Este sau nu indicat consumul de ceai de mentă în sarcină?
Consumul de ceai de mentă în sarcină nu constituie un subiect atât de controversat cum se întâmplă în cazul altor ceaiuri, cum ar fi cel negru sau cel verde, care conțin cofeină. Prin urmare, consumului de ceai de mentă în sarcină nu îi sunt atribuite riscuri majore în ceea ce privește siguranța mamei sau a fătului și astfel nu există contraindicații categorice în această privință. Există însă unele zvonuri conform cărora consumul de ceai de mentă în sarcină ar putea genera anumite probleme însă acestea nu sunt confirmate de date științifice concrete. În schimb, există numeroase dovezi ale beneficiilor asociate ceaiului de mentă, inclusiv în perioada sarcinii despre care vom vorbi și noi pe parcursul acestui articol.
20.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secundeDe asemenea vom menționa și presupusele riscuri ale consumului de ceai de mentă în sarcină precum și câteva recomandări pe care le-am considerat necesare.
Poate fi periculos să bei ceai de mentă în sarcină?
Trebuie spus de la bun început că nu există studii foarte aprofundate asupra efectelor pe care le are consumul de ceai de mentă în sarcină, cum, de altfel, nu există astfel de studii nici în privința altor ceaiuri. Este cunoscută însă acțiunea pe care substanțele din acest ceai o au asupra organismului iar pe baza acestor informații, specialiștii sunt unanim de acord că, în condiții normale, consumul de ceai de mentă în sarcină nu prezintă riscuri.
Se spune însă că ceaiul de mentă poate declanșa contracții ce pot duce la avort spontan în primul trimestru de sarcină, însă nu sunt cunoscute cazuri de acest gen și nici nu poate fi stabilită o relație directă de cauzalitate între consumul de ceai de mentă în sarcină și avortul spontan. Evident, vorbim de o sarcină fără probleme și de un consum moderat.
Deși pericolul de care am amintit este la nivel de zvon, pentru mai multă siguranță poți evita ceaiul de mentă în primul trimestru de sarcină, când riscul de avort spontan este mai ridicat.
Merită să beai ceai de mentă în sarcină?
După cum am arătat mai sus, consumul de ceai de mentă în sarcină este considerat sigur, dar multe viitoare mame probabil că își pun întrebări și în privința beneficiilor. Dacă nu te dai în vânt după această băutură nu este absolut necesar să consumi ceai de mentă în sarcină, iar dacă totuși o vei face vei putea să ai parte de anumite beneficii. Acestea se datorează în bună parte mentolului – principalul compus organic din frunzele de mentă ce le conferă acestora aroma specifică și efectul răcoritor și relaxant. Mentolul este totodată un bun antioxidant și antiinflamator, având și efect analgezic și antimicrobian. Ceaiul de mentă mai conține uleiuri volatile, flavonoide și taninuri care îi amplifică beneficiile. Iată care sunt acestea:
Ameliorarea stărilor de greață
Consumul de ceai de mentă în sarcină constituie un remediu eficient împotriva grețurilor și vărsăturilor – simptome cu care femeile gravide se confruntă frecvent. Aroma sa plăcută alungă greața și inhibă reflexul vomitiv, ameliorând totodată și disconfortul abdominal asociat deseori cu aceste stări neplăcute.
Îmbunătățirea digestiei
Beneficiile în plan digestiv ale consumului de ceai de mentă în sarcină nu se rezumă doar la atât, această băutură fiind și un remediu eficient împotriva constipației și a crampelor abdominale. Mentolul relaxează mușchii netezi din pereții intestinelor și stomacului, reducând astfel disconfortul dat de crampele abdominale sau de balonare.
Ameliorarea durerilor de cap
Durerile de cap sunt un alt simptom supărător specific perioadei sarcinii iar o cană de ceai de mentă călduț poate fi un remediu și împotriva acestora. Spuneam că mentolul din compoziția sa are efect analgezic, iar în acest caz relaxează mușchii și stimulează circulația sângelui reducând intensitatea durerilor de cap.
Reducerea stresului
Consumul de ceai de mentă în sarcină are efecte pozitive și în plan psihic, inducând o stare de bine și relaxare ce reduce stresul și stările de anxietate, care pot atrage o serie de alte probleme în privința sănătății psihice dar și fizice.
Îmbunătățirea calității somnului
Ceaiul de mentă are și un ușor efect sedativ datorită căruia constituie un remediu împotriva insomniei și altor tulburări de somn. Consumat înainte de culcare, îți asigură un somn liniștit și odihnitor, contribuind și în acest mod la îmbunătățirea stării psihice.
Cum să consumi ceai de mentă în sarcină
Cel mai în măsură să îți spună dacă este sigur sau nu să consumi ceai de mentă în sarcină este medicul care te monitorizează și căruia trebuie să i te adresezi în privința acestui subiect. Chiar dacă în general ceaiul de mentă este considerat sigur, fiecare sarcină are particularitățile sale iar în anumite situații ar putea să facă rău. De asemenea, dacă trebuie să urmezi un tratament medicamentos discută cu medicul despre oportunitatea consumului de ceai de mentă întrucât mentolul sau alte substanțe din compoziția acestuia pot interacționa cu substanțele active din medicamente, influențându-le efectul.
Dacă ai primit undă verde din partea medicului în ceea ce privește consumul de ceai de mentă în sarcină, trebuie să te rezumi la 1-2 căni pe zi. În cantități mai mari ceaiul de mentă poate genera efecte adverse neplăcute materializate prin arsuri gastrice și reflux gastroesofagian, diaree, dureri abdominale și insomnie. De asemenea, daca astfel de simptome apar și în condițiile în care bei cantități normale, este bine să sistezi consumul pentru a evita posibile complicații.
Tot pentru evita efectele nedorite, ceaiul trebuie să nu fie foarte concentrat, așa că se impune atenție și la doza de mentă uscată pe care o folosești. În mod normal, pentru o cană de ceai este suficientă o linguriță sau un pliculeț de mentă uscată.
Frunzele uscate se pun într-o cană, iar într-un ibric se pune apă la fiert. Aceasta se lasă pe foc până când dă în clocot, după care se toarnă ușor peste frunzele de mentă, iar cana se acoperă și se lasă așa cam 10 minute. Dacă preferi ceaiul îndulcit, îți recomandăm să folosești mierea ca îndulcitor, în loc de zahăr, iar pentru un gust ușor acrișor poți să adaugi și puțină lămâie.
Așadar, consumul de ceai de mentă în sarcină este lipsit de riscuri majore, însă trebuie să te consulți în prealabil cu medicul tău în această privință și să ții cont în primul rând de recomandările lui.
Este sau nu indicat consumul de ceai de tei în sarcină?
19.12.2024