Evita alimentatia irationala!
De ce oare, dupa o zi stresanta simtim nevoia sa ne delectam cu o pizza imensa, cu doua prajituri, cu o portie de cartofi prajiti sau o ciocolata, desi suntem de cele mai multe ori constienti de faptul ca aceste obiceiuri alimentare pot avea rezultate devastatoare, nu numai pentru silueta dar si pentru starea noastra generala de sanatate?
08.06.2011
Timp estimat de citire:
4 minute, 47 secundePiata alimentara este plina de produse nesanatoase care par apetisante si de neinlocuit in dietele echilibrate doar datorita unor ambalaje atractive, spoturi publicitare si campanii de promovare foarte agresive, menite sa determine consumatorul sa cumpere produsul respectiv. Printre aceste tipuri de alimente se numara mai ales cele destinate copiilor si tinerilor, acestia fiind cei mai susceptibili la manipularea prin campanii si spoturi colorate, animate, cum sunt gustarile cu fructe, care desi sunt complet lipsite de continut nutritiv sunt prezentate ca fiind sanatoase pentru cei mici. Consumul exagerat de calorii si asa-zise „alimente interzise” are, in general, implicatii psihologice si comportamentale, si foarte rar biologice.
De ce consumam, in mod constient, alimente cu un numar crescut de calorii?
1. Ne amintesc de trecut. Poate ai mancat cate o pizza impreuna cu familia in fiecare sambata de cand erai copil. De aceea, din cand in cand, iti vei dori sa mai traiesti acel sentiment de apropiere si intelegere si vei comanda o pizza.
2. Sunt foarte gustoase. Te-ai intrebat de ce regimurile alimentare iti interzic sa gusti dulciurile? Alimentele dulci si bogate in grasimi sunt foarte gustoase, iti deschid imediat apetitul si te fac sa-ti doresti sa mananci cat mai mult.
3. Urmam o dieta saraca in calorii. Daca mancam alimente sarace in calorii, cu siguranta ne vom dori sa consumam alimente „nesanatoase”.
Mancatul compulsiv, pericol pentru silueta
Un motiv care ne poate determina sa „rontaim” cate ceva non-stop, acasa pe strada sau la serviciu il constituie mancatul compulsiv. Ce inseamna insa, mancatul compulsiv? Mancatul compulsiv este o componenta a bulimiei nervoase si este definit conform DSM IV ca ingurgitarea intr-o anumita perioada de timp a unei cantitati de alimente care este in mod evident mai mare decat cea pe care ar manca-o cei mai multi indivizi in conditii similare.
Desi tipul de alimente consumate in timpul unui episod de mancat compulsiv variaza, acestea includ de regula dulciuri si alimente cu un inalt continut caloric, cum ar fi inghetata sau prajiturile. Un astfel de episod de alimentatie compulsiva poate fi sau nu planificat dina inte si este de obicei caracterizat prin consumarea rapida a alimentelor.
Mancatul compulsiv este declansat in mod uzal de stari afective negative, stres, foamea intensa, consecutiva restrictiilor impuse de un regim alimentar destinat pierderii in greutate sau chiar de o serie de frustrari acumulate in plan personal ori profesional de-a lungul zilei.
Renuntarea la fumat poate cauza excesele alimentare
Diverse studii au evidentiat faptul ca, prin impactul pe care il are asupra metabolismului uman, dependenta de nicotina poate duce la o scadere generala a apetitului, dar acest fapt nu este unul general valabil. Motivul pentru care luam in greutate odata cu renuntarea la „doza zilnica” de nicotina este unul psihologic pentru ca simtim nevoia sa inlocuim o dependenta cu alta, sa punem ceva in locul golului lasat de tigara acum disparuta din ritualul nostru zilnic.
Este o regula bine stiuta ca nu se poate elimina o dependenta fie ea fizica ori psihica fara a o inlocui, cel putin intr-o prima faza cu altceva. Totusi dupa o anumita perioada de timp substitutul tigarilor, mincarea in exces isi pierde din putere si lucrurile revin la normal.
Faceti fata tentatiilor!
Cum putem insa sa ne reglam singuri pofta pentru alimente „nocive”, sa facem fata tentatiilor culinare pentru a ne putea construi un stil alimentar sanatos? Iata cateva strategii care ne vor ajuta sa facem fata acestei provocari:
Mananca mai des: aceasta presupune sa mancam de mai multe ori pe zi cantitati mai mici de mancare. Organismul nostru are nevoie de o energie considerabila pentru a-si indeplini functiile, energie pe care o extrage din alimente. Dar in cazul in care vom manca rar si in cantitati mari, energia neutilizata din aceste alimente va fi depusa sub forma de tesut adipos. De aceea este util sa mancam mai des si mai putin pentru a ii da corpului nostru numai acea cantitate de energie de care are nevoie la un moment dat. In plus, mancand des vom avea tot tipul senzatia de satietate si ne va fi mai usor sa facem fata tentatiilor.
Nu sari peste mese: cu cat va trece un timp mai mare fara sa mancam, cu atat ni se va exacerba pofta de mancare, iar la urmatoarea masa vom manca invariabil mai mult pentru a compensa. Evident ca si pofta, ca si tendinta de a prefera alimentele nesanatoase de tipul „junk-food”, va fi mai crescuta in aceasta situatie.
Mananca incet: s-a descoperit faptul ca atunci cand vine vorba de combaterea decalajului dintre reactiile psihice de satietate si reactia fiziologica, o buna strategie o constituie sa mancam incet. Astfel pofta de mancare va fi in scadere si vom sti cu mai multa acuratete cand stomacul ne este plin pentru a ne putea opri din mancat.
Totodata, un factor deosebit de important in combaterea poftei pentru alimente il constituie demersurile noastre de automotivare fara de care nu vom fi capabili sa aplicam cu succes vreuna din strategiile care pot sa ne asigure un comportament alimentar adecvat si un stil de viata ori alimentar pe masura.
Carmen Maria Finat
Psiholog
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024