Eticheta alimentară – la ce trebuie să fim atenți
Daca vrei cu adevărat să adopți o alimentație sănătoasă și echilibrată, trebuie neapărat să știi să citești corect eticheta alimentara.
29.07.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeEticheta alimentara trebuie să conțină mai multe informații: denumirea produsului, lista de ingrediente, lista de alergeni, cantitatea, data fabricației și expirării, condițiile de păstrare și/sau utilizare, țara de origine și declarația nutrițională. În cazul anumitor produse, precum ouăle, eticheta trebuie să conțină și o cifră care să indice modul de creștere a păsărilor.
La ce trebuie să ne uităm pe etichetă?
În primul rând, trebuie să verifici data de expirare. Este evident că trebuie să eviți produsele expirate, dar ar fi bine să te uiți și la data fabricației.
În al doilea rând, dacă suferi de alergii, trebuie să verifici lista alergenilor, care este indicată cu un font îngroșat pentru a fi evidențiată. Alergenii cei mai frecvenți sunt: nucile, arahidele, susanul, soia, ouăle, peștele, crustaceele și glutenul.
Lista ingredientelor este poate cel mai important lucru la care trebuie să te uiți pe etichetă și, conform ultimelor reglementări, producătorii alimentari sunt obligați să declare tot ce conține respectivul produs. Primul lucru de reținut este faptul că ordinea în care sunt scrise ingredientele este esențială. Astfel, ingredientele sunt ordonate descrescător, de la cea mai mare cantitate la cea mai mică.
Căsuța cu informațiile nutritive este o altă parte importantă a etichetei alimentare. În această porțiune sunt precizate:
- Numărul de calorii (pe porție și la 100 grame de produs). Atenție la distincție, mai ales dacă aveți probleme cu greutatea.
- Procentul de macronutrienți: proteine, grăsimi/lipide și carbohidrați/glucide. La rubrica grăsimilor vom găsi și grăsimi saturate și cantitatea de colesterol. Fiind cunoscut faptul că alimentația bogată în aceste două tipuri de grăsimi crește riscul de boli de inimă și de diabet, este recomandat să alegi alimente cu conținut mic de grăsimi și colesterol.
- Fibrele – acestea protejează tractul gastrointestinal și aduc beneficii cardiovasculare. Medicii recomandă consumul a cel puțin 28 de grame de fibre pe zi (pentru o persoană care consumă 2000 de calorii/zi).
- Valorile necesare zilnic – acestea indică procentul necesarului zilnic al unei persoane adulte care consumă între 2000 și 2500 de calorii pe zi.
- Sodiul – care crește riscul de hipertensiune arterială și de boli cardiovasculare. Acesta ar trebui limitat la maximum 2000 mg/zi (aproximativ 5 grame de sare).
- Vitamine, minerale.
Pericole / capcane ale etichetei alimentare
Multe produse ne atrag cu etichete de genul „organic”, „sursă de fibre”, „fără zahăr adăugat” sau „sursă de calciu/vitamine”. Le vom detalia:
- Organic sau bio – acest termen nu înseamnă neapărat că alimentul respectiv este sănătos. Carnea de porc „organică” tot nesănătoasă este, iar salamul „bio” cu atât mai mult.
- Fără zahăr adăugat – unele produse sunt bogate în zaharuri naturale, asta nu înseamnă că sunt sănătoase.
- Sintagmele „sursă de fibre/calciu/vitamine” sunt utilizate de obicei pentru a ascunde faptul ca produsul respectiv conține zahăr, sodiu sau grăsimi în exces.
Alte capcane sunt:
- Utilizarea unei alte denumiri pentru zahăr (maltodextrină, sirop de porumb, sucroză etc.)
- Termenul „multicereale” – nu înseamnă cereale integrale, ci faptul că în prepararea produsului respectiv (de exemplu pâine) au fost folosite mai multe tipuri de cereale, nu doar grâu.
- Chipsuri „coapte, nu prăjite” – asta nu înseamnă că sunt mai sănătoase.
- Conținut mic de grăsimi – citiți cu atenție eticheta. În unele produse se adaugă zahăr sau amidon în locul grăsimilor.
Cele mai bune 7 legume congelate pentru scăderea colesterolului
02.12.2024