Emotiile, rol-cheie in curele de slabire
Pentru a pierde in greutate, este esential sa tinem cont de emotiile pe care le avem in relatia cu mancarea, sustin expertii. Ignorarea acestora pare sa fie principala cauza a esuarii majoritatii dietelor care vizeaza scaderea ponderala, potrivit rezultatelor unui recent studiu american.
13.01.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 3 secundeMai bine de 90% din dietele de slabit nu iau in considerare incarcatura emotionala in legatura cu mancarea. Tocmai de aceea, cele mai multe dintre ele dau gres, semnaleaza oamenii de stiinta de la Universitatea din Orlando, SUA.
1 din 10 oameni pune pret pe emotii
Pentru a afla ce anume impiedica oamenii sa se tina de diete si sa-si atinga obiectivele stabilite in ceea ce priveste eliminarea kilogramelor in plus, cercetatorii au realizat un sondaj reprezentativ, pe un esantion format dintr-o mie de persoane. Astfel, 31% dintre subiecti au raspuns ca sunt de parere ca lipsa exercitiului fizic este cel mai mare obstacol cand vine vorba de pierderea in greutate; 26% considera ca problema este calitatea alimentelor; 17% au dat vina pe stilul de viata dezorganizat, iar 12%, pe lipsa angajamentului si timpului necesar. Un aspect important relevat a fost insa acela ca numai 1 din 10 persoanele intervievate a admis ca emotiile, altfel spus confortul psihologic, reprezinta un factor esential pentru succesul unei diete de slabire.
Atasamentele de mancare, o mare problema
Aceste rezultate explica rata scazuta de succes a regimurilor de slabire, spun cercetatorii. „Pentru a pierde in greutate si a ne putea mentine in forma pe termen lung, nu e suficient sa ne gandim la ceea ce mancam, trebuie, de asemenea, sa ne gandim si sa intelegem de ce mancam”, a aratat profesorul Diane Robinson, neuropsiholog in cadrul Universitatii din Orlando. Potrivit specialistei, oamenii se ataseaza emotional de produsele alimentare inca din primii ani de viata. Mancarea este adesea folosita pentru a ne mangaia sau pentru a ne recompensa. Asa se face ca foarte multi oameni dezvolta legaturi emotionale cu anumite alimente.
Hrana biologica, nu emotionala
Pentru a duce la bun sfarsit o cura de slabire, este esential sa acceptam emotiile pe care le avem si sa abordam produsele alimentare drept o necesitate fiziologica. „Trebuie sa schimbam modul in care gestionam emotiile, stresul si anxietatea. Odata ce aspectul mental este inteles, poate fi schimbat si aspectul fizic”, a precizat prof. Robinson. Neuropsihologul a subliniat ca, in ceea ce priveste slabitul, componenta emotionala si relatia cu mancarea sunt la fel de importante ca regimul alimentar si planul de antrenament, ba poate chiar mai importante.
Sursa: www.topsante.com
Natalia Talmacec
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024