Energie si digestie excelenta: germenii de grau
Germenii de grau sunt o sursa foarte buna de vitamine si nutrienti esentiali, ei fiind sursa de “hrana” a viitoarei plante. Bogati in fibre, magneziu, fosfor, zinc, mangan, seleniu, proteine si complexul de vitamine B, germenii de grau iti imbogatesc dieta cu minerale si vitamine fara sa depui prea mult efort!
02.08.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 19 secundeProprietatile lor terapeutice au dus la aparitia a numeroase produse pe baza de germeni de grau, de la ulei presat la rece si suplimente alimentare, pana la produse cosmetice cu rol regenerant asupra pielii si parului. De asemenea, in unele supermarketuri si magazine de profil se gasesc germeni de grau proaspeti, pe care ii poti consuma ca atare. Poti prepara si tu acasa germeni de grau in doar cateva zile, aceasta fiind o alternativa ieftina si eficienta!
Germeni de grau homemade
E simplu sa ai si tu germeni de grau! Tot ce trebuie sa faci este sa speli bine graul, pentru a-l curata de eventualele pesticide si impuritati, apoi il pui la inmuiat intr-un recipient cu apa, pe fundul caruia se afla un tifon. Dupa 24 de ore, schimba apa si asigura-te ca graul este in permanenta umed, stropindu-l cu apa. In urmatoarele zile, vei avea grau germinat, numai bun pentru consum!
Sanatate si vitamine pentru intregul organism
Datorita continutului de vitamine B (inclusiv tiamina, ce joaca un rol important in mentinerea sanatatii parului) si E, germenii de grau au un efect pozitiv asupra pielii si parului, conferindu-le un aspect stralucitor si matasos. Germenii de grau stimuleaza metabolismul datorita vitaminelor B5 si B6, iar cantitatea mare de fibre iti regleaza digestia si te ajuta sa combati constipatia.
Fiind o sursa excelenta de carbohidrati care se digera lent, germenii de grau iti confera energie pe parcursul intregii zile, de aceea multe persoane, in special adeptii unui stil de viata natural, ii consuma de dimineata. Poti amesteca 2-3 lingurite de germeni de grau intr-o cana de iaurt sau ii poti presara peste cerealele cu lapte; o alta varianta este sa faci un shake natural din fructe si legume, in care sa adaugi germeni de grau. Iata un articol din care te poti inspira pentru retete de shake-uri naturale, facute in casa: https://www.slabsaugras.ro/shake-uri-de-slabit-facute-in-casa-art-3539.html
Conform faimoasei Clinici Mayo, germenii de grau sunt o sursa foarte concentrata de nutrienti, printre care se numara niacina, tiamina, riboflavina, vitamina E, acidul folic (esential in sarcina), magneziul, fosforul, potasiul, fierul si zincul. In plus, germenii de grau contin proteine si fibre, adaugand un strop de savoare oricarei retete culinare, de la clatite si shake-uri naturale, pana la cerealele de dimineata sau painea integrala facuta in casa.
Valori nutritionale pentru 2 linguri de germeni de grau (aprox. 17 g):
Calorii: 61
Fibre: 2 g
Carbohidrati: 8 g
Proteine: 4 g
Calciu: 6,5 mg
Fier: 1 mg
Magneziu: 40 mg
Acid folic: 47 mcg
Potasiu: 115 mg
Raluca Mateescu
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024