Este posibil să stimulezi creșterea în înălțime? Adevăruri și mituri
Multe persoane sunt nemulțumite de înălțimea pe care o au. Pot face ceva în legătură cu asta? Dacă te-ai întrebat acest lucru și ai căutat soluții, află că nu ești singurul. Unele surse pretind că alimentația ajută creșterea, iar altele afirmă că anumite exerciții pot aduce niște centimetri în plus chiar dacă ești adult.
10.02.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 17 secundeCe factori determină înălțimea?
Răspunsul pe scurt este genetica. Însă nu este vorba doar de atât. Cercetătorii estimează că între 60 și 80% dintre diferențele de înălțime sunt într-adevăr date de factori genetici, iar restul de 20-40% sunt date de factori de mediu, printre care și nutriția. În multe țări, înălțimea medie a crescut în ultimele decenii datorită îmbunătățirii alimentației.
În general, creștem până la 18-20 de ani
Chiar dacă respectă principiile unei alimentații sănătoase, cei mai mulți oameni nu cresc după 18-20 de ani. Motivul îl reprezintă oasele și în special cartilajele de creștere. Acestea sunt zone de cartilaj specializate, de la capetele oaselor lungi. Creșterea se produce cât timp aceste zone sunt active. Spre finalul pubertății, modificările hormonale determină întărirea acestor zone și stoparea creșterii. Procesul de creștere se finalizează în jurul vârstei de 16 ani, în cazul fetelor, și între 14-19 ani, în cazul băieților.
Exerciții și tehnici de stretching pentru creștere
Multe persoane susțin că activitățile fizice precum statul agățat de bară, cățăratul, utilizarea dispozitivelor de inversiune corporală sau înotul pot stimula creșterea în înălțime. Din păcate, nu există nicio dovadă științifică care să susțină aceste supoziții. Este adevărat că înălțimea variază ușor în timpul zilei datorită compresiei și decompresiei cartilajelor coloanei vertebrale. Decomprimând discurile, activități precum cele menționate pot, temporar, să crească înălțimea, însă nu foarte mult (cu maximum 1,5 cm).
Creșterea și antrenamentele cu greutăți
Afectarea procesului de creștere de către antrenamentele cu greutăți este un alt mit comun, în special când este vorba de adolescenți cu vârste fragede. Cartilajul de creștere este mai moale decât osul matur și, evident, poate fi lezat mai ușor. Totuși, cele mai multe cercetări arată că antrenamentul cu greutăți este benefic la orice vârstă, evident dacă este executat corect. Alte studii au evidențiat faptul că ridicarea de greutăți nu încetinește creșterea. Marea problemă a antrenamentelor cu greutăți efectuate în copilărie și adolescență o reprezintă posibilitatea apariției accidentărilor din cauza lipsei de supraveghere sau folosirii necorespunzătoare a echipamentelor.
Stilul de viață sănătos în copilărie și adolescență
Deși este imposibil să mai crești atunci când ajungi adult, sunt lucruri care pot fi făcute în copilărie pentru a maximiza potențialul de creștere. Este important în primul rând să nu existe deficiențe de vitamine și minerale. Chiar dacă alimentația este suficientă (uneori chiar prea consistentă), calitatea dietei este deseori sărăcăcioasă. Mulți copii și adolescenți au deficiențe de calciu și de vitamina D, iar acești nutrienți sunt importanți pentru creșterea în înălțime și pentru sănătate în general.
Alte componente ale stilului de viață, precum evitarea fumatului, pot susține creșterea normală.
Este important de precizat însă că, chiar dacă factorii ce țin de stilul de viață afectează creșterea în înălțime, factorul determinant rămâne genetica.
Ce poți face în legătură cu înălțimea?
Ca adult, dacă nu ești mulțumit de înălțimea ta, poți încerca:
- Să ai o postură dreaptă. Postura deficitara te face să pari cu câțiva centimetri mai scund.
- Să utilizezi branțuri sau încălțăminte cu toc sau talpă înaltă.
- Să îți dezvolți masa musculară pentru a obține un atu fizic, câștigând în felul acesta mai multă încredere.
Deși aceste strategii simple pot fi de ajutor, unii oameni recurg la măsuri extreme, cum ar fi diverse tratamente sau proceduri medicale. Unele dintre aceste proceduri implică alungirea chirurgicală a oaselor picioarelor. Din cauza naturii invazive a procedurilor, acestea sunt interzise în unele țări. Alte persoane încearcă tratamentele cu hormoni de creștere. Aceștia sunt utilizați cu succes în cazul copiilor care nu cresc normal, însă beneficiile pentru adulți sunt puțin probabile.
În final, găsirea unor moduri de a-ți accepta înălțimea este de preferat în locul măsurilor extreme.
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024