Este sau nu indicat consumul de ceai de tei în sarcină?
Consumul de ceai de tei în sarcină poate fi asemuit cu o sabie cu două tăișuri care oferă un plus de siguranță, dar trebuie mânuită cu grijă pentru că totodată poate să îl și rănească pe cel care o folosește. Cu alte cuvinte, consumul de ceai de tei în sarcină are beneficiile sale, însă necesită niște măsuri de precauție pentru că în anumite condiții poate face mai mult rău decât bine.
19.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 39 secundePentru că există și o oarecare confuzie pe marginea acestui subiect, alimentată de opinii ferme pro sau contra consumului de ceai de tei în sarcină, ne-am propus să prezentăm problema într-un mod obiectiv, prezentându-ți atât beneficiile, cât și potențialele riscuri.
Așadar, dacă vrei să afli cât de indicat este să consumi ceai de tei în sarcină și cum trebuie să procedezi, te invităm să parcurgi rândurile de mai jos!
Ce rău poate face consumul de ceai de tei în sarcină
Riscurile consumului de ceai de tei în sarcină sunt reale și sunt cauzate în mod special de faptul că această băutură conține anumite substanțe care subțiază sângele. Acest efect devine periculos mai ales în ultimul trimestru de sarcină când crește riscul de sângerări ce pot cauza naștere prematură. De asemenea, chiar și în cazul unei nașteri la termen, consumul de ceai de tei în sarcină poate cauza sângerări masive post-partum tot din cauza efectului de subțiere a sângelui care astfel se coagulează mai greu.
Nu se recomandă să bei ceai de tei în sarcină nici dacă te afli sub un tratament medicamentos, pentru că acțiunea substanțelor active din medicamente poate fi influențată în urma interacțiunii cu cele din băutură.
Se vorbește și de un risc de avort spontan asociat consumului de ceai de tei în sarcină, mai ales în primul trimestru, însă nu există suficiente dovezi științifice care să confirme acest risc.
Ce beneficii aduce consumul de ceai de tei în sarcină
Lista de beneficii asociate consumului de ceai de tei în sarcină este mult mai lungă decât ce a riscurilor, ceea ce justifică și interesul sporit pentru subiectul despre care discutăm.
Dacă perioada sarcinii îți generează stres sau anxietate, ceaiul de tei te poate ajuta să te liniștești și să te relaxezi datorită efectului calmant pe care îl are asupra sistemului nervos. Tot datorită acestui efect, consumul de ceai de tei în sarcină îmbunătățește calitatea somnului și te ajută să scapi de insomnii, care sunt și ele o consecință a stresului și anxietății.
Ceaiul de tei este și un bun diuretic iar această calitate îl face un remediu eficient împotriva retenției de apă, care este o altă problemă ce apare frecvent în timpul sarcinii. În același timp, consumul de ceai de tei în sarcină are și acțiune detoxifiantă întrucât prin efectul diuretic favorizează eliminarea unei cantități mai mari de toxine prin urină.
Disconfortul digestiv asociat perioadei sarcinii poate fi de asemenea ameliorat cu ajutorul ceaiului de tei, întrucât acesta reduce balonarea, calmează crampele abdominale și îmbunătățește digestia.
Consumul de ceai de tei în sarcină este recomandat și ca soluție de întărire a imunității, fiind o armă eficientă în combaterea și prevenirea răcelii și altor infecții respiratorii cu care nu ți-ai dori să ai de-a face în această perioadă.
Nu în ultimul rând, ceaiul de tei are și efect antioxidant datorită căruia reduce stresul oxidativ generat de radicalii liberi, ce poate crea anumite probleme atât în perioada sarcinii, cât și după naștere.
Cum să consumi în siguranță ceai de tei în sarcină
Cu toate aceste beneficii, nu putem spune că este absolut necesar să bei ceai de tei în sarcină, dar dacă totuși îți place aroma acestuia și vrei să-l savurezi într-un moment de relaxare, o poți face ținând cont de câteva măsuri de precauție, pentru a evita potențialele riscuri.
În primul rând, trebuie să discuți acest subiect cu medicul care îți monitorizează sarcina pentru că fiecare caz are particularitățile sale iar ceaiul de tei poate fi contraindicat în anumite situații. De asemenea, tot medicul este cel mai în măsură să îți ofere cele mai bune sfaturi legate de consumul de ceai de tei în sarcină, așa că materialul de față are un caracter strict informativ.
Când poți să bei ceai de tei
Din cauza efectului de subțiere a sângelui, consumul de ceai de tei în sarcină trebuie evitat în ultimul trimestru pentru a nu risca o naștere prematură sau o hemoragie puternică după naștere. Având în vedere și potențialele riscuri de avort spontan, neconfirmate însă pe deplin, în primul trimestru este recomandat să ceri și părerea medicului, iar dacă ai acordul acestuia să nu consumi chiar zilnic.
Cât ceai poți să consumi în sarcină
În privința consumului de ceai de tei în sarcină este recomandat să nu faci excese, aceasta însemnând că poți să bei o cească, cel mult două, pe zi, însă nu mai mult de 4-5 zile pe săptămână. Evident, în cazul în care urmezi un tratament medicamentos sau ai ajuns în al treilea trimestru de sarcină este bine să sistezi consumul.
Cum trebuie să prepari ceaiul
Este de preferat ca florile de tei din care prepari ceaiul să provină dintr-o zonă mai izolată pentru a fi cât mai puțin expuse la poluare și să nu conțină substanțe toxice care ar putea afecta evoluția sarcinii. La 100 de mililitri de apă se folosesc 4 flori de tei bine uscate, care se mărunțesc și se pun la infuzat. Aceasta presupune să pui apa mai întâi la fiert, iar după ce dă în clocot să o iei de pe foc și să adaugi florile de tei măcinate. Acoperă apoi vasul și lasă la infuzat circa 10 minute. Nu fierbe florile laolaltă cu apa și nu folosi o cantitate mai mare, pentru că un ceai prea concentrat devine toxic. Îți poți da seama de aceasta dacă infuzia are o culoare roșie-maronie, caz în care nu e recomandat să o bei.
Așadar, dacă medicul tău își dă acceptul, poți să bei câte 1-2 cești de ceai de tei în sarcină însă nu chiar în fiecare zi și nicidecum dacă ești în al treilea trimestru sau dacă iei medicamente pentru controlul sarcinii ori pentru altă problem medicală.
Este sau nu indicat consumul de ceai de tei în sarcină?
19.12.2024