Esențial: Cum să îți schimbi dieta după 40 de ani
Atingerea vârstei de 40 de ani aduce, vrem nu vrem, o serie de modificări în organismul femeilor, precum scăderea energiei sau un surplus de câteva kilograme. Această situație poate fi de multe ori confuză, mai ales în condițiile în care nu ai făcut în ultimul timp nicio schimbare majoră în stilul de viață. Deci, ce se întâmplă?
06.11.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secundeOdată cu atingerea pragului de 40 de ani, rata metabolismului bazal scade, vasele de sânge nu mai au aceeași elasticitate și nivelul de estrogen se reduce. În aceste condiții, este destul de dificilă menținerea unei greutăți corecte, iar bolile de inimă sau osteoporoza pot face o grămadă de probleme. Iată câteva sfaturi despre cum să-ți adaptezi dieta, astfel încât să te menții în formă și să fii sănătoasă.
Crește aportul de calciu
Din cauza scăderii producției de estrogen, organismul absoarbe tot mai greu calciul. Pentru a compensa acest deficit, ar trebui să ai grijă ca în fiecare zi să mănânci alimente, precum lapte, iaurt, cașcaval, brânză, migdale, produse din soia și cereale, spanac etc. Aportul zilnic ar trebui să fie de 1.000 miligrame de calciu pentru femeile de peste 40 de ani și de 1.200 miligrame pentru cele de peste 50 de ani.
Pe măsură ce îmbătrânim organismul nu mai produce suficientă vitamina D, în urma expunerii la soare. O soluție eficientă pentru a compensa sunt uleiul de pește și peștele gras.
Proteinele nu trebuie să lipsească
Pentru a compensa schimbările din organism, cum ar fi pierderea de masă musculară, trebuie să mănânci proteine la fiecare masă, cel puțin 30 de grame. Puiul, peștele, fasolea sau soia îți pot aduce necesarul de proteine. Pentru gustări poți introduce în meniu alimente precum nuci, humus sau unt din semințe.
Peștele bogat în Omega-3
Trebuie să ții cont de faptul că apropierea menopauzei crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare. Pentru a scădea aceste riscuri este important să ai grijă de tine și să începi să consumi alimente bogate în Omega-3. Sugestia noastră este să introduci în meniu păstrăv, macrou, somon, sardine sau hering.
Un studiu realizat pe 9.000 de femei de peste 40 de ani a arătat că dieta mediteraneană ajută la menținerea unei greutăți normale. Este bazată pe rețete din pește bogat în Omega-3, dar și pe ulei de măsline, fructe și legume.
Quinoa, un superaliment
O sursă completă de proteine vegetale, quinoa (popular talpa-gâștei) conține fier, magneziu, riboflavină (B2), mangan, fosfor, zinc etc. Nu ar trebui să lipsească din alimentație, mai ales că este o sursă excelență de fibre și proteine, care te vor ajuta să îți menții un nivel suficient al energiei.
Produse din soia
Chiar dacă în ultima perioadă soia a devenit controversată, medicii spun că este un aliment pe care nu trebuie să-l neglijăm, datorită nutrienților. Trebuie însă să alegi produse din soia care au un nivel mic de procesare, iar printre variantele obligatorii ar trebui să se găsească edamame, tofu, lapte de soia sau tempeh.
Schimbă programul de mese
Conform unui studiu al Universității din Pennsylvania (SUA) este extrem de important ca după vârsta de 40 de ani să mănânci mesele mai devreme. În cadrul cercetării s-a demonstrat faptul că femeile care au mâncat mai devreme au avut un risc mai mic de se îngrășa, de a avea un colesterol prea mare sau de a face diabet sau boli de inimă.
Oțetul balsamic
Poate părea ciudat, dar oțetul balsamic are un rol important în menținerea sănătății tale. Și asta datorită antocianinelor (flavonoide), care reduc riscul de boli cardiovasculare și de hipertensiune. Poți folosi oțetul balsamic la salate delicioase sau îl poți turna peste legumele pe care le-ai făcut pe grătar.
Legume cu frunze verzi
Dacă îți plac salatele, atunci trebuie să știi că acestea sunt esențiale în alimentație, odată cu vârsta de 40 de ani. Legumele cu frunze verzi ajută foarte mult la creșterea rezistenței organismului în față declinului cognitiv. Kale este una dintre legumele delicioase, care te vor ajuta și la menținerea unei siluete ideale.
Ai grijă la cât sodiu consumi!
Alimentația bazată pe un consum mare de sodiu îți poate aduce stări neplăcute de balonare. Trebuie să fii atentă la etichetele de pe alimente, dar și la produsele dulci cum ar fi brioșele, prăjiturile sau cerealele. Sarea este și ea, evident, un factor pentru creșterea peste limită a sodiului din organism. Menționăm însă că sodiul are și roluri pozitive, așadar nu îl tăia de pe listă, ai doar grijă la cât consumi.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024