile scrise pe pachet, si se amesteca usor cu compozitia lasata putin la racit. Se tot amesteca in ea ca sa nu prinda pojghita.
Intre timp se bate frisca lichida cu mixerul pana cand se intareste foarte bine. Frisca si compozitia se amesteca pana cand se omogenizeaza. Intr-o oala rotunda, tapetata cu folie de aluminiu, se asaza un strat de fructe, astfel incat sa arate bine dupa ce vei rasturna prajitura. Se pune apoi un strat de compozitie, apoi un strat de piscoturi inmuiate putin in sucul de la compot. Piscoturile se pun astfel incat sa se intretaie si se termina cu un strat de piscoturi.
Dupa 3-5 ore se rastoarna pe o farfurie.Crema se intareste in 3-5 ore, dar nu se lasa mai mult de 5 ore in frigider, pentru ca altfel piscoturile si crema se lipesc de folia de aluminiu.
Oana Baltoc
Geanina Ilieș: “Îmi place foarte mult ciocolata, dar nu înseamnă că o mănânc zilnic”
25.02.2020