12.06.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeSă faci o salată… Ce poate fi mai simplu de atât în bucătărie? Ei bine, poate părea greu de crezut, însă și în cazul acestui preparat care, aparent, n-ar trebui să pună probleme se comit destule greșeli. În felul acesta, se compromite o bună parte din beneficiile de care altfel ar trebui să te bucuri din plin.
Salatele alcătuiesc într-o mult mai mare proporție meniul în zilele de vară. Sunt gata imediat, au puține calorii, sunt răcoritoare și energizante. Pe scurt, sunt fix ceea ce trebuie în sezonul fierbinte. Din păcate însă, în prepararea lor se pot adesea strecura o serie de scăpări regretabile, care nu le afectează doar savoarea, ci și proprietățile nutritive. Să le luăm la rând!
Alegerea la întâmplare
În spatele cuvântului „salată” se ascunde o varietate de soiuri de legume frunzoase. Avem clasica salată verde, zisă și Butterhead (căpățână de unt), salata Batavia, recunoscută după marginile crețe ale frunzelor, salata Romaine, caracterizată prin căpățâna înaltă, salatele Iceberg, Lollo, Frunză de stejar, dar și spanac, rucola, valeriană etc. Așadar, există o mulțime de opțiuni, care răspund tuturor preferințelor. Unii pot alege verdețurile pentru prepararea salatei în funcție de gust (mai dulce sau mai amărui), culoare (verde sau cu nuanțe roșcate) sau textură (mai catifelată sau mai crocantă). Mai important decât toate aceste aspecte este gradul de prospețime.
Ai grijă să alegi întotdeauna un produs cât mai proaspăt, pentru a beneficia de un aport superior de fitonutrienți și antioxidanți. Frunzele salatei trebuie să fie viguroase, fără a prezenta semne de ofilire sau pete. Ca să-ți dai seama dacă salata e cu adevărat proaspătă, verifică zona albă de la baza căpățânii sau a frunzelor. Cu cât este mai translucidă cu atât este mai bine. Pe măsură ce trece timpul, aceasta își schimbă culoarea de la alb la roșu! În concluzie, atunci când mergi la cumpărături acordă atenție acestui aspect cu prioritate. Reprezintă un indiciu prețios al prospețimii salatei.
Păstrarea inadecvată
Verdețurile sunt, în general, un produs foarte fragil. Trebuie consumate cât mai repede posibil. De la recoltare, durata optimă pentru consum nu depășește 6 zile, în funcție de soi. Aerul și temperatura ambientală îi grăbesc procesul de deteriorare. Tocmai de aceea, pentru a le păstra în condiții optime, depozitează-le întotdeauna la frigider, însă nu oricum. Pentru a evita oxidarea, este esențial să le pui în pungi sau caserole închise etanș.
Neglijarea spălării
Cel mai important lucru în pregătirea unei salate este spălarea temeinică a acesteia pentru a îndepărta particulele de sol, insectele sau larvele acestora care se pot aciua între frunze. Trebuie să speli fiecare frunză în parte cu maximă atenție în multă apă rece. Poți să adaugi și câteva picături de oțet alb în apă pentru alunga eventualii „musafiri” nepoftiți. Deși nu e tocmai agreabilă, trebuie să știi că prezența acestora poate fi un semn bun: îți garantează faptul că salata nu e ticsită cu pesticide.
Scurgerea insuficientă
După ce speli bine salata, asigură-te că o usuci cum se cuvine. Umiditatea excesivă favorizează deteriorarea prematură, iar în ceea ce privește gustul, poate altera aromele și caracterul crocant al frunzelor. Pentru a scurge bine salata, folosește o strecurătoare. În cazul în care nu deții această ustensilă, poți recurge la prosoapele de hârtie cu care să tapotezi ușor frunzele. Mai există o variantă eficientă: pune frunzele pe un prosop curat din bumbac, iar apoi pliază-l la ambele capete și agită-l ușor până când va absorbi toată apa.
Adăugarea dressingului prea devreme
Nu te grăbi să condimentezi salata, dacă încă nu ai totul gata și mai durează puțin până ce te vei așeza la masă. În mod ideal, salata e bine să fie dreasă în ultimul moment, chiar înainte de consum. După adăugarea dressingului, frunzele vor începe să se înmoaie și-ți va fi imposibil să păstrezi salata proaspătă, chiar și la răcoare.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024