Esti diferit… Slabeste in stilul tau
Faptul ca o persoana este diferita de oricare alta este cunoscut inca din Antichitate. Cum se aplica acest lucru atunci cand vrem sa slabim, afli in randurile urmatoare.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 12 secundePrintre pionierii psihologiei diferentiale – ramura psihologiei care se centreaza pe diferentele psihologice si nu numai, existente intre oameni – se numara renumitii medici ai Antichitatii, Galenus si Hippocrat. Ei au observat ca unii oameni par sa dispuna de o energie inepuizabila, fiind rezistenti la solicitari maxime si continue, in timp ce altii manifesta o energie scazuta si obosesc sau se descurajeaza usor. Astfel au pus bazele notiunii de temperament, ce constituie latura cea mai usor observabila a personalitatii umane. Totodata, in cadrul psihologiei actuale, centrate preponderent pe solutii, se accentueaza cu precadere rolul deosebit de important al stilului de viata al persoanei umane in procesul de exteriorizare a trasaturilor de personalitate.
Temperamente si diete
Desi prezentate cu mult timp in urma, tipurile temperamentale sunt actuale si in zilele noastre, avand un impact deosebit asupra diferentelor dintre indivizi, in mod concret, asupra modului diferit in care acestia se raporteaza la actiunile pe care le intreprind in viata de zi cu zi.
Astfel, in urmarea unei diete de slabit, ne manifestam diferit nu numai in functie de gradul de motivare si puterea vointei, dar si in functie de tipul de temperament ce ne caracterizeaza:
Colericul: este inegal in toate manifestarile sale, fie ca este navalnic, nestapanit, fie deprimat, cuprins de teama. Deoarece au o mare rezistenta la privatiuni, pe termen scurt, acestor persoane li se potrivesc cel mai bine dietele scurte, in care sa-si poate mobiliza cu usurinta vointa, si pentru care sa aiba o motivatie crescuta.
Sangvinicul: se remarca printr-un echilibru deosebit; sunt persoane vioaie, vorbarete, mereu bine dispuse. In ceea ce priveste alegerea dietei potrivite, sangvinicilor li se recomanda urmarea unor diete de scurta durata, fara prea multe privatiuni alimentare, dar cu accent pe exercitiile fizice, deoarece acest tip de persoane sunt caracterizate de inclinatia spre efort fizic.
Flegmaticul: este genul de om lent in actiuni, neobisnuit de calm. Poate atinge niveluri foarte inalte de perseverenta si meticulozitate, dar poate fi uneori caracterizat de incapatanare. Flegmaticilor li se potrivesc dietele de lunga durata, de genul celei bazate pe disociere alimentara, pe care datorita perseverentei o vor duce la bun sfarsit, fiind totodata foarte stricti si meticulosi in urmarea regulilor.
Melancolicul: vadeste o energie foarte scazuta si inclinatii spre depresie si renuntare la intalnirea primului obstacol. In ceea ce priveste dietele, persoanele apartinand acestui tip de temperament au o vointa scazuta, avand nevoie de ajutor specializat, constand in terapie motivationala, pentru a fi capabili sa urmeze o dieta.
Temperamentul, desi este innascut si nu poate fi schimbat in totalitate, comporta unele aspecte ce pot fi oricand atenuate sau, dimpotriva, accentuate.
Stilul tau de viata
Important din perspectiva eforturilor de a pierde kilograme in plus este si stilul de viata al persoanei, deoarece include cateva componente prin care oamenii isi desfasoara aspectele majore ale vietii lor, cum ar fi: munca, recreerea, hranirea, solutionarea problemelor si altele.
Fiecare individ isi dezvolta un anume stil de viata in mare parte prin procedeul de incercare si eroare. Oamenii incearca diferite actiuni si, de obicei, adopta acele comportamente care confera cel mai inalt grad de reusita si satisfactie. Aceste comportamente pot fi grupate intr-un numar de structuri intrepatrunse ce contureaza stilul de viata. Fiecare componenta a stilului de viata, cum ar fi stilul de lucru, stilul recreational, stilul de comunicare, stilul de cunoastere, de solutionare sau chiar stilul alimentar poate declansa efecte semnificative asupra eforturilor unei persoane de a slabi. De aceea este esential ca atunci cand ne propunem sa slabim, sa ne autoevaluam sau sa fim evaluati atat din punct de vedere temperamental cat si din perspectiva stilului de viata adoptat pentru a sti asupra caror aspecte ale personalitatii noastre putem si trebuie sa actionam.
10 metode validate de terapeuți pentru a reduce stresul și anxietatea
11.11.2024