Este sigur sau nu să consumi fructe de mare în sarcină?
Consumul de fructe de mare în sarcină este un subiect care le preocupă intens pe multe din viitoarele mame întrucât pe această temă există o serie de opinii pro și contra. Așa cum se întâmplă în cazul multor discuții controversate care în ultima vreme sunt alimentate mai ales de mediul online, și în privința consumului de fructe de mare în sarcină adevărul este undeva la mijloc. Cu alte cuvinte, poate fi periculos să consumi fructe de mare în sarcină în anumite circumstanțe, iar în altele acest obicei atrage chiar o serie de beneficii.
17.12.2024
Timp estimat de citire:
5 minute, 48 secundePentru că ne dorim ca toți cititorii noștri să fie întotdeauna corect informați, prin intermediul acestui articol ne-am propus să lămurim dilema legată de consumul de fructe de mare în sarcină, arătând în ce condiții este sigur și când poate genera neplăceri.
Care e principalul pericol asociat cu consumul de fructe de mare în sarcină
Este adevărat că pot apărea unele probleme în urma consumului de fructe de mare în sarcină, însă acest risc există dacă respectivele alimente sunt consumate crude sau nu sunt suficient preparate termic. E drept că unele fructe de mare se consumă crude iar altele necesită un timp minim de gătire însă acestea ar trebuie evitate în perioada sarcinii. Explicația stă în faptul că fructele de mare crude sau insuficient gătite la foc pot conține bacterii, toxine sau diverși paraziți. Dacă în mod normal aceste microorganisme sau substanțe sunt inofensive, în cazul femeilor însărcinate prezența în organism a unor bacterii sau a unor paraziți ori toxine constituie un factor de risc ce nu merită asumat, dar pentru a-ți satisface pofta de fructe de mare.
Așadar, consumul de fructe de mare în sarcină poate fi periculos dacă respectivele ingrediente sunt consumate crude sau insuficient gătite, condiții în care potențiali agenți patogeni sau toxinele pe care le pot conține ajung în organism. Din același motiv nu se recomandă nici fructele de mare afumate, pentru că acest tratament nu distruge în totalitate agenții patogeni și mai mult de atât poate adăuga un plus de toxine.
În astfel de situații consumul de fructe de mare în sarcină poate genera toxiinfecții alimentare sau alte probleme cu repercusiuni negative asupra evoluției fătului.
Rămânând la același segment culinar și la aceeași motivație nu se recomandă nici consumul de sushi în timpul sarcinii, ținând cont că e vorba de pește crud sau gătit superficial.
Evident, dacă ai alergie la astfel de alimente, vorbim de un alt motiv temeinic pentru a evita consumul de fructe de mare în sarcină, dar și după naștere.
Cum poți consuma în siguranță fructe de mare în sarcină
Consumul de fructe de mare în sarcină nu este totuși interzis cu desăvârșire, ba chiar se recomandă datorită unor beneficii importante pe care le vom prezenta mai târziu.
Cea mai importantă condiție pentru a putea mânca în siguranța fructe de mare în sarcină este ca acestea să fie foarte bine gătite la foc. Explicația stă în faptul că temperaturile înalte distrug agenții patogeni de care aminteam în capitolul anterior și favorizează descompunerea eventualelor toxine din fructele de mare crude. S-a stabilit că acest lucru se întâmplă la temperaturi de peste 63 de grade Celsius, astfel că atunci când gătești acasă e recomandat să verifici în mai multe puncte temperatura fructelor de mare cu ajutorul unui termometru de bucătărie.
În cazul în care mănânci la restaurant poți recunoaște după aspect fructele de mare bine făcute. Astfel, în cazul homarilor și creveților carapacea devine roșie, respectiv portocalie, iar carnea este fermă, de un alb perlat. Carnea scoicilor decorticate devine fermă, alb-lăptoasă sau opacă atunci când este bine făcută, iar scoicile peparate în cochlie se deschid. Orice fel de scoică ce rămâne închisă după prepararea termică nu trebuie să fie consumată.
Caracatița devine mai deschisă la culoare, fără pete, iar carnea este moale și elastică, ușor de tăiat doar cu furculița. Aceleași caracteristici sunt valabile și în cazul calamarului, a cărui culoare devine alb-rozalie când este bine făcut.
Totodată, consumul de fructe de mare în sarcină trebuie să se bazeze pe produse cât mai proaspete, astfel că este foarte important să apelezi doar la furnizori și restaurante de încredere. Dacă ai cea mai mică suspiciune în legătură cu textura, aspectul, mirosul sau gustul fructelor de mare ce îți ajung în farfurie, e recomandat să le dai deoparte și să te orientezi către altceva.
Ce beneficii aduce consumul de fructe de mare în sarcină
Dacă îți iei toate măsurile de precauție, consumul de fructe de mare în sarcină nu doar că nu este periculos, ci atrage și o serie de beneficii atât pentru mamă, cât și pentru făt.
În primul rând, fructele de mare sunt o sursă bogată de acizi grași Omega-3. Este vorba de grăsimi polinesaturate care joacă un rol important în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al fătului, iar în cazul mamei reduc inflamația și previn formarea cheagurilor de sânge. Totodată, acizii grași Omega-3 constituie baza pentru colesterolul HDL, numit și colesterol bun. Acesta are rolul de a curăța sângele de colesterolul rău (LDL) pe care îl transportă în ficat pentru ca de aici să fie eliminat din organism prin intermediul bilei.
În același timp, fructele de mare conțin și cantități importante de proteine, care sunt macronutrienți importanți atât în timpul sarcinii, cât și în perioada de alăptare. O porție de fructe de mare asigură circa o treime din doza zilnică recomandată de proteine, având avantajul că se digeră mai ușor decât carnea, care este cunoscută drept cea mai bogată sursă de proteine.
Despre fructele de mare mai trebuie spus că au un conținut nutrițional generos și un aport caloric scăzut, ceea ce le recomandă în orice dietă sănătoasă. Mai exact, conțin vitamina A, vitaminele B6 și B12, precum și cantități mici de vitamina D. Dintre minerale menționăm potasiul, iodul, fosforul, seleniul, zincul și cuprul – fiecare cu roluri importante în organism, inclusiv în evoluția sarcinii.
În concluzie, fructele de mare pot fi consumate în cantități moderate pe parcursul sarcinii, cu condiția să fie foarte bine gătite și să fie proaspete. Sunt de evitat fructele de mare crude, gătite superficial, afumate și cele care nu sunt foarte proaspete sau au fost păstrate în condiții improprii.
Consumul de ananas în sarcină: gustos și sănătos sau de evitat?
11.12.2024